Păreri pro şi contra: Bolnavii închipuiţi vor fi urmăriţi de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii care fac blaturi cu pacienţii vor fi aspru sancţionaţi
Doctorii care fac blaturi cu pacienţii vor fi aspru sancţionaţi

Ministerul Sănătăţii va trimite poliţişti acasă la cei care şi-au luat liber din motive de boală ca să verifice dacă afecţiunile lor sunt reale. Autorităţile au pus gând rău pacienţilor care exagerează cu zilele libere pe motive de boală, dar şi medicilor care prescriu prea multe scutiri. Doctorii spun că e un proiect abuziv.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat ieri un proiect de ordonanţă prin care autorităţile vor putea verifica din aprilie dacă beneficiarul concediului medical care a cerut să se trateze acasă se află într-adevăr la domiciliu sau munceşte în Spania la căpşuni.

Mai citeşte şi:

Perioada de concediu medical a fost redusă, iar autorităţile pot verifica dacă cei bolnavi sunt acasă
PRECEDENT PERICULOS: Cum au fost ignorate cazurile angajaţilor din Banat morţi din cauza stresului la muncă

„Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se poate efectua de către plătitorii de indemnizaţii însoţiţi de un reprezentant al poliţiei", se arată în proiectul de act normativ.

Cu alte cuvinte, dacă un angajat îşi ia concediu medical şi nu este internat în spital, va fi verificat acasă de către un poliţist şi un reprezentant al Casei de Sănătate sau al angajatorului. Dacă bolnavul nu este acasă când poliţia îi bate la uşă, el nu va mai primi banii aferenţi concediului medical. Detaliile controlului se vor stabili printr-un ordin comun al ministerelor Sănătăţii şi al Internelor.

Măsură exagerată

De asemenea, medicii care vor elibera ilegal certificate de concediu medical vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei. Doctorii susţin că proiectul este abuziv.

„Este o măsură exagerată. Se pune o presiune asupra medicilor inutilă. În aceste condiţii, un medic poate să nu mai acorde concediu medical de teama amenzilor şi să trimită pacientul înapoi la muncă. Dar dacă în următoarele zile omului i se face rău şi păţeşte ceva, cine va răspunde? Un exemplu în acest sens poate fi povestea tinerei Ramona Cîciu care a făcut, zilele trecute, stop cardiac la serviciu", comentează Daniela Ştefănescu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Poliţia nu are personal

Surse din Poliţia Română ne-au spus că în instituţie nu se ştie nimic despre această iniţiativă şi că nimeni nu i-a consultat. Pe de altă parte, poliţiştii susţin că nu au suficienţi oameni.

„În primul rând, Poliţia se confruntă cu un deficit de personal de peste 8.000 de agenţi. Iar în al doilea rând, ca să intri la om în casă şi să-l verifici dacă e bolnav sau nu, îţi trebuie mandat de la judecător", a declarat comisarul Marin Gruia, lider sindical al poliţiştilor.

Şi Colegiul Medicilor este reticent: „Este o aberaţie să controlezi bolnavul cu poliţia acasă. Poate că omul este la farmacie sau la cabinet. Dacă o persoană îşi ia concediu medical, nu înseamnă că este consemnat la domiciliu. Şi dacă îi vine poliţia acasă, cum se dovedeşte că e bolnav sau nu?", se întreabă Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

Ministerul Sănătăţii susţine însă că verificarea se va face doar la uşa pacientului. „Poliţistul nu va intra în casă. Când bolnavul îşi va lua concediu medical, va da o declaraţie pe propria răspundere, unde va nota şi adresa la care poate fi găsit. Când bolnavul este la tratament, este de înţeles. El poate dovedi cu hârtie de la medic unde a fost", a spus Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Concediile medicale, prea scumpe

Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale. Potrivit reprezentanţilor ministerului, cele mai multe concedii medicale s-au luat în lunile ianuarie, martie şi septembrie. Luni în care românii pleacă de la serviciu pentru munca în agricultură.

„Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006, când s-au plătit 482 milioane de lei", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

A colaborat Răzvan Priţulescu

Economii anticipate

Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii în valoare de aproximativ 142.304, 6 mii lei în acest an şi peste 189.739, 5 mii lei, anual, în următorii patru ani la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

„Medical" la unul din trei români

La Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost înregistrate, în anul 2009, aproximativ 2.000.000 de concedii medicale, cu 40.000 mai multe faţă de sfârşitul anului 2008. Practic, cel puţin unul din trei angajaţi din sistemul public sau privat a stat acasă în concediu de boală. În judeţul Argeş, anul trecut s-au eliberat 112.335 de certificate de concediu medical, în condiţiile în care la sfârşitul lunii decembrie în judeţ erau 132.700 de angajaţi. Un calcul arată că 84,65% din angajaţi şi-au luat concediu medical.

În topul prescriptorilor de concedii medicale sunt trei medici de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Argeş. Constantin Preda a eliberat în luna decembrie a anului trecut 93 de certificate, însumând 2.182 de zile, Camelia Constantin a eliberat 167 de certificate, reprezentând 2.112 zile, iar şeful secţiei, doctorul Alexandru Matrozi, a eliberat 64 de certificate, adică 1.508 zile.

„Toată lumea a înnebunit după ce a murit actorul Toni Tecuceanu şi a fost o adevărată isterie. A fost o perioadă de vârf a epidemiei de gripă porcină şi foarte multe cazuri de viroze respiratorii care au necesitat spitalizare şi concediu medical. Toţi pacienţii cu simptomele respective
s-au prezentat la spital. Aceasta este cauza pentru care am înregistrat un număr mai mare de concedii medicale", explică dr Alexandru Matrozi, şeful Secţiei de Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Judeţean Argeş. ; Au colaborat Patricia Rusu ,  Simona Vârban

"Poliţistul nu va intra în casa pacientului, verificarea se va face doar la uşă."

Cseke Attila
ministrul Sănătăţii

 (foto arhivă Adevărul) Cseke Attila va fi mâine în Vrancea
Tabel
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite