VIDEO „Rechinul“ Silverstein reclădeşte World Trade Center

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nouă ani de la atacurile din 11 septembrie, pe locul Turnurilor Gemene este un şantier pe care se lucrează intens. New York-ul vrea să aibă ce arăta la anul, când  va comemora un deceniu de la atentatele care au schimbat faţa Manhattan-ului şi a întregii Americi. Polemicile au explodat şi în Sua şi în lumea musulmană. Prima parte a proiectului, grădina memorială - un loc sobru, dominat de cascade artificiale şi de stejar

VEZI VIDEO AICI!

Un nou complex care să înlocuiască World Trade Center începe să capete formă pe locul celor două turnuri gemene care dominau cerul Manhattanului.

Mai citeşte şi:

Muzeul 9/11, călătorie în infern

Obama apără moscheea de la Ground Zero

Obama admite eşecul privind Guantanamo şi vrea un proces în cazul atacurilor din 11 septembrie

Şantierul de 6,5 hectare este deţinut de Autoritatea Portuară a New Yorkului şi New Jersey-ului, care investeşte 11 miliarde de dolari. La proiect participă şi dezvoltatorul Larry Silverstein, proprietarul turnurilor dărâmate în 2001. Planul cuprinde nu mai puţin de patru clădiri înalte de birouri, un memorial, un muzeu, un nod de transport şi un centru artistic. 

Memorialul va cuprinde zona fostelor turnuri gemene. Până la cea de-a zecea comemorare a tragicului eveniment, care va avea loc anul viitor, va fi deschisă o grădină suspendată, care va conţine 400 de stejari înalţi şi plăci comemorative cu numele victimelor.

Va mai dura încă un an pentru a finaliza un muzeu subteran  care va conţine biografii ale celor aproape 3.000 de victime şi contextul istoric al atacurilor.

Printre exponate, vor fi şi scările de granit care au rezistat atacurilor şi care au reprezentat o cale către salvarea a sute de oameni, precum şi „Ultima Coloană" rămasă în picioare, pe care „The New York Times" a comparat-o cu un altar de oţel,  datorită inscripţiilor pe care le poartă din partea familiilor victimelor.

Din piaţa suspendată, vizitatorii vor putea privi în jos, printr-un atrium, către  două „tridente" sau bârne de oţel, care au susţinut Turnurile
Gemene.

Noi zgârâie-nori

World Trade Center Unu este un turn de 3 miliarde de dolari care urmează să fie inaugurat în 2013, cu patru ani întârziere faţă de planul iniţial. Arhitectul german  Daniel Libeskind, principalul proiectant al site-ului, avusese iniţial în vedere un „Turn al Libertăţii", construit „în serpentine", cu o înălţime de 1.776 de picioare (541 de metri), pentru a coincide cu anul Independenţei SUA. Designul final, al firmei Skidmore, Owings & Merrill, e mai simplu, dar va fi cea mai înaltă clădire din SUA.

Finanţare din asigurări   

Rechinul imobiliar Larry Silverstein  Foto: Reuters



World Trade Center Patru, unul din cei trei zgârie-nori ai lui Silverstein, are acum circa opt etaje construite şi ar  trebui să fie gata tot în 2013. Proiectat de firma japoneză Maki & Asociaţii, turnul de 297 de metri va fi îmbrăcat într-o plasă metalică. Este finanţat în totalitate din primele de asigurare şi din bonduri Liberty -, o subvenţie creată de Congresul american  pentru a ajuta la revitalizarea New Yorkului.

World Trade Center Trei este proiectat de firma britanică Rogers Stirk Harbour şi va fi înalt de 329 de metri. Construcţia se va încheia în a doua parte a lui 2014 sau la începutul lui 2015. Cu banii din asigurare, Silverstein va construi turnul până la nivelul „podiumului", ceea ce înseamnă câteva etaje, astfel încât în interiorul său să se poată deschide magazinele.

Pentru a construi birourile peste magazine va trebui ca, mai întâi, să strângă 300 de milioane de dolari, să preînchirieze  37.160 de metri pătraţi şi să obţină 1,3 miliarde de dolari  în bonduri Liberty şi în împrumuturi. World Trade Center Doi este un alt viitor zgârie-nor, al cărui design aparţine firmei britanice Foster &Partenerii.

Clădire în formă de cristal

Turnul are forma unui cristal strălucitor, iar vârful său este în formă de diamant şi va fi construit iniţial numai până la nivelul străzii, completarea sa fiind în funcţie de închirierea anticipată a spaţiilor, potrivit lui Silverstein.

Când va fi încheiat, turnul de 390 de metri va fi cu 28 de picioare mai înalt decât Empire State Building, fără antenă. Proiectul complicat al arhitectului spaniol Santiago Calatrava a fost simplificat în repetate rânduri pentru a-i reduce costurile la 3,2 miliarde de dolari.

Originalele sale „aripi de fluture" vor fi fixe şi nu se vor mişca, aşa cum prevedea proiectul iniţial. Programat pentru a fi deschis în 2014, nodul va face mai uşor pentru călători să schimbe trenurile, prin interconectarea a 11 linii de metrou şi a căilor ferate folosite de navetişti, care leagă New Yorkul de New Jersey.

Disputa asigurărilor

Poliţele de asigurare încheiate de proprietarul Turnurilor Gemene, Larry Silverstein, în iulie 2001, pentru clădirile WTC cu numai două luni înainte de atacuri, au avut o valoare nominală de 3,55 miliarde de dolari. 

În urma atacului, Silverstein a căutat să obţină dublul acestei valori (7,1 miliarde de dolari) pe motiv că cele două avioane separate, care au lovit două clădiri separate, au constituit "două evenimente diferite", în sensul prevăzut de poliţele de asigurare. Asiguratorii au fost de altă părere, astfel încât diferendul a ajuns în faţa instanţei. 

Pe baza definiţiei „evenimentului" din poliţele de asigurare, tribunalul a decis ca o parte dintre asiguratorii cu care lucrase Silverstein să plătească de două ori valoarea poliţei de asigurare, iar o altă parte numai o dată. Astfel, totalul încasat de Silverstein din asigurarea World Trade Center a fost fixat la 4,577 miliarde de dolari.

Proiecte conexe

World Trade Center Şapte, un zgârie-nor cu 52 de etaje, de 700 de milioane de dolari, la nord de Ground Zero, a fost prima clădire ridicată de Silverstein, în 2006. Este închiriat în proporţie de 85%. A înlocuit o WT7, o altă clădire distrusă în atacurile din 2001.

Un alt turn, World Trade Center Cinci, va ocupa locul fostei clădiri a Deutsche Bank, la sud de Ground Zero. Vechea clădire, afectată ireparabil de atentate, este încă în curs de demolare, etaj cu etaj.

Tensiuni interreligioase

image

Protest afgan faţă de Ziua arderii Coranului, programată azi 



Mii de afgani au atacat cu pietre o bază a NATO din Afganistan, pe fondul controversei privind intenţia unui grup religios american, Dove World Out­reach Center din Florida, de a arde 200 de exemplare din Coran, dacă autorităţile SUA nu renunţă la ridicare a unei moschei în apropiere de Ground Zero.

Incidentul s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi. Deocamdată nu e sigur dacă liderul grupului, reverendul Terry Jones, va merge înainte cu planul său.

Ieri, Jones acceptase să renunţe după ce  imamul Muhammad Musri i-ar fi promis că nu se va construi o moschee lângă locul atacurilor din 11 septembrie.

Ulterior, reverendul a spus că a fost minţit de către liderul religios musulman. Musri, preşedintele Societăţii islamice din Florida, a declarat că a fost vorba despre o înţelegere ce prevedea doar ca el şi Jones să se ducă la New York pentru a se vedea cu imamul ce supervizează planurile de construire a moscheii.

„Având în vedere lucrurile auzite, suntem nevoiţi să ne regândim decizia. Deci, deocamdată, nu anulăm evenimentul, dar îl suspendăm", a spus Jones. Casa Albă, Vaticanul, comandantul forţelor internaţionale din Afganistan şi Tony Blair i-au cerut lui Jones să renunţe la un asemenea protest. Mai ales că a dat idei şi altora.

Un cult baptist din statul american Kansas intenţionează să dea foc, astăzi, unor exemplare ale Coranului, dar şi drapelului SUA, scrie publicaţia „Kansas City Star". Membrii grupării au incendiat un exemplar al Coranului, la Washington, în urmă cu doi ani.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite