Muzeul 9/11, călătorie în infern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele cuvinte ale victimelor atacului terorist care a schimbat lumea şi urmările tragediei de proporţii vor fi expuse la New York, alături de alte urme ale dezastrului. În Ground Zero, la 21 de metri sub pământ, se construieşte un muzeu care va dezvălui, printr-o abordare intens emoţională, ce a însemnat prăbuşirea World Trade Center din 11 septembrie 2001.

Estimat să-şi deschidă porţile la 11 septembrie 2010, New York Memorial Museum este, momentan, un şantier de lucru, în care câţiva jurnalişti au fost invitaţi săptămâna trecută. Arhitecţii, designerii şi muzeografii au trasat liniile generale ale spaţiului a cărui construcţie va costa 45 de milioane de dolari şi lucrează intens.

Conceptul care stă la baza edificiului are o intenţie explicită: să ducă vizitatorul într-o călătorie de coşmar, să-l coboare în infern, pentru că muzeul va ocupa un tenebros spaţiu subteran, având o suprafaţă uriaşă, de 11.148 metri pătraţi. Specialiştii susţin că va fi unul dintre cele mai interesante şi mai importante muzee din America. „Un muzeu tradiţional este un icon ce conţine exponate", a explicat fratele uneia dintre victime, citat de Associated Press, „dar, în acest caz, iconul este
exponatul".

Impactul emoţional al proiectului este principalul element pe care mizează echipa pentru a pune în lumină, prin reconstituire brută şi îndemn la reflecţie, o tragedie ce a făcut răni care probabil că nu se vor vindeca niciodată. Urmele adânci lăsate în destine omeneşti şi în istoria lumii de sângeroasele atacuri teroriste din 11 septembrie 2001 sunt simbolizate şi prin craterele săpate chiar la prăbuşirea Turnurilor Gemene, care vor face trecerea de la un spaţiu la celălalt în viitorul muzeu.

Terapie şi pledoarie prin rememorare

Principala preocupare a autorilor proiectului este să reconstituie fidel scenele care au urmat imediat după atacuri, dezvăluind proporţiile de nemăsurat ale tragediei, rămăşiţele materiale nu ale unei clădiri, ci ale simbolului unui adevărat imperiu, construit pe o filosofie a democraţiei.

O vizită la muzeul care va fi inaugurat peste doi ani va fi o călătorie emoţională, o descindere în infernul conservat într-un edificiu subteran de şapte etaje, în culori închise. Vizitatorii vor putea asculta ultimele cuvinte rostite de victime, precum şi voluntari dispuşi să povestească la faţa locului cum au supravieţuit coşmarului.

Înregistrări cu poveştile oamenilor care au făcut eforturi supraomeneşti în căutarea supravieţuitorilor sau a rămăşiţelor pământeşti ale victimelor fac, şi ele, parte din scenariu. Mai mult, într-un fel de cabinet medical al muzeului se vor păstra rămăşiţele a sute de victime neidentificate, iar lângă respectivul spaţiu va fi creată o sală destinată familiilor acestora, la care publicul nu va avea acces.

Dimensiunea interactivă a secţiunii multimedia se va materializa şi prin antrenarea în discuţii a celor aflaţi în vizită, cărora li se va cere să vorbească despre cum au petrecut ziua neagră şi cum văd efectele terorismului asupra prezentului.

„Exponatele găzduiesc muzeul"

Vizitatorilor li se pregăteşte un itinerar fix, astfel încât turul să înceapă din pavilionul de sticlă de la suprafaţă, de unde vor fi preluaţi de un fel de bandă rulantă, care îi va coborî în subteranul ce rememorează infernul care a zguduit planeta la început de mileniu III.

Designul va integra multe elemente autentice din complexul care întruchipa democraţia americană. În muzeul amplasat sub o plaza memorială, un rol principal îi va reveni unei instalaţii intitulate „Reflecting Absence", alcătuită din două hăuri pătrate, urmele prăbuşirii turnurilor, care vor fi îmbrăcate într-un material din aluminiu reciclat, asemenea celui folosit la turnurile dispărute.

Lui i se va alătura scara de incendiu pe care au scăpat cu viaţă sute de oameni, frânturi din fundaţiile clădiriilor dispărute şi altele. David Brody Bond Aedas, designerul edificiului, a explicat:  „Aproape niciun muzeu memorial nu e amplasat exact în locul în care s-a întâmplat tragedia. Acest muzeu este total atipic. De obicei, un muzeu găzduieşte exponate. Aici, exponatele găzduiesc muzeul".  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite