Prizonierii zăpezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filofteia Tomoilă nu a putut să iasă din casă timp de trei zile din cauza nămeţilor
Filofteia Tomoilă nu a putut să iasă din casă timp de trei zile din cauza nămeţilor

Localnicii din satele Bărăganului îndură o iarnă cum n-a mai fost de mulţi ani şi care i-a pus la grea încercare. Oamenii s-au hrănit cu ce au mai găsit prin gospodării, iar în loc de pâine au mâncat turte făcute în casă, pe care le-au împărţit cu vecinii.

Mormane de zăpadă înalte de peste patru metri, casele aproape acoperite de omăt şi lemnele pe terminate. În aceste condiţii trăiesc sute de localnici din satele buzoiene izolate din cauza viscolului şi a zăpezii.

Vezi aici Galerie Foto cu inundaţiile din Capitală.

Citiţi şi:

Turnu Severin: Trafic de coşmar pe drumurile judeţene
Râmnicu Vâlcea: Nouă avalanşe au blocat DN7 A care duce la Petroşani

Schiorii pasionaţi, ameninţaţi de avalanşe

Sătenii au fost zile întregi prizonieri în propriile curţi şi s-au hrănit cu ce au mai avut prin gospodării. Maşinile care ar fi trebuit să aprovizioneze magazinele din sate şi comune nu au răzbit prin nămeţi, pentru că nici utilajele de deszăpezire nu au reuşit să ajungă acolo.

Pericol pentru bătrâni

O cantitate uriaşă de zăpadă a căzut, anul acesta, peste localităţile din sudul judeţului Buzău, îngropându-le efectiv în zăpadă. În comuna Scutelnici, gardurile sunt sub zăpadă, iar casele abia dacă se zăresc. Oamenii se luptă, de mai bine de o săptămână, cu nămeţii şi cu viscolul.

„Am 81 de ani, dar n-am mai văzut asemenea iarnă din 1954. Ne-am descurcat, ce să facem? Am dat la lopată, zilele astea, de ne-am săturat, ca să putem ieşi din curte", a declarat Ion Grigore, din Scutelnici.

Cel mai mult suferă bătrânii care locuiesc singuri. O femeie de 74 de ani a reuşit să iasă din casă, după patru zile de viscol, abia după ce a rupt scândurile din gard, pentru că la poartă omătul măsura patru metri.

„Zăpada e de trei ori cât mine în curte. Animalele au stat nemâncate trei zile pentru că nu am putut ajunge la ele. Ca să ies din curte am rupt gardul, că altfel muream aici", a declarat Filofteia Tomoilă.

Fără provizii

Magazinul din sat este închis. A vândut în două zile toată marfa, iar maşina care făcea aprovizionarea nu a mai putut ajunge în sat de sâmbătă. Localnicii s-au hrănit cu ce au mai găsit în gospodării, iar în loc de pâine, au mâncat turte făcute în casă.

„Asta am mâncat noi o săptămână: turte făcute în casă, pe plită. Au fost tone de zăpadă peste noi. Noroc că am avut făină să facem turte. Am mai dat şi pe la vecini, pentru că aveau copii şi nu aveau ce să le dea să mănânce. O jumătate de zi am făcut printre nămeţi până la fântână, ca să nu murim de sete", a povestit Constantin Iordache, un localnic din Scutelnici.

Luptă cu nămeţii ca să nu rămână şomeri

În lipsa oricărui mijloc de transport, localnicii au pornit pe jos spre serviciu sau şcoală.

„Am mers aproape trei ore prin zăpadă, şapte kilometri, ca să ajung la serviciu. Am luat şi fata cu mine, ca să o duc la şcoală. Suntem bocnă. Dacă nu ajungeam mai r epede, ne găseau îngheţaţi pe câmp", a declarat un localnic care a avut curajul să înfrunte nămeţii.

Rămaşi cu trenul în câmp

În judeţul Teleorman, 39 de pasageri aflaţi în trenul personal 9051 Roşiorii de Vede - Turnu Măgurele, blocat în zăpadă miercuri seară în apropiere de Halta Liţa, au ajuns după miezul nopţii la Turnu Măgurele. Pentru salvarea lor s-au folosit utilaje la construcţia de drumuri.

Alţi 40 de călători, care au petrecut 12 ore în câmp, blocaţi în personalul 1896, înzăpezit în apropiere de staţia Fâlfani, au fost duşi la Costeşti cu o altă locomotivă.

Zăpada a făcut ravagii în Oltenia

Două trenuri care veneau dinspre Belgrad, respectiv Arad au rămas blocate pentru o noapte în Gara Craiova din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Celelalte trenuri au avut întârzieri de până la 180 de minute. În judeţul Dolj, 17 drumuri încă erau blocate aseară din cauza nămeţilor de peste doi metri, mai multe utilaje de deszăpezire rămânând, la rândul lor, înţepenite în zăpadă.

Echipele de salvare au scos din nămeţi 40 de persoane, iar 20 de şcoli au rămas închise. Şi în judeţul Olt au fost închise 25 de drumuri judeţene, iar pe celelalte a fost limitată circulaţia vehiculelor de mare tonaj.

Pericol de inundaţii

Topirea zăpezii a bulversat traficul în Bucureşti

Topirea zăpezii a bulversat traficul în Bucureşti  Foto: P. Tănase

Precipitaţii vor fi pe parcursul întregului weekend. Astăzi, dacă ziua va ploua slab numai în vestul şi în nordul ţării, la noapte, precipitaţiile se vor extide şi în sud şi est. Acestea vor fi, la început, sub formă de ploaie, apoi de lapoviţă şi ninsoare.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 şi 10 grade. Mâine vor cădea precipitaţii în toată ţara, mai abundente în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării. În Banat, Transilvania şi la munte va ninge, în rest vor fi precipitaţii mixte. Temperaturile vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă.

Duminică, vremea se va răci uşor, iar valorile termice din timpul zilei nu vor mai depăşi 6 grade. Va ninge slab la începutul zilei în nordul ţării, iar spre sfârşitul nopţii, în sud.

Alexa Răxulescu, de la Institutul Naţional de Hidrologie, a spus că debitele râurilor sunt în creştere, dar nu se preconizează apariţia pericolului de inundaţii pe parcursul zilei de azi. „Dacă vor continua să cadă precipitaţii, cumulat cu topirea zăpezilor, este posibil ca în zilele următoare să ne confruntăm şi cu acest pericol", a precizat Alexa Răculescu.

Haos în Bucureşti

Tramvaiele liniei 5 au fost blocate ieri-dimineaţă timp de două ore pe Bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală din cauza ploilor şi a unui canal care a refulat.

Sediul Seviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a fost inundat încă de miercuri noapte.

Tot ieri-dimineaţă, nu funcţionau semafoarele de la intersecţiile Şoseaua Colentina cu Şoseaua Fundeni, Strada Niţu Vasile cu Bulevardul Obregia şi Bulevardul Timişoara cu Strada Braşov.

Reprezentanţii Biroului de Presă al Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti au declarat că ieri existau 22 de străzi în Capitală afectate de acumulările de apă în urma topirii zăpezii şi a ploilor.

Un bărbat a fost găsit decedat din cauza frigului, pe strada Braşov nr. 16 din Sectorul 6, în spatele unei secţii de poliţie.

Cum poţi ajunge din medic pacient

Echipajul SMURD a ajuns la spital în urma accidentului

Echipajul SMURD a ajuns la spital în urma accidentului

O ambulanţă SMURD care plecase spre o urgenţă a fost lovită de un tramvai. Accidentul a avut loc pe fondul traficului aproape blocat de inundarea străzilor din Capitală.

Paramedicul care se afla la volanul maşinii de prim ajutor s-a oprit pe linia de tramvai de pe Şoseaua Progresului, unde a aşteptat să intre în trafic. Niciun conducător auto de pe sensul de mers unde încerca să se încadreze nu i-a acordat prioritate.

În acelaşi timp, un tramvai de pe linia lui 41, care se retrăgea către Depoul Alexandria venea din partea dreaptă. Din păcate, vatmanul nu a putut să oprească şi a intrat în plin în maşina de intervenţie pe care a proiectat-o într-un stâlp.

Toţi trei paramedici au fost accidentaţi, dar nu şi-au pierdut cunoştinţa. Unul dintre ei a fost lovit mai grav în zona capului. Ei au fost transportaţi rapid la Spitalul de Urgenţă Floreasca pentru a primi îngrijiri.
Colegii de la Unitate, ajutaţi de alţi trecători, au reuşit să împingă ambulanţa înspre marginea străzii, pentru a nu încurca traficul.

„Niciun pasager din tramvai şi nici vatmanul nu au fost răniţi. Este posibil ca incidentul să se fi produs din cauză că şinele erau umede şi vatmanul să nu fi reuşit să oprească tramvaiul la timp", a declarat Anca Onofrei, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

„Maşina a fost distrusă în proporţie de 50%. Aparatura medicală şi cea de telecomunicaţii trebuie înlocuite", a subliniat Anca Onofrei. Cei trei răniţi au fost trimişi acasă la câteva ore de la producerea incidentului, după ce au fost investigaţi şi s-a stabilit că sunt în
regulă .

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite