Proteste cu iz politic pentru spitale închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de rromi din Săcele au scandat lozinci anti-Boc, iar 150 de localnici din Codlea, sfătuiţi de un consilier local, au blocat DN. Coincidenţă sau nu, de la manifestările de ieri au lipsit cadrele medicale din spitalele desfiinţate. S-au remarcat însă unii „agitatori“ politici.

DN1, blocat de protestatari nemulţumiţi de „decesul" Spitalului Codlea (GALERIE FOTO)

La Săcele, localitate aflată la 15 kilometri de Braşov, protestul a început ieri-dimineaţă. După o oră şi jumătate, totul s-a terminat, mai ales că presa fusese deja prezentă la eveniment. Protestatarii au fost conduşi de Cristian Panait, secretar executiv al Organizaţiei PSD Săcele. Cei mai numeroşi şi mai vocali au fost rromii din zonă. „Şase medici din cei 14 câţi lucrau aici au rămas nedistribuiţi, plus că o parte din personalul auxiliar a rămas fără locuri de muncă. În ultimii ani s-au investit 500.000 de lei în modernizarea spitalului, iar acum l-au închis", a declarat Cristian Panait.

Protestatarii au scandat împotriva primarului municipiului Săcele, Alexandru Popa (PDL), şi a Guvernului Boc: „Jos primarul, jos Guvernul! Să trăiţi bine, în sărăcie!". Ei au solicitat edilului să redeschidă spitalul. „La spitalul din Braşov fac ură de rasă. Când sunăm la Salvare, maşina vine după două ore", a declarat Marian Grancea, membru al comunităţii de ţigani.

Consilierul Erwin Albu i-a susţinut pe protestatari la portavoce 

image

Spitalul din Săcele are secţii de Boli interne, Pediatrie, Radiologie şi un compartiment de psihiatrie, o unitate de primire urgenţe şi o policlinică. Urgenţa a fost dotată în ultimii doi ani cu aparatură de peste 100.000 de lei, între care un aparat EKG, un monitor pentru funcţii vitale, un defibrilator, un ecograf. Unitatea avea 83 de paturi, 126 de angajaţi (14 medici) şi trei directori.

DN1, blocat

Sute de localnici din Codlea, nemulţumiţi că spitalul lor s-a închis în ciuda celor zece manifestări stradale pe care le-au organizat până acum, au decis să blocheze ieri Drumul Naţional 1. Atunci când forţele de ordine au intervenit pentru a debloca drumul naţional, manifestanţii i-au îmbrâncit, încercând să spargă zidul de jandarmi. „Noi până acum am protestat paşnic, dar ne-a ajuns cuţitul la os. Sperăm că am dat un semnal de alarmă. Vom continua protestele, iar săptămâna viitoare va fi una incendiară pentru că reprezentantul nostru, primarul, pur şi simplu ne-a uitat", a declarat Erwin Albu, consilier local Codlea din partea Forumului Democrat German şi iniţiatorul tuturor protestelor de la Codlea.

Erwin Albu, organizatorul protestelor de la Codlea va fi amendat, pentru că a blocat DN1

Jandarmii susţin că oamenii au fost incitaţi. „În cea de-a doua parte a protestului, incitaţi probabil fiind, au părăsit locul unde aveau autorizaţie şi au intrat în drumul naţional. Conform legii, a fost sancţionat cel care şi-a asumat desfăşurarea acestei manifestaţii", a declarat generalul Eugen Pop, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov.

Spital de Boli Cronice

PSD-istul Cristian Panait a condus protestul de la Săcele

image

Spitalul din Codlea, cu 75 de paturi, are secţii de Boli Interne şi Boli Cronice, dar şi compantimente de pediatrie, ginecologie şi chirurgie. Spitalul are şi bloc operator, şi cabinet de analize cu aparatură de ultimă generaţie. Unitatea are şi defibrilatoare, şi monitoare pentru funcţiile vitale pentru tratarea urgenţelor.

„Cred că această reformă va duce la creşterea calităţii actului medical la spitalele din Braşov. La unele dintre spitalele desfiinţate nu erau două linii de gardă, iar cazurile grave ajungeau la Braşov, pentru că nu puteau fi tratate în aceste spitale. Dacă luăm în considerare acest aspect, este mai bine aşa", ne-a declarat Attila Covacs, vicepreşedintele Consiliului  Judeţean Braşov.

Ambulanţa vine în 8 minute

O ambulanţă cu girofaruri pornite şi o viteză de 100-120 km pe oră ajunge de la Săcele sau Codlea la Braşov în 10-12 minute, dacă este vorba despre o oră de vârf. Pe timp de noapte, când drumul este liber ambulanţa poate ajunge şi în 8 minute.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite