Perioada de concediu medical a fost redusă, iar autorităţile pot verifica dacă cei bolnavi sunt acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Attila, ministrul Sănătăţii
Cseke Attila, ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat astăzi proiectul de ordonanţă care modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, introducând un nou sistem de acordare a concediilor medicale.

Scopul introducerii noului sistem este de a reduce semnificatov numărul celor care beneficiază fraudulos de concedii medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.

"Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare... Anul trecut, au fost eliberate în jur de 2.700.000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem soscoteala ce înseamnă 2 700 000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi câţi are în prezent România. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale îi privăm chiar pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale", susţine ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-un comunicat.

Cu ajutorul noului sistem, autorităţile vor putea verifica dacă beneficiarul concediului medical tratat în regim ambulator se află la domiciliu, iar cuantumul amenzilor pentru eliberarea ilegală a certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori se va dubla.

Plătitorii de indemnizaţii, angajatorii sau casa de asigurări de sănătate, pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei.

În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri prin care se reduc termenele după care se pot prelungi concediile medicale. Astfel, concediul medical se va putea prelungi începând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91 zi cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul se va putea prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Amenzile pentru refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor aferente concediilor medicale, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul prezent. De asemenea, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite