FOTO/ VIDEO Profesorii i-au lăsat repetenţi pe Boc şi Funeriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele didactice din România şi-au strigat sărăcia în stradă, la protestul organizat în faţa Guvernului
Cadrele didactice din România şi-au strigat sărăcia în stradă, la protestul organizat în faţa Guvernului

Premierul a primit nota 2 la legea salarizării şi 3 la finanţarea învăţământului. Funeriu a luat 4 la reformă şi 2 la legea educaţiei. De Ziua Mondială a Educaţiei, profesorii români au demonstrat în stradă. Ei au cerut salarii mai mari, educaţie fără săli de clasă mizere şi manuale rupte. 

Peste 5.000 de cadre didactice afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (FSLI) au manifestat ieri în faţa Guvernului.  „Am ieşit în stradă pentru că suntem disperaţi. Salariaţii din învăţământ sunt umiliţi şi marginalizaţi de o putere coruptă care-şi cunoaşte doar interesele de clan. Aşa nu se mai poate", a declarat liderul FSLI, Aurel Cornea.

FOTOGALERIE
7.000 de profesori au protestat de Ziua Educaţiei, în Capitală

Citiţi şi:

„Guvernul mincinos, toate le face pe dos!", au strigat profesorii la protest
 
Salariile profesorilor, punctul nevralgic

Iustina Ursu, una dintre profesoarele participante la miting, a spus că are şapte ani de vechime în învăţământ şi un salariu de 900 de lei.  "Vrem salarii occidentale. De ce să părăsesc ţara? De ce nu pot trăi decent în ţara mea?", a declarat tânăra de 29 de ani.  .

În urma măsurilor anticriză promovate de Guvernul Boc şi a aplicării legii salarizării unitare, profesorii au pierdut de la începutul anului mai mult de 40% din veniturile lunare. 

Absolvenţii sătui de sistemul de stat îşi deschid şcoli private

Câştigurile salariale îi plasau pe profesorii din România la fundul grămezii ţărilor europene chiar şi înainte de declanşarea crizei economice, în 2008.  Potrivit unui studiu făcut acum doi ani de o organizaţie internaţională a profesorilor, în urma cadrelor didactice din România se mai aflau la mică distanţă cele din Rusia şi Bulgaria. 

Băsescu, ţinta nemulţumirilor

Cadrele didactice care s-au adunat ieri în Piaţa Victoriei au adus la protest o catedră şi un scaun vechi precum şi două table pe care au trecut note pentru măsurile luate atât de premierul Emil Boc, cât şi de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.  Astfel,  Boc a primit nota 2 la legea salarizării, 3 la finanţarea învăţământului, 2 la legea pensiilor şi 1 la măsurile anticriză. 

În raport cu aceste note, premierul a fost declarat repetent. Ministrul Educaţiei a fost notat cu 4 la reforma învăţământului, 2 la legea educaţiei şi 2 la programele şcolare.

Preşedintele Traian Băsescu a fost o altă ţintă a nemulţumirii protestatarilor. Ei au scandat „Băsescu e pentru noi ca Ceauşescu 2" şi au purtat pancarte pe care era scris „Să muriţi bine".

Nici dascălii afiliaţi la Federaţia Educaţiei Naţionale şi la „Spiru Haret" care au protestat la Palatul Cotroceni nu ­şi-au respectat promisiunea făcută cu o zi înainte de a nu afişa bannere antiprezidenţiale. Organizatorii au făcut un tur printre manifestanţi şi au ridicat câteva caricaturi pe care le-au ascuns apoi într-un microbuz, dar unele au scăpat percheziţiei.

Cea mai nepotrivită pancartă, cu Băsescu stând cu piciorul pe un sicriu pe care era scris „educaţia", a fost căţărat într-un arbust, ca să poată fi văzută mai bine. Manifestanţii au scandat "Jos Băsescu!" şi "Hoţii", au suflat în vuvuzele şi fluiere şi au bătut la tobe. Protestele au luat sfârşit în jurul orei 15.00.



Cât câştigă lunar profesorii în Europa

Ţară    Salariu (euro)

Danemarca     3.150
Germania     2.840
Belgia     2.600
Italia     1.900
Cehia     1.100
Turcia     1.000
Serbia     700
Ungaria     500
Polonia     400
România     300
Rusia     250
Bulgaria 230

Sume brute la nivelul anului 2008

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite