Cum au „votat” magistraţii în cele mai răsunătoare dosare de corupţie. Urmează pronuntarea în cazul fostului premier Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii instanţei supreme se vor pronunţa mâine în dosarul “Trofeul Calităţii” în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de fapte de corupţie, atât el, cât şi avocaţii săi spunând, la ultimul termen, că procesul este unul politic. Completul de judecată din acest dosar este format din magistraţii Ionut  Matei, Cristina Rotaru si Ioana Bogdan.

Ziarul „Adevărul” a făcut o analiză a completelor de judecată de la Curtea Supemă de Justiţie, care au decis în 2011, achitări sau condamnări în dosare considerate de mare corupţie:
•    „Mătuşa Tamara” (fond/achitare), fostul prim-ministru PSD Adrian Năstase, Ioan Melinescu, fostul deputat PSD Ristea Priboi.
•     „Şpagă în numele fiului”, (achitare/fond şi recurs), fostul ministru al Muncii PNL Paul Păcuraru şi deputatul independent Dan –Ilie Morega.
•     „Sponsorizările nelegale a PNL- Gorj”, (condamnare/fond şi recurs),  deputatul independent Dan Ilie Morega.
•     „Dosarul tranzacţiilor de la Fabrica de armament din Mizil”, (condamnare/ fond şi recurs),  fostul deputat PSD Mihai Sireţeanu.
•     „Favorizarea infractorului din dosarul <<Strămutaţilor de lux>>”, (condamnare/fond şi recurs), fostul deputat PDL Cosmin- Mihai Popescu.
•    „Trafic de influenţă pentru afaceri cu statul”, (condamnare/fond), fostul deputat PNL Virgil Pop.
•    „Şpagă în arme de vânătoare”, (condamnare/fond), fostul senator PSD/UNPR Şerban Mihăilescu.
•    „Deturnare de fonduri din rezerva de stat”, (condamnare/fond), fostul ministru de al Agriculturii Ioan-Avram Mureşan.
•    „Dosarul Tofan”, (condamnare-fond), fostul şef al Statului Major al Armatei, deputatul PDL Eugen Bădălan, generalul Mihai Popescu.

Cum au „votat” magistraţii


Astfel, judecătorul Ionuţ Matei este unul dintre magistraţii „supremi” care  a soluţionat mai multe dosare catalogate de mare corupţie. El a decis achitarea lui Paul Păcuraru (fond), condamnarea fostului deputat PSD, Mihai Sireţeanu (recurs), condamnarea deputatului PDL Cosmin- Mihai Popescu (fond),  condamnarea (fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond).

Cristina Rotaru este magistratul care a decis (fond) achitarea lui Paul Păcuraru, condamnarea (recurs) Dan- Ilie Morega, condamnarea (fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond). Cristina Rotaru s-a pronunţat, în octombrie 2010, pe când lucra la Curtea de Apel Bucureşti pentru menţinerea în arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu, acuzat de favorizarea „ţeparului” FNI, Nicolae Popa.


Ioana Bogdan a decis achitarea (recurs) a lui Paul Păcuraru, condamnarea (recurs) lui Dan-Ilie-Morega, şi condamnarea (fond) lui Eugen Bădălan. Ioana Bogdan a promovat la Curtea Supremă de Justiţie, după ce a lucrat consilier la Direcţia Naţională Anticorupţie.


Şefa Secţiei Penale a Curţii Supreme de Justiţie, Corina Jîjîie a decis condamnarea (fond) fostului deputat PSD, Mihai Sireţeanu, condamnarea (fond) fostului deputat PNL, Virgil Pop, condamnarea (fond) a lui Şerban Mihăilescu.

„Mătuşa Tamara”, achitare pentru Adrian Năstase


„Mătuşa Tamara” (achitare-fond, DNA a declarat recurs)- Acuzaţi: Adrian Năstase, Ioan Melinescu, Ristea Priboi. Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu- pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informații, iar Ristea Priboi- pentru complicitate.
ACHITARE Dosarul 8237/1/2009 (privind pe Năstase Adrian şi alţii) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 15 decembrie 2011 de completul compus din: preşedinte-judecător Luminiţa Livia Zglimbea, judecător Angela Dragne, judecător Sofica Dumitraşcu.
                   
„Şpagă în numele fiului”, achitare pentru Paul Păcuraru


„Şpagă în numele fiului” (achitare- fond şi recurs) – acuzaţi Paul Păcuraru şi Dan- Ilie Morega. Potrivit DNA, la 3 iunie 2007, Ilie Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru că îl va sprijini pe fiul lui să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În schimb, ministrul urma să numească în funcţia de inspector -şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj o persoană indicată de Morega.


ACHITARE Dosarul 10753/1/2008 (privind pe Păcuraru Nicolae Paul Anton şi Morega Dan Ilie) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 03.05.2011 de completul compus din: preşedinte Ionuţ Matei, Angela Dragne, Cristina Rotaru.


ACHITARE Dosarul 8948/1/2011 (privind pe Dan-Ilie Morega şi Paul Păcurar) al Completului de 5 Judecători a fost soluţionat la data de 19 decembrie 2011 de completul compus din: preşedinte Livia- Doina Stanciu, Luminiţa-Livia Zglimbea, Mirela Sorina Popescu, Ştefan Pistol, Ioana Bogdan.


„Sponsorizările nelegale a PNL- Gorj”, Morega  a primit condamnare cu suspendare


„Sponsorizările nelegale a PNL- Gorj” (condamnare/fond şi recurs)- acuzat Dan- Ilie Morega. Potrivit DNA, în perioada septembrie 2005 - martie 2007, Morega Dan Ilie, în calitate de preşedinte al filialei Gorj a PNL, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine foloase necuvenite pentru partid. Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat şi au constat în sume de bani destinate finanţării campaniei pentru alegerile europarlamentare programate să înceapă iniţial la data de 13 aprilie 2007. Dan-Ilie Morega a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.


CONDAMNARE Dosarul 15712/318/2007 (privind pe Morega Dan-Ilie şi alţii) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 27.05.2011 de completul compus din: preşedinte Săndel Macavei Lucian, Sofica Dumitraşcu, Niculina Alexandru.


CONDAMNARE Dosarul 6005/1/2011 (Dan- Ilie Morega şi alţii) al Completului de 5 Judecători a fost soluţionat la data de 10 noiembrie 2011 de completul compus din: preşedinte Livia- Doina Stanciu, Zglimbea Luminiţa Livia, Cristina Rotaru, Ştefan Pistol şi Ioana Bogdan.


„Dosarul tranzacţiilor de la Fabrica de armament din Mizil”, condamnări cu suspendare


„Dosarul tranzacţiilor de la Fabrica de armament din Mizil” (condamnare/ fond şi recurs)- acuzaţi fostul deputat PSD Mihail Sireţeanu şi fostul director general al fabricii de armament MFA Mizil Constantin Cazacu. Mihail Sireţeanu a fost acuzat  pentru că, în efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia sa ori încheierea de tranzacţii financiare, s-ar fi folosit de informaţiile deţinute în virtutea funcţiei, pentru obţinere de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Mihail Sireţeanu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Constantin Cazacu la la trei ani de închisoare cu suspendare.


CONDAMNARE Dosarul 10888/1/2006 (privind pe Sireţeanu Mihail şi Constantin Cazacu) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 09 februarie 2011 de completul compus din: preşedinte Luminiţa- Livia Zglimbea, Angela Dragne, Corina Jîjîie.


CONDAMNARE Dosarul 3367/1/2011 (Mihail Sireţeanu şi Constantin Cazacu) al Completului de 5 Judecători a fost soluţionat la data de 06 iunie 2011 de completul compus din: preşedinte Rodica Aida Popa, Ionuţ Matei, Mariana Ghena, Traian Gherasim, Georgeta Barbălată. Cu precizarea că judecătorii Traian Gherasim şi Georgeta Barbălată au avut opinie separată.


Favorizarea infractorului din dosarul „Strămutaţilor de lux”


Cauza „Favorizarea infractorului din dosarul <<Strămutaţilor de lux>>” (condamnare/ fond şi recurs), acuzat fostul deputat PDL Mihai- Cosmin Popescu. Cosmin Mihai Popescu a fost acuzat că le-ar fi dat procurorilor DNA un raport fals cu privire la activitatea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, pentru a împiedica ancheta în dosarul "Strămutaţilor de lux", în care era cercetat colegul său de partid, fostul sceretar de stat Ionel Manţog. Mihai- Cosmin Popescu a fost condmanat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.


CONDAMNARE Dosarul 2522/85/2007 (privind pe Popescu Cosmin Mihai) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 09.12.2010 de completul compus din: preşedinte Mădălina- Cristina Buta, Ionuţ Matei, Anca Viciu.


CONDAMNARE Dosarul 10554/1/2010 (Cosmin- Mihai Popescu) al Completului de 9 Judecători a fost soluţionat la data de 11.04.2011 de completul compus din: preşedinte Rodica-Aida Popa, Magdalena Iordache, Mirela Sorina Popescu, Ana- Hermina Iancu, Săndel- Lucian Macavei, Ileana- Izabela Dolache, Florentin- Sorin Drăguţ, Gabriela- Elena Bogasiu, Gheorghiţa Luţac.


„Trafic de influenţă pentru afaceri cu statul”, cinci ani cu executare

„Trafic de influenţă pentru afaceri cu statul” (condamnare/fond), acuzat fostul deputat PNL Virgil Pop. Virgil Pop a fost acuzat că în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea de consilier judeţean, Pop a pretins 80.000 euro, de la un om de afaceri. Banii ar fi fost primiţi pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj de atunci, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător. Virgil Pop a fost condmnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.


CONDAMNARE Dosarul 5273/117/2008 (privind pe Pop Virgil şi Gorgan Adina Anastasia) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 16.11.2011 de completul compus din: preşedinte Sofica Dumitraşcu, judecător Săndel Lucian Macavei, judecător Corina Jîjîie.

„Şpagă în arme de vânătoare”, Mihăilescu a fost condamnat pentru corupţie

Dosarul „Şpagă în arme de vânătoare” (condamnare/fond) acuzat fostul senator PSD/UNPR Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă. Potrivit acuzaţiilor DNA, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihăilescu a primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce, prin Ordinul nr. 352/15 octombrie 2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. Şerban Mihăilescu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

CONDAMNARE  Dosarul 3578/1/2011 (privind pe Mihăilescu Petru Şerban) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 20.12.2011 de completul compus din: preşedinte Corina Jîjîie, Săndel Lucian Macavei, Sofica Dumitraşcu.

Pedepse grele în „Deturnare de fonduri din rezerva de stat”

„Deturnare de fonduri din rezerva de stat” (condamnare/fond), fostul ministru de al Agriculturii Ioan-Avram Mureşan. În 18 decembrie 2003, Mureşan a fost deferit justiţiei de Parchetul Naţional Anticorupţie (actualul DNA şia  fost acuzat că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos - judeţul Constanţa. Ioan-Avram Mureşan a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, decizia nu este definitivă.

CONDAMNARE Dosarul 28743/3/2005 (privind pe Jiga Dan, Mureşan Ioan Avram şi alţii) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 27 aprilie 2011 de completul compus din: preşedinte Cristina Rotaru, Ionuţ Matei, Angela Dragne.

Fostul şef al Statului Major, generalul Bădălan, condamnare cu suspendare

„Dosarul Tofan” (condamnare/fond), fostul şef al Statului Major al Armatei, deputatul PDL Eugen Bădălan. Eugen Bădălan, actual deputat PDL şi fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre în perioada 2000-2004, Mihai Popescu, fost şef al SMFT între 1997-2000, şi ceilalţi inculpaţi au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că au prejudiciat Armata cu peste 1,2 milioane de euro, prin contracte păguboasec cu SC Tofan Steel. Eugen Bădalan şi ceilalţi ofiţeri superiori din acest dosar au fost condmanaţi la patru ani de închisoare cu suspendare, decizia nu este definitivă.


CONDAMNARE Dosarul 11270.1/1/2007 (privind pe Popescu Mihail, Bădălan Eugen şi alţii ) al Secţiei Penale a fost soluţionat la data de 07 decembrie 2011 de completul compus din: preşedinte Ionuţ Matei, Ioana Bogdan, Cristina Rotaru.




Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite