Reparaţiile cu RCA, acum cu banii înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii vor putea solicita banii aferenţi despăgubirilor din poliţele de răspundere civilă auto (RCA) înainte de efectuarea reparaţiilor, iar valoarea compensaţiilor va fi stabilită în funcţie de preţurile practicate de service-urile auto, în urma modificării legislaţiei de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Până acum, păgubiţii puteau cere despăgubiri numai după ce maşina a ieşit din service, iar valoarea acestora era stabilită prin evaluare de asigurător.

„Este o idee bună, pentru că va scurta perioada în care proprietarul trebuie ­să-şi ţină maşina în service. Însă nu exclude posibilitatea ca păgubitul să aranjeze cu service-ul un preţ mai mare decât cel real", comentează un şofer deciziile CSA.

Comisia a redus, de la 15 zile la 10 zile, intervalul în care asigurătorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de daună. De asemenea, asigurătorul are obligaţia, în situaţia în care există suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii.

Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizării daunei. Modificările vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial. 

„Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor ­prestate de către companiile de asigurare", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.

Ea aminteşte că păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate service, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista celor cu care societăţile de asigurare au încheiate convenţii de colaborare.

Asociaţia service-urilor rămâne nemulţumită

Deşi deciziile Comisiei de Supraveghere a Asigurătorilor survin ca urmare a conflictului dintre aceasta şi Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), nemulţumirile continuă.

„Este o dovadă de normalitate. Dacă e firesc să mă mir de normalitate, mă mir. Aceste măsuri sunt tardive şi nu mă entuziasmează", a declarat pentru „Adevărul" Cristian Muntean, directorul general al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente.

Deşi admite că deciziile CSA reprezintă un prim pas în ceea ce priveşte îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu, Muntean spune că Asociaţia va continua protestele până la soluţionarea revendicărilor acesteia. 

El este nemulţumit că termenul în care se pot efectua investigaţii privind modul de producere a accidentului s-a menţinut la maximum trei luni şi spune că acesta ar trebui redus la o lună. „În trei luni, societăţile de asigurări pot să-şi amâne o plată. Service-urile creditează astfel asigurătorii", a mai spus acesta. 

Muntean a amintit faptul că tarifele la RCA au crescut foarte mult în ultimii ani în ciuda faptului că piesele, ale căror preţuri reprezintă 55-60% din deviz, s-au ieftinit cu 30%. 

Mai citiţi şi:

Şoferii păgubiţi pot primi banii RCA înaintea reparaţiei
Radarele de un sfert de milion de euro ruginesc în parcarea Poliţiei clujene

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite