Proba de discuţii libere la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, de astăzi până miercuri, peste 200.000 de elevi de liceu vor da prima probă practică de Bacalaureat. Oralul la limba română va  fi susţinut în faţa a doi profesori, printre care şi cel de la clasă. Prezenţa la examen asigură şi promovarea probei.  

Bacalaureatul pe stil nou începe, astăzi, cu proba orală de comunicare în limba română. Elevii de clasa a XII-a trebuie să demonstreze că ştiu să poarte timp de un sfert de oră o discuţie liberă pe marginea unui text la prima vedere, literar sau nonliterar (fragment dintr-o revistă, ziar sau text juridic).

Mai citiţi şi:

Bacalaureatul fără note a debutat astăzi

Începe Bacalaureatul. Prima probă: româna

Se dă startul evaluărilor pentru elevi!

Şcolarii nu obţin note, ci calificative - începător, avansat, mediu sau experimentat - pe baza unor punctaje de la 0 la 100. Cei doi profesori examinatori, din care unul este cadrul didactic de la clasă, vor stabili de comun acord nivelul de comunicare orală al fiecărui candidat. Rezultatul va fi scris în suplimentul diplomei de Bac. Proba nu este eliminatorie. Prezenţa la examen înseamnă practic şi promovarea.

Cum era Bac-ul până acum

Până anul trecut, absolvenţii de clasa a XII-a dădeau Bac-ul în iunie, imediat după terminarea anului şcolar. Examenul consta în două probe orale (limba română şi limba străină) şi trei probe scrise - limba română, proba obligatorie a profilului şi o probă la alegere.

Oralul la limba română era apreciat cu note de la 1 la 10, iar proba era eliminatorie. Subiectele erau afişate cu şase luni înainte de examen pe site-ul Ministerului Educaţiei. Cine nu obţinea peste 5 la probele orale, nu putea intra la cele scrise. Media generală de promovare a Bacalaureatului era 6.

În septembrie anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia începând cu anul şcolar 2009-2010, Bac-ul constă în susţinerea a două tipuri de probe: practice pe parcursul anului şcolar şi scrise după încheierea acestuia.

„O simplă formalitate"

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că este mai bine ca elevii să primească certificate de competenţe pentru că „aşa este şi în celelalte ţări ale Europei". Experţii în educaţie sunt însă de altă părere. „Evaluarea la limba română prin certificate de competenţă nu este cea mai fericită opţiune, pentru că aceste certificate nu arată cât de bine stăpâneşte elevul vocabularul sau gramatica limbii române. Este o simplă formalitate. Eu sunt pentru bacalaureatul internaţional", a spus Marian Staş, expert în educaţie la Codecs şi directorul proiectului „Şcoala pe bune".

La rândul său, Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-Cer, explică ce nu este corect la acest tip de bacalaureat simplificat. "Va fi foarte uşor la proba orală de limba română. Nu te duci cu emoţii, de cât ştii, atâta obţii pe certificat. Acelaşi lucru se întâmplă şi în ţările UE. Ce nu este, totuşi, în regulă este faptul că examinarea se susţine cu profesorii de la clasă şi nu este de aşteptat ca aceştia să fie chiar un exemplu de obiectivitate", a spus Ştefan Vlaston.

Cum se dă Bac-ul în alte ţări

Bac-ul internaţional se dă în România în câteva şcoli, recunoscute şi în străinătate. Examenul este structurat în trei programe distincte, pe categorii de vârstă: 3-11 ani, 11-16 ani, 16-18 ani. La fiecare categorie se studiază multe domenii (umaniste, Ştiinţe şi tehnologie, matematică şi arte), dar într-un număr redus de discipline.

Pentru liceu, examinarea începe de la sfârşitul clasei a X-a. Elevii care vor să dea Bac-ul internaţional au la dispoziţie bibliografia de examen. Înscrierea costă 70 de lire sterline, iar taxa de examinare pentru fiecare disciplină costă 50 de lire. Diploma obţinută la acest tip de Bac este recunoscută în toată lumea.

Totul despre Bac

www.adevarul.ro conţine o rubrică „Totul despre Bac", unde puteţi găsi informaţiile complete despre acest examen, calendarul Bac-ului şi ultimele ştiri pe acest subiect. De asemenea, aici vă puteţi posta părerile voastre despre cum ar trebui schimbat examenul de maturitate şi despre modul în care se desfăşoară testarea.

Elevii sunt relaxaţi şi foarte optimişti

Liceenii de clasa a XII-a spun că s-au pregătit timp de o săptămână pentru proba de astăzi de la examenul de bacalaureat. Nu se aşteaptă ca proba să fie dificilă, mai ales că o vor da şi cu profesorul de la clasă.

„E mai bine aşa, cu examenele practice în timpul anului şcolar, pentru că nu vom fi aglomeraţi în perioada din vară. Nu va fi greu, dar emoţii vom avea, pentru că n-a mai dat nimeni până acum Bac-ul în timpul anului şcolar.

Profesorii ne-au spus cum s-au modificat subiectele anul ăsta şi că primim calificative în loc de note", a spus Carmen Dindiric, elevă la Colegiul „Virgil Madgearu" din Capitală.

Liceana a adăugat că, în cel mai rău caz, ar putea primi la examen un text non-literar. „În acest caz ar fi un pic mai greu", a spus ea.

Profesorii de română arată că subiectele vor fi de dificultate medie, dar cine a învăţat în timpul liceului nu va avea probleme. „Ei trebuie să demonstreze că au capacitate de analiză şi sinteză pentru un text la prima vedere", a spus Olivia Rusu, profesoară de română la Colegiul „Virgil Madgearu".

Examenul este organizat la nivel naţional în 1.141 de centre de examinare.După oralul la limba română, urmează, între 17 şi 19 februarie, proba orală de comunicare în limba maternă. Numărul total de elevi înscrişi este 9.228.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite