Doi tineri români au născocit avertizorul de accidente / Aparatul scanează drumul şi în caz de pericol frânează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Cristian Roşu şi Paul Şucală i-au uimit pe americani cu dispozitivul care îi scapă pe şoferi de evenimente rutiere grave. Cei doi tineri de clasa a XII-a au câştigat premiul I la Concursul Internaţional de Ştiinţe şi Inginerie INTEL, organizat zilele trecute în California, SUA.

Tema competiţiei INTEL a fost ca participanţii să propună o rezolvare pentru o problemă cu care se confruntă oamenii zi de zi. „În fiecare concurs te adaptezi după cerinţe. Aceasta a fost prima competiţie în care m-am hotărât să fac o invenţie non-robotică", explică orădeanul Cristian Roşu (18 ani).

Mai citeşte şi:

Elevii români, cei mai buni din lume la ştiinţe

Un român de 16 ani a inventat aparatul care depistează alcoolemia

 „Muncitorul viitorului“ a fost inventat de liceeni

Aşa se face că, împreună cu prietenul său din Zalău, Paul Şucală (18 ani), Cristian s-a gândit să vină în sprijinul conducătorilor auto. „Ne-am gândit să facem un sistem pentru prevenirea accidentelor rutiere, mai ales că aflasem că România este pe primul loc în Europa ca număr de accidente", spune elevul.

Timp de trei luni, cei doi au muncit în atelierul din casa părintească la construirea unui dispozitiv care să scaneze şoseaua din faţa maşinii. „Am găsit cu greu câţiva senzori şi am construit prototipul. Iniţial, am folosit un senzor cu ultrasunete. Pentru că nu aveam la îndemână o maşină pe care să facem experimentul, am făcut rost de un ATV", a mai spus Cristian. Dispozitivul are un senzor care se instalează în partea frontală a maşinii. Băiatul spune că invenţia poate fi aplicată pe orice fel de maşină, indiferent de tonaj.

Senzorul scanează drumul şi trimite informaţii către un computer instalat pe bord. Posibilitatea de a se produce un accident este calculată în funcţie de distanţa faţă de maşina din faţă şi în funcţie de ce face şoferul în acel moment. „Am dotat fiecare pedală a maşinii cu motoraşe. În urma semnalelor transmise de senzor, dacă şoferul nu frânează, se porneşte sistemul de frânare din motoraş", explică Cristian. Astfel, controlul maşinii este preluat parţial de aparatură, iar tragedia este evitată prin frână. „Dacă sistemul nostru ar fi implementat, s-ar reduce circa 70% din numărul de accidente care au loc în România", a mai spus Cristian Roşu. Această invenţie le-a adus orădeanului şi prietenului său locul I la Concursul Internaţional de Ştiinţe şi Inginerie INTEL, o medalie de aur şi un premiu de 3.000 de dolari.

Mândru de creaţia sa, Cristian spune că vrea să o dezvolte. „Acum nu ar putea fi scoasă pe piaţă pentru că nu i s-au făcut toate testele. Dar specialiştii spun că pentru perfecţionarea dispozitivului şi pentru scoaterea lui pe piaţă ar fi necesară o investiţie de aproximativ 50.000 de euro", explică Paul Şucală.

Dedicat inventicii

Cristian Roşu este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Oradea. Tânărul are o pasiune pentru invenţii încă din şcoala generală. Talentul şi l-a descoperit în clasa a VII-a, când profesoara de fizică l-a îndrumat către un concurs naţional din Cluj. „Atunci am inventat un aparat care poate hrăni animalele de companie, în lipsa stăpânilor, prin intermediul telefonului", povesteşte Cristian. Prima competiţie i-a adus direct calificarea la concursul internaţional de invenţii din Grenoble, Franţa. De atunci, băiatul este nelipsit din concursurile de profil. „Particip la cinci competiţii internaţionale pe an şi de fiecare dată urc pe podium", spune Roşu.

Deşi pare greu de crezut, Cristian nu a făcut pregătiri cu profesori de specialitate. „Eu sunt un autodidact şi sunt foarte pasionat de ceea ce fac. La fiecare competiţie aflu unde am minusuri, care sunt cerinţele, ce trebuie să dezvolt. Mă duc acasă şi mă apuc să studiez. Fac proiecte şi apoi le pun în aplicare în atelierul din casa părintească", explică elevul. Cristian are nenumărate medalii şi diplome la concursurile naţionale şi internaţionale de gen.

Târgul mondial al inventatorilor

Concursul Internaţional de Ştiinţe şi Inginerie INTEL, California, este cel mai mare târg de ştiinţe pentru liceeni din lume. Cu o tradiţie de 50 de ani, fiecare ediţie a târgului înseamnă o investiţie de milioane de dolari.

Evenimentul este organizat de INTEL, cea mai mare companie de semiconductoare din lume, primul producător al memoriilor de tip SRAM şi DRAM. De asemenea, INTEL este lider pe piaţă în industria microprocesoarelor şi PC-urilor.

Prin târgul de invenţii, corporaţia urmăreşte descoperirea tinerelor talente care pot duce tehnologia mai departe. Anul acesta, competiţia s-a desfăşurat în perioada 9-14 mai. Premiul şi diploma obţinute de cei doi elevi la concursul susţinut de INTEL le garantează angajarea în domeniul cercetării în cele mai importante institute de profil din lume. De asemenea, ei pot accesa unul dintre locurile de muncă oferite de corporaţia INTEL, fiind avantajaţi de distincţia pe care au obţinut-o.

Softul care le ştie pe toate

Un alt proiect apreciat de americani a fost cel al vâlceanului Ionuţ Budişteanu (foto), elev în clasa a X-a, care a câştigat o menţiune în valoare de 500 de dolari şi premiul oferit de cea mai cunoscută asociaţie de informatică la nivel internaţional, Association for Computing Machinery, de 1.000 de dolari. Softul reuşeşte, printre altele, să facă predicţii la bursă, la meteo, să recunoască amprentele sau vocea.

„Reţeaua neuronală a învăţat valorile zilelor precedente şi reuşeşte, cu o mică eroare, să prognozeze ce se va întâmpla în ziua următoare la bursă. De pildă, pentru recunoaşterea oamenilor, reţeaua neuronală artificială a softului a fost învăţată cu anumite feţe. La mijloc e o adevărată matematică", a explicat Ionuţ, căruia i s-a popus să fie membru în Association for Computing Machinery. (Dorel Ţîrcomnicu)

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite