Cele mai bune bănci europene sunt spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banco Santander şi BBBVA ocupă primul şi al doilea loc în topul celor mai bine calificate bănci transnaţionale. Testele de rezistenţă bancară au fost aplicate celor mai mari 30 de bănci din UE.

Banca Santanter a fost declarată entitatea financiară cea mai bine calificată de către Comitetul European al Supervizorilor de Bănci, care a analizat starea conturilor celor mai mari 30 de bănci din Uniunea Europeană. Altă bancă spaniolă, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a fost situată pe poziţia a doua europeană, informează Expansion.

Surse ale Executivului spaniol au dezvăluit că informaţiile respective au fost făcute publice la întâlnirea pe care au susţinut-o ieri, la Bruxelles, preşedintele Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero şi primul ministru britanic, David Cameron, în Consiliul European.

Miniştrii de Economie şi Finanţe din UE au cerut Comitetului European al SUpervizorilor de Bănci, din care fac parte reprezentanţii băncilor centrale, ca, în coordonare cu Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, să examineze solvabilitatea unor 30 de bănci transnaţionale comunitare.

Ştirea a fost făcută publică în aceeaşi zi în care Consiliul European a aprobat ca, cel mai târziu în iulie, să publice testele de rezistenţă la care sunt supuse băncile. În conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, Zapatero a declarat că această măsură va servi pentru a reda încrederea pieţelor europene şi a alunga zvonurile "fără fundament". Astfel, în a doua jumătate a lunii viitoare se vor şti şi rezultatele fiecărei bănci în parte la aceste teste, nu doar clasamentul final.

Citeşte pe adevarul.es cine a cerut publicarea rezultatelor solvabilităţii băncilor şi care e consecinţa faptului că cele spaniole conduc clasamentul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite