SOV ameninţă cu dezvăluiri de după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi reprezentantul său în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Ion Ilie, zis Nelu Legiune, au fost arestaţi ieri pentru ameninţare şi şantaj. SOV s-a predat ieri la Arestul Poliţiei Capitalei, nu înainte de a acuza că totul este o înscenare „creată în laboratoarele de la Cotroceni”.

AUDIO De ce crede SOV că Udrea o să-i ia locul lui Boc şi "o să-l omoare" pe Băsescu

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis ieri recursul procurorilor de la Parchetul General împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 de a-i cerceta pe Vîntu şi pe Nelu Legiune în libertate. Dacă vinerea trecută SOV a scăpat de arest, de această dată omul de afaceri a fost nevoit să se prezinte la Arestul Poliţiei Capitalei, unde va „locui", cel mai probabil, 29 de zile.

Acuzat că, personal, dar şi prin intermediul lui Nelu Legiune l-ar fi ameninţat şi l-ar fi şantajat pe managerul general al Realitatea Media, Sebastian Ghiţă, Sorin Ovidiu Vîntu a răbufnit la aflarea veştii că ajunge în arest.

„Este o înscenare creată în laboratoarele Cotroceniului.Când am ajuns dimineaţă la Tribunal, mandatele de arestare erau deja pregătite. Acest puşti, Ghiţă, este o unealtă a Serviciilor. Pentru luni i-am pregătit şi eu o surpriză domnului Traian Băsescu", a declarat Vîntu înainte de a intra pe porţile Arestului de la Cercetări Penale.

Şantaj de 200.000 de euro

Înainte de a afla decizia instanţei, Vîntu a fost reţinut în declaraţii, susţinând doar că are probe indubitabile care îi demonstrează nevinovăţia. Conform procurorilor, Sorin Ovidiu Vîntu şi Nelu Legiune au exercitat presiuni, în perioada martie - aprilie 2011, asupra managerului general de la Realitatea Media, Sebastian Ghiţă, cerându-i o „taxă de protecţie" lunară de 200.000 de euro. Aceste fapte de şantaj au fost reclamate de Ghiţă, la 4 aprilie 2011, la Parchetul General, moment în care managerul Realitatea Media a depus la dosar mai multe probe audio din care reieşea că a fost ameninţat cu moartea de către SOV.

Contractul care a declanşat „războiul"

La nici două luni după semnarea contractului de management între Ghiţă şi Realitatea Media, în decembrie 2010, Vîntu l-a criticat de mai multe ori pe acesta şi i-a reproşat că nu are experinţă profesională, făcând presiuni pentru schimbarea directorului editorial, Cătălin Popa. Potrivit procurorilor, SOV s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra a doi membri din Consiliul de Administraţie - Sorin Freciu şi Dragoş Nedelcu - pentru a-i îngreuna activitatea lui Ghiţă şi a-l pune pe acesta în situaţia de a nu-şi putea îndeplini obligaţiile contractuale.

La 27 martie 2011, Sebastian Ghiţă a  fost ameninţat cu moartea în urma unui scandal care a avut loc pe holurile Realităţii TV. Atunci, SOV a descins înconjurat de 40 de bodyguarzi şi şi-a arătat nemulţumirea pentru că Ghiţă a preluat contractul de închiriere asupra spaţiului unde îşi desfăşoară activitatea postul de televiziune. Omul de afaceri i-a cerut lui Ghiţă suma de 200.000 de euro pentru a nu rezilia contractul. Întreaga scenă a fost filmată de un jurnalist de la Realitatea TV şi este una dintre probele din dosar. Ilie Ion a fost numit atunci membru în CA, având ordin să-i reprezinte interesele lui SOV şi să fie omul de legătură al acestuia.

Ameninţări cu moartea

După scandalul de pe holurile de la Realitatea TV, Vîntu a continuat cu ameninţările direct sau prin intermediul lui Ilie Ion. Într-o discuţie telefonică, de la 13 apilie 2011, „Legiune" îi transmite şefului său rezultatele ameninţărilor. „Bine. E al meu, e al meu! Îl am pus la brelocul de la chei! A ieşit, mi-a zis că de chimie, că el simte că-i chimia", se lăuda acesta. La 2 aprilie, Vîntu l-a chemat pe Ghiţă la o discuţie într-o benzinărie din comuna Pucheni (Prahova). Acolo, conform interceptărilor ataşate la dosar, Vîntu s-a dezlănţuit şi l-a ameninţat cu moartea pe Sebastian Ghiţă, punându-i chiar în vedere că şi familia lui este în pericol.

„Eu vin dintr-o mahala ţigănească, vin din pârnaie, vin din contrabandă... Eu am făcut eforturi disperate să nu mă dau în fapt de unde vin şi ce sunt. Prietenul tău Magureanu îţi poate confirma că mi-a dat OK-ul ca să-i împuşc rackeţii care au vrut să invadeze teritoriul României. Şi am împuşcat sute, nu zeci. Şi când spun împuşcaţi, mă refer la propriu. Eu discut clar, nu mi-e teamă că ai ceva la tine. Mă doare în p..ă. Acum discutăm doar între noi. Deci, pe chestii de forţă şi cu ţigani, prietene... ascultă-mă cu atenţie... am condus toată reţeaua de bulibaşi din România, lucrau pentru mine. Riscau 25 de ani sau glonţul. Furau din fabrici: macarale, alea, alea. Şi duceam la italieni. Tu nu ştii despre mine nimic. Decât legendele făcute de proşti. Ca tine, la modul cel mai serios, am îngropat prin dealurile de prin Moldova", îl ameninţa SOV pe Ghiţă.

"Este o înscenare creată în laboratoarele Cotroceniului. Acest puşti, Ghiţă, este o unealtă a Serviciilor. Pentru luni i-am pregătit şi eu o surpriză domnului Traian Băsescu."
Sorin Ovidiu Vîntu
patron Realitatea Media

Vîntu: „Am 700 de imobile"

Ilie Ion, zis Nelu Legiune, a fost prins în flagrant când primea 150.000 de euro  Foto:  Dorin Constanda



Ilie Ion, zis Nelu Legiune, s-a prezentat zilnic la sediul Realitatea Media, începând cu data de 27 martie 2011, „prezenţa sa având rolul de a accentua intimidarea lui Sebastian Ghiţă", arată procurorii în motivele de recurs. Parchetul General a susţinut că decizia Judecătoriei Sectorului 5, care a decis cercetarea lui SOV în libertate, este neîntemeiată, fiind contrazisă de probele din dosar. „Modul în care a formulat Vîntu ameninţările, tonul folosit, caracterizat prin iritabilitate şi anxietate şi descrierea împrejurărilor în care ar mai fi săvârşit asemenea fapte denotă, dincolo de orice dubiu, aptitudinea obiectivă a afirmaţiilor sale de a crea o stare de temere", au susţinut procurorii.

Cele mai importante ameninţări ale lui SOV au fost din nou prezentate magistraţilor: „Îti jur pe copiii mei că am gândit întâi să-ţi lichidez toată familia, cu tine în frunte". Anchetatorii au demontat susţinerile Judecătoriei Sectorului 5 care a arătat că negocierea contractului de management la Realiattea TV nu are legătură cu şantajul, prezentând o înregistrare în care SOV amintea de restituirea milioanelor de euro investite."Îi dau bilet la ordin, garantat cu imobile, am şapte sute şi ceva de imobile, am cu ce să-l garantez", se lăuda Vîntu.

Ghiţă: „Vîntu nu are nicio calitate la Realitatea TV"

image

Sebastian Ghiţă a depus plângere la Parchetul General, acuzând că este ameninţat şi şantajat  Foto:  Mircea Păun



Întrebat dacă nu crede că arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu afectează credibilitatea staţiei, Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, a declarat că „Vîntu nu are nicio calitate la Realitatea TV". În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia cei doi membri ai consiliului de administraţie, Dragoş Nedelcu şi Sorin Freciu, nu mai au voie să intre în sediul Realitatea din Casa Presei Libere, managerul staţiei a declarat: „Nedelcu şi Freciu sunt nişte personaje care nu lucrează în interesul societăţii, iar sediul postului este la altă adresă".

Potrivit informaţiilor „Adevărul", ieri a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul căreia a fost discutat contractul de management dintre Realitatea Media şi Asesoft, compania lui Sebastian Ghiţă. Şefii Realitatea au refuzat să spună ce decizie a fost luată. Vîntu l-a ameninţat pe Sebastian Ghiţă că în momentul în care va fi arestat, contractul de management va fi anulat. Totuşi, Ghiţă este încă la cârma postului de ştiri. În plus, managerul Realitatea susţine că a respectat până acum termenii contractului, iar acsta nu poate fi desfăcut decât de o instanţă.

Contractul pentru servicii de consultanţă şi management strategic a fost semnat în octombrie 2010. Asesoft s-a angajat să plătească datoriile trustului - Realitatea TV, The Money Channel, Radio Guerilla, Realitatea FM - şi salariile angajaţilor. La sfârşitul anului, profitul urma să fie împărţit 80% către Asesoft şi 20% către Realitatea Media. După semnarea actului, Ghiţă a plătit 90% din valoarea contractului, patru milioane de euro.  Iulia Bunea

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite