„Muncitorul viitorului“ a fost inventat de liceeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi elevi din Oradea sunt părinţii unui robot care ar putea înlocui în câteva zeci de ani mâna omului în fabrici. Invenţia celor doi tineri a fost răsplătită cu medalia de argint la competiţia internaţională Infomatrix, desfăşurată în aprilie la Bucureşti.

Au lăsat campionatele de război virtuale, au uitat mingea de fotbal undeva într-un colţ şi s-au pus pe treabă de oameni mari. Orădenii Codrin Hora (16 ani) şi Dan Mitra (17 ani) au creat un braţ robotic original, care ar putea fi folosit în fabricile viitorului.

Cu această invenţie liceenii au câştigat şi o medalie de argint la concursul internaţional Infomatrix, desfăşurat în perioada 22 - 25 aprilie la Bucureşti.

Potrivit celor doi elevi de la Liceul baptist „Emanuel" din Oradea, la concurs au luat parte peste 130 de echipe, venite din toate colţurile lumii. Tot argint a reuşit să obţină şi o echipă formată din orădeanul Cristian Roşu de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" şi Paul Şucală din Zalău, care au creat un robot inteligent, cu recunoaştere vocală.


Înscrişi la secţiunea „hardware control", Codrin şi Dan au făcut impresie cu robotul lor care imită perfect mişcările mâinii, fiind controlat prin telecomandă.

„Braţul are două module de funcţionare. Funcţia de bază, şi anume faptul că imită cu precizie mişcările mâinii, este cea care a impresionat juriul", crede Dan Mitra, responsabil cu partea de software.

Documentare pe internet

„Programele care operează robotul sunt scrise în două limbaje de programare care nu se studiază la şcoală. Le‑am învăţat singuri, pe internet", a spus Dan Mitra.

Codrin, elevul care s-a ocupat cu partea de hardware şi electrică, a fost cel cu ideea creării acestui robot. O lună mai târziu a început colaborarea cu Dan, reuşind să realizeze un robot care poate fi utilizat în orice domeniu de activitate, chiar şi pentru operaţii care necesită o maximă precizie.

Mână de lucru

Elevii sunt mândri că braţul robotic rezistă în condiţii care ar fi toxice pentru un angajat în carne şi oase. Dan şi Codrin sunt siguri că braţul robotic ar putea fi folosit în industria din România şi că ar putea înlocui mâna de lucru, la o fabrică de pantofi, de exemplu. Adaptat cererii, braţul ar reuşi să ridice orice greutate.

În piesele şi uneltele necesare realizării robotului, cei doi liceeni au investit 1.200 de lei şi sute de ore de muncă în cinci luni. Pentru competiţia din 2011, cei doi pregătesc deja o platformă robotică mobilă, cu trei braţe. 

La un pas de medalia de aur

Codrin şi Dan regretă că, din cauza faptului că nu au ştiut că trebuie să completeze un formular, au pierdut puncte importante, cu ajutorul cărora ar fi putut câştiga o medalie de aur. „Am fost foarte aproape de aur. Noi am câştigat a doua medalie de argint, din cele cinci oferite", spune Dan Mitra.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite