Restricţii dure pentru pistolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Pistoalele cu gaze vor fi supuse autorizării, iar armele cu aer comprimat vor putea fi folosite doar în spaţii speciale. În cazul în care arma este folosită în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, deţinătorul nu va mai putea obţine o nouă autorizaţie decât după doi ani.

Noile prevederi vor intra în vigoare începând din octombrie. Poliţiştii spun că aceste măsuri vin în urma unei interpretări greşite, de către deţinători, a Legii 295 privind liberalizarea accesului populaţiei la armele non-letale.

Mai citeşte şi:

Peste 2000 de oameni au încălcat anul acesta regimul armelor şi muniţiilor

Pistolarul din centrul Galaţiului mărturiseşte: „Am tras în ei pentru că mă plictiseam!”

„Cei care şi-au luat arme n-au înţeles că acestea pot fi folosite doar în scopul autoapărării, şi nu la nervi, în încăierări pentru locurile de parcare, ori în cazul unor incidente în trafic. Tocmai de aceea am dorit să modificăm legea", a explicat comisarul-şef Valentin Niculiţă de la Direcţia Arme şi Muniţii din cadrul Poliţiei Române.

Astfel, pentru achiziţionarea unui pistol cu gaze nu se va mai face doar o notificare către poliţie, ci se va întocmi un dosar care să conţină: actul de identitate, cerere pentru eliberarea permisului de armă, cazierul judiciar, certificat medical, aviz psihologic, două fotografii color şi taxele aferente. Atenţie! După depunerea dosarului se va face şi verificarea, la domiciliu, a solicitantului, de către autorităţile competente, pentru a se asigura că nu prezintă pericol pentru ordinea publică şi siguranţa persoanelor.

Armele air-soft, doar în spaţii speciale

„Armele tip air-soft, dar şi cele de paintball nu vor mai putea fi transportate decât în husă, bagaj sau ambalaje speciale, iar folosirea acestora se va face doar în spaţii special amenajate sau delimitate cu marcaje de atenţionare", a mai declarat comisarul-şef Valentin Niculiţă. În momentul de faţă, portul acestor arme este interzis doar pe stadioane, în sălile de spectacol şi în locuri aglomerate.

Neprelungirea valabilităţii, doi ani de pauză

Noua legislaţie îi va sancţiona drastic şi pe cei care nu se prezintă pentru prelungirea valabilităţii permiselor de armă, până la data expirării acesteia. În acest caz, permisul de armă va fi anulat, iar persoana în cauză nu va mai putea cere o reautorizare decât după doi ani. Tot pentru doi ani se va anula permisul şi în cazul folosirii pistoalelor non-letale, transportului şi depozitării acestora în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

Cinci ani pentru pierderea armei

Dacă arma neletală este pierdută sau i se fură din motive imputabile deţinătorului, acestuia i se va anula permisul şi abia după cinci ani se va mai putea autoriza. Poliţiştii vor ca că prin aceste măsuri să responabilizeze populaţia şi, în special deţinătorii de arme, cu privire la riscurile şi obligaţii pe care le implică portul şi folosirea acestora.

Legislaţie europeană

Noile reglementări au fost luate şi ca urmare a modificării legislaţiei europene privind regimul armelor nonletale. „Statele din vestul Europei au identificat ca şi problemă introducerea în ţară a unor arme neletale, modificate în arme letale, căutând soluţii pentru a limita efectele negative". În momentul de faţă doar câteva state europene interzic armele cu gaze a căror ţeavă poate fi modificată pentru glonţ, către populaţi. Aceeaşi problemă este şi în atenţia statelor membre ale Uniunii Europene", a mai declarat comisarul-şef Valentin Niculiţă.

Arme ilegale

- Poliţiştii au confiscat, în prima jumătate a acestui an, 1.751 de arme, din care 1.335 de arme neletale. Comparativ, în perioada similară a anului trecut, au fost confiscate 2.340 de arme, din care 1.751 neletale.
- Peste 1.500 de persoane, din care 9 cetăţeni străini, au fost cercetate, de la începutul acestui an, pentru deţinere ilegală de arme.

Deţinători de arme

La 31 iunie 2010, în România erau înregistraţi 70.097 deţinători de arme neletale şi 66.262 de proprietari de arme letale. Comparativ, anul trecut la aceeaşi dată, erau 54.977 de deţinători de arme neletale şi 70.652, de arme letale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite