Procurorul ”afacerist” Mihai Betelie a fost arestat. Judecător: “Trebuia să fiţi un model pentru ceilalţi, trebuia să fiţi exemplar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul- şef al Parchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, acuzat de fapte de corupţie, a fost arestat preventiv de Curtea Supremă de Justiţie. De asemenea, judecătorii ICCJ au decis arestarea secretarului Primăriei sectorului 1 Bucureşti, , pe numele celor doi fiind emise mandate pentru 29 de zile. Completul de judecată a  fost format din preşedintele Cristina Rotaru, Ionuţ Matei şi Sorina Popescu.

Şeful Parchetului sectorului 4, Mihai Betelie, acuzat de fapte de corupţie, a declarat, joi, în faţa judecătorilor ICCJ că nu apreciază să fi comis fapte penale şi că oricum dorea să părăsească sistemul judiciar, preşedintele instanţei replicându-i că trebuia să îşi asume calitatea.

Detalii despre magistraţii care ai făcut parte din complet de judecată

Cum au „votat” magistraţii în cele mai răsunătoare dosare de corupţie. Urmează pronuntarea în cazul fostului premier Adrian Năstase


“Nu am încercat şi nu intenţionez să zădărnicesc aflarea adevărului. Apreciez că faptele mele aşa cum au fost ele prezentate nu intră în sfera penalului. Nu am de ce să ascund că vorbeam şi că le-am spus multor prieteni, mai mult sau mai puţin apropiaţi, că vreau să părăsesc sistemul”, a declarat procurorul Mihai Betelie (suspendat din funcţie-n.r.) în faţa judecătorilor instanţei supreme, în ultimul său cuvânt, moment în care a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, judecătorul Cristina Rotaru.


„Trebuia să fiţi un model pentru ceilalţi. Pentru colegii dumneavoastră. Aveţi calitatea de procuror şef al unei unităţi de Parchet. Dar se pare că nimic nu vă atingea. Dacă nu pentru dumneavoastră, atunci pentru toţi cei pe care îi conduceaţi trebuia să fiţi exemplar. Dar şi pentru dumneavoastră”, l-a mustrat preşedintele completului de judecată pe procurorul Betelie.


„Vreau să fiu alături de viitoarea mea soţie”


În continuare, Betelie le-a explicat judecătorilor că vrea să fie cercetat în stare de libertate, că vrea să fie alături de viitoarea sa soţie, cu care urmează să aibă un copil, şi că vrea să ofere tot suportul şi sprijinul celor doi arătând că nu se impune arestarea sa de vreme ce faptele imputate pot fi judecate prin prisma sancţiunilor disciplinare.


În acest context, judecătorul a spus: „Acolo era ceva mai mult decât o simplă stare de incompatibilitate. Nu v-aţi asumat niciodată nimic? Pentru că aşa se pare. Spuneţi că vreţi să fiţi cu femeia pe care o iubiţi şi să fiţi alături de ea, dar de asumat nu v-aţi asumat ceea ce făceaţi, nu?”.
În 20 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis cercetarea celor doi în stare de libertate, aplicând însă interdicţia de părăsi localitatea de domiciliu. Împotriva acestei decizii procurorii DNA şi Betelie au făcut recurs, la instanţa supremă.


Curtea de Apel a atras atenţia asupra “degradării morale”


Curtea de Apel Bucureşti, deşi nu a dispus arestarea preventivă a şefului Parchetului sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, remarcă faptul că de pe poziţia deţinută magistratul a administrat o societate, a încheiat contracte cu eludarea legii, punând în lumină o conduită reprobabilă şi degradarea sa morală.
Mai mult, Curtea de Apel notează, în decizia sa, că procurorul şef Betelie şi-ar fi exercitat influenţa conferită de funcţia sa asupra vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) la schimb cerându-i solicitantului de influenţă să-i facă cunoştinţă magistratului cu o funcţionară din Primăriei Municipiului Bucureşti pentru rezolvarea unor "probleme".



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite