Statul construieşte ilegal într-o rezervaţie naturală, Garda de Mediu nu mişcă un deget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de investiţie al Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin pentru un centru Salvamont şi un Centru de Informare Turistică în Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului a început în 2009 fără să aibă toate avizele necesare. Reprezentanţii Parcului Naţional au informat şi Garda de Mediu, şi administraţia judeţeană că investiţia distruge o arie protejată.

„În acest caz noi am făcut demersuri către cei de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin", a declarat Sorinel Tudorescu, directorul Parcului Naţional Semenic Cheile Caraşului. Reporterii „Adevărul de Seară" Reşiţa au mers în rezervaţia naturală unde au constatat că muncitorii construiesc nestingheriţi.

EXCLUSIV: Şantier amenajat cu tupeu într-o rezervaţie naturală din Banatul Montan

Dezinteres la Mediu

Întrebat despre cum permite un astfel de abuz, şeful Gărzii Regionale de Mediu Timişoara, Silviu Megan, a spus că încă mai trebuie să analizeze situaţia.



VEZI AICI GALERIE FOTO CU LUCRĂRILE DIN REZERVAŢIE!


„Eu reprezint o instituţie publică de control, dar pot să vă spun că, din punct de vedere tehnic, e posibil să construiască într-un parc naţional. Trebuie analizată zonarea funcţională, pentru că un parc are mai multe zone. Trebuie văzut dacă e sau nu în zonă de protecţie integrală sau de conservare", spune Silviu Megan.

În judeţul baronului Frunzăverde o rezervaţie este devastată cu tupeu sub privirile Gărzii de Mediu

Persoane care au dorit să le fie protejată identitatea au prezentat reporterilor „Adevărul de Seară" documente conform cărora acest proiect a fost respins.

image
image

„În habitatele europene prioritare se poate construi numai cu opinia europeană şi numai dacă este intravilan, şi nu sunt alte soluţii viabile. Această construcţie nu a avut nici o justificare în alegerea terenului respectiv. Se votează în unanimitate ca această investiţie să fie respinsă", se arată în documente oficiale.

Atitudine de sfidare

Contactat telefonic pentru a explica situaţia, Sorin Frunzăverde, şeful CJ Caraş-Severin, a refuzat nepoliticos dialogul, trântind telefonul de două ori.



„Am închis intenţionat. Vorbiţi cu domnul Roşeţi, şeful de la Patrimoniu. Este responsabilitatea lui!", a spus Frunzăverde (foto jos). Directorul Ianăş Roşeţi susţine că s-a făcut doar o „organizare" de şantier „din grabă".



„Poate s-a luat doar iarba de acolo, dar nu cred că mai mult. Vom intra în legalitate sută la sută", a mai spus Roşeţi (foto jos).

Turbărie secerată

400 de metri pătraţi dintr-o turbărie activă au fost „seceraţi" de constructor, care a intrat cu basculantele în aria protejată, încă de la finele anului trecut.

„Turbăria este o zonă mlăştinoasă, protejată prin lege de UE, unde trăiesc specii pe cale de dispariţie. În cazul în care autorităţile europene sesizează distrugerea ei, cele judeţene vor fi obligate să refacă zona distrusă", spune Alina Alexa, de la biroul de presă al ONG-ului Natura 2000.



Transcrierea convorbirilor cu Sorin Frunzăverde

image
image
image
image
image
image

22 mai 2010, ora 13.28

Reporter: Bună ziua! Domnul Frunzăverde ?
Sorin Frunzăverde:
Da!
R:
Bună ziua, Mălin Bot sunt, de la ziarul Adevărul
S.F.:
Da!
R:
Scriu un articol despre o construcţie a Consiliului Judeţean de pe Semenic ...
SF:
Sunaţi-l pe domnul Roşeţ, care este şeful patromoniului şi vă spune el despre ce e vorba.
R:
Am înţeles, dar nu aveţi şi dumneavoastră un punct de vedere ?
SF:
El e unul dintre giranţii acestei construcţii ...
R:
Nu aveţi o opinie, având în vedere că instituţia dumneavoastră a încălcat legea ?
(convorbirea se întrerupe, se aude ton de ocupat)

Ora 13.28
R:
Alo, tot de la ziarul Adevărul, s-a întrerupt convorbirea ...
SF:
Nu, am întrerupt-o eu! Sunaţi-l pe domnul director Roşeţ, care este titularul de contract, de la patrimoniul Consiliului Judeţean, al acestei clădiri.
R:
Dar eu vreau un punct de vedere al dumneavoastră!
(convorbirea se întrerupe din nou)

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite