Procesul fugii lui Hayssam: instanţa cere desecretizarea dosarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă: Arestarea lui Omar Hayssam
Foto arhivă: Arestarea lui Omar Hayssam

Procesul fugii lui Omar Hayssam din ţară a fost amânat, joi, la Curtea de Apel Oradea, după ce judecătorul a cerut desecretizarea dosarului şi a mai multor acte.

La Curtea de Apel Oradea a avut loc, joi, un nou termen al procesului privind fuga din România a lui Omar Hayssam.

Judecătorul Traian Munteanu a dispus efectuarea unor demersuri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru ca dosarul secretizat să fie transmis la Oradea şi pus la dispoziţia instanţei, într-un loc securizat.

"Ar fi util cauzei ca aceste documente să fie la Oradea, pentru ca şi instanţa să poată avea acces la studiu, de câte ori va avea nevoie. Doar nu este vorba de cloşca cu puii de aur sau nu ştiu ce avere, ca să nu poată fi aduse la Oradea!", a declarat Munteanu.

Munteanu a mai dispus înaintarea unei noi solicitări la DIICOT pentru desecretizarea dosarului şi a decis să solicite Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră desecretizarea actelor care fac referire la cazul Hayssam şi ataşarea acestora la dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Pentru ca toate demersurile să primească răspuns, procesul se va relua abia în 16 martie, anul viitor. Dosarul privind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în luna mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti.

Istoricul procesului:

La sfârşitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, precum şi pe Omar Hayssam.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat cu inculpaţii Omar Mahmoud şi Omar Mukhles, ieşirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deşi cunoştea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor acte de terorism prin organizarea şi finanţarea operaţiunii de răpire a trei jurnalişti români în Irak.

Cercetările efectuate în faza de urmărire penală au relevat faptul că plecarea din ţară a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritimă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea, în lipsă, la 20 de ani de închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam. Hayssam este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Fraţii lui Omar Hayssam şi Mustafa Tartoussi pot părăsi România

Mai multe despre istoria fugii lui Hayssam:

Sorin Mişcoci câştigă sub  400 de lei lunar la Palatul Cotroceni

Răpirea din Irak: Cinci ani de mistere

Ohanesian e sigur că răpirea lui a fost premeditată Foto: Adevărul

Ovidiu Ohanesian: Elena Udrea nu a minţit. Marie Jeanne ştia despre răpire. Mişcoci se juca cu mitraliera

Marie Jeanne: "Dacă cineva ştia dinainte de răpirea noastră, de ce nu ne-a atenţionat şi pe noi?"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite