Realitatea îşi ia Elan: vezi pe mâinile cui va ajunge postul tv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu a găsit rezolvarea scandalului cu Sebastian Ghiţă: i-a vândut Realitatea TV lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri a confirmat, sâmbătă, preluarea a 92 la sută din acţiunile postului de televiziune. Acest lucru nu afectează contractul de management al lui Sebastian Ghiţă.

Elan Schwartzenberg a anunţat că va susţine, astăzi, o conferinţă de presă în care va da mai multe lămuriri în privinţa acestei achiziţii surprinzătoare. Afacerea ar fi fost perfectată în Cipru, împreună cu cei doi copii ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ şi Ioana, despre care omul de afaceri spune că sunt proprietarii Realităţii TV. Aceasta ar putea fi surpriza pe care Vîntu i-a promis-o, pentru astăzi, lui Traian Băsescu. „Venirea lui Elan Schwartzenberg la Realitatea este un lucru extraordinar, din punctul meu de vedere. Iar renunţarea la contractul cu Sebastian Ghiţă stă de acum în puterea noului acţionar majoritar", ne-a declarat Dragoş Nedelcu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Realitatea Media.

Citiţi şi:


SOV ameninţă cu dezvăluiri de după gratii
EXCLUSIV Scrisoarea lui Ghiţă către angajaţii Realitatea TV: Vîntu e prada incompetenţei unora din ofiţerii lui
Angajat Realitatea TV: M-aş bucura dacă la redacţie bodyguarzii ar fi mai puţini decât jurnaliştii


Managerul general al postului, Sebastian Ghiţă, ne-a declarat că nu a fost înştiinţat de vânzarea Realităţii TV şi nici nu a văzut vreun document oficial. „Nu îl cunosc pe domnul Elan Schwartzenberg şi nu am ce să comentez până când nu voi avea certitudinea acestei tranzacţii. Deocamdată nu am văzut niciun document care să-mi confirme acest lucru. Oricum, eu le-am promis angajaţilor să nu mai fac nicio declaraţie care ar putea dăuna imaginii postului Realitatea TV", ne-a spus Sebastian Ghiţă.

Adunarea Generală a Acţionarilor Realitatea Media s-a întrunit joi, la Viena, şi a analizat situaţia contractului de management încheiat cu Asesoft, după cum a declarat la 27 aprilie, pentru Mediafax, Sorin Ovidiu Vîntu. El a mai afirmat că decizia va fi făcută publică ulterior, dar până acum nu a fost comunicată. „Un contract între două societăţi nu poate fi desfăcut decât în instanţă. Conform legilor din România, numai o instanţă se poate pronunţa asupra acestui lucru, nu Adunarea Generală a Acţionarilor Realitatea Media", a declarat Sebastian Ghiţă.

"Venirea lui Elan Schwartzenberg la Realitatea este un lucru extraordinar.''
Dragoş Nedelcu
vicepreşedinte Realitatea Media

"Nu am văzut niciun document oficial care să-mi confirme vânzarea postului.''
Sebastian Ghiţă
manager general Realitatea TV

Bătăliile pentru Realitatea TV

Sediul Realitatea TV din Casa Presei a fost, la 27 martie, câmpul primei înfruntări între bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi cei ai noului administrator, Sebastian Ghiţă. Au fost momente foarte tensionate pe parcursul a mai bine de şase ore, dar, în final, a fost evitat un conflict violent.

Scandalul a pornit de la contractul de închiriere al sediului televiziunii pe care Realitatea l-ar fi avut cu RA-APPS în Casa Presei Libere. Acesta ar fi fost reziliat de Sebastian Ghiţă, iar firma sa, Asesoft, ar fi devenit  în acte noul chiriaş al studiourilor de ştiri. Această preluare ar fi avut la bază o presupusă falsificare a semnăturii lui Sorin Enache, director  general al Realitatea Media S.A.

La 1 aprilie, Consiliul de Administraţie de la Realitatea TV a decis demiterea lui Cătălin Popa, director editorial, şi a Mădălinei Dulamă, redactorul-şef al  postului. Tot atunci, Consiliu de Administraţie anunţa că vor fi luate măsuri şi împotriva managerului general, Sebastian Ghiţă.

La 29 aprilie, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi reprezentantul său în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Ion Ilie, zis Nelu Legiune, au fost arestaţi pentru ameninţare şi şantaj la adresa lui Sebastian Ghiţă.

La 30 aprilie, omul de afaceri Elan Schwar­tzenberg a declarat, pentru Realitatea TV, că a achiziţionat 92 % din acţiunile postului de
televiziune.

Cine este Elan Schwartzenberg

Elan Schwartzenberg (44 ani) s-a născut la Iaşi, a făcut liceul şi armata în Israel, apoi a absolvit Facultatea de Stomatologie la Iaşi. Deşi este medic dentist, nu a practicat niciodată această meserie. A intrat în lumea afacerilor imediat după Revoluţie, iar acum are o avere estimată de „Forbes" la 40-42 milioane de euro.

Comerţ A început cu importul diverselor lucruri din Turcia, apoi a făcut comerţ cu electronice şi tot felul de alte activităţi comerciale. Apoi s-a hotărât să îşi lichideze majoritatea afacerilor şi s-a axat pe publicitatea outdoor (panotaj exterior), înfiinţând firma Exclusive Media pe care a vândut-o mai apoi, cu 19 milioane de euro, către gigantul News Corporation.

Imobiliare A intrat în afaceri imobiliare cu firma Neocity Group. În 2009 a lichidat din nou o mare parte a afacerilor pe care le deţinea. În prezent este proprietarul mallului City Park Constanţa. Una dintre puţinele afaceri în care mai este implicat Schwartzenberg este lanţul de magazine „Picioru' Gras". Firma prin care sunt operate unităţile (Kinder Magic Store) este deţinută de Elan Schwar­tzenberg 50%, Lucian Pastramă 25%, Mihaela Rădulescu 19% şi Roxana Sfrija 6%. Divorţat Între anii 2004-2008 a fost căsătorit cu realizatoarea TV, Mihaela Rădulescu, cei doi având împreună un băieţel, Ayan.

Contractul lui Ghiţă

Contractul pentru servicii de consultanţă şi management strategic a fost semnat, pe o perioadă de cinci ani, la data de 24 octombrie 2010, de Sorin Freciu, preşedinte în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, şi de Sebastian Ghiţă (foto), proprietarul Asesoft. Conform documentului, compania Asesoft se angaja să plătească datoriile Realitatea Media, care include Realitatea TV, The Money Channel, Radio Guerrilla şi Realitatea FM. Totodată, Ghiţă s-a angajat să plătească şi salariile angajaţilor, la care s-au adăugat şi restanţele pe mai multe luni.

La sfârşitul anului, profitul trebuie împărţit astfel: 80% către Asesoft şi 20% către Realitatea Media. După semnarea actului, Ghiţă a plătit 90% din valoarea contractului, patru milioane de euro. Ca orice contract între două firme, acesta nu poate fi reziliat unilateral. Dacă cele două părţi implicate nu se înţeleg, condiţiile rezilierii contractului nu pot fi decise decât în instanţă.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite