Primarul Gutău, bun de bulău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău (53 de ani), şi fostul viceprimar al aceluiaşi municipiu Nicolae Dicu (57 de ani), au fost condamnaţi, ieri, definitiv, de instanţa supremă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

NU RATA:

Râmnicu Vâlcea: Primarul Gutău şi vicele Dicu au fost transferaţi la penitenciarul Colibaşi

CITESTE SI:

Verdict – Primarul Klaus Iohannis nu poate fi prim ministru până în 2013

Râmnicu Vâlcea: Cazul "Mită la primăria Râmnicului" cel mai mediatizat din ţară

Râmnicu Vâlcea: Primarul Gutău s-a predat poliţiştilor aseară la 23.40

Unul din viceprimari îi va locul lui Gutău

Fost candidat la primărie, actualmente mafiot

Cei doi au fost judecaţi pentru luare de mită, respectiv, complicitate la această infracţiune, Dicu fiind prins în flagrant în anul 2006. Anterior, Tribunalul Tribunalul Alba Iulia decisese achitarea celor doi, hotărâre menţinută şi de Curtea de Apel Constanţa, pe motiv că DNA nu are probe care să ateste vinovăţia lor.

Mircia Gutău - care ocupă şi funcţia de preşedinte al PDL Râmnicu Vâlcea - a fost reales primar al municipiului, la alegerile locale din 2008.

CITIŢI ŞI: Primarul din Galaţi este obligat de Curtea de Conturi să plătească 5 miliarde lei vechi

A aflat de condamnare de la „Adevărul"

Mircia Gutău a aflat despre ACEASTA condamnarea sa de la reporterii „Adevărul" - care l-au contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la decizia instanţei supreme. „Cum?! După două achitări? S-a afişat această decizie? Când? Dar colegul meu ce a păţit? L-au condamnat şi pe el?", ne întreba nelămurit edilul din Râmnicu Vâlcea, care în momentul pronunţării instanţei era în drum spre Suceava, unde astăzi va fi înmormântat un frate de-al său. La aflarea veştii că trebuie să se predea la Poliţie, decizia de condamnare fiind cu executare, primarul Gutău ne-a închis telefonul.

Instanţa supremă a mai decis ca Mircia Gutău şi Nicolae Dicu să plătească denunţătorului Constantin Popescu suma de 5.000 de euro şi să achite 1.500 de lei cheltuieli de judecată. De asemenea, judecătorii au menţinut sechestru asigurator instituit de procurorii DNA asupra bunurilor imobile deţinute de cei doi, printre care şi un teren de 805 metri pătraţi deţinut de primarul Mircia Gutău în Râmnicu Vâlcea.

Arestaţi şi achitaţi de două ori

Arestat la 11 iulie 2006 pentru luare de mită, Mircia Gutău a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la 28 iulie 2006. La 18 iunie 2007, Tribunalul Alba Iulia a decis achitarea lui Gutău şi a lui Dicu pe motiv că imaginile audio-video realizate de DNA în momentul flagrantului nu erau de cea mai bună calitate! Recursul urma să se judece la Curtea de Apel Alba Iulia, însă procesul a fost strămutat la Constanţa.

În aprilie 2009, Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au fost achitaţi şi de Curtea de Apel Constanţa, iar ieri instanţa supremă a decis, cu opinia separată a preşedintelui completului de judecată, Ana Hermina Iancu, condamnarea celor doi. Din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită de Gutău şi Dicu se va scădea perioada pe care deja au executat-o.

Astfel, pentru Mircia Gutău, judecătorii au scăzut din cei trei ani şi şase luni de condamnare perioada reţinerii din 27 iulie 2006 şi cea a arestării preventive, de la 11 iulie până la 10 noiembrie 2006, iar pentru Dicu, reţinerea şi arestarea preventivă de la 7 iulie până la 10 noiembrie 2006. Instanţa supremă a trimis aseară minuta deciziei de condamnare a edilului la Tribunalul Alba Iulia. Primarul Mircia Gutău va fi încarcerat, în primă fază, fiind ţinut în carantină.

„Turnaţi" de un fost coleg de serviciu

Nicolae Dicu, viceprimar la vremea respectivă, a fost prins în flagrant la data de 6 iulie 2006, în timp ce primea, într-un restaurant din Râmnicu Vâlcea, 25.000 de euro marcaţi cu „mită". Denunţătorul, Constantin Popescu, un fost coleg de serviciu al lui Dicu, a declarat procurorilor că banii reprezentau jumătate din suma promisă, 50.000 de euro, pentru a-l ajuta să obţină un certificat de urbanism vizând un teren situat în Râmnicu Vâlcea.

Popescu a mai arătat că o parte din aceşti bani urma să ajungă la primarul Mircia Gutău, care putea, prin prisma funcţiei sale, să emită un astfel de act. La data de 12 februarie 2009, Mircia Gutău a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un alt dosar, fiind inculpat pentru abuz în serviciu, alături de un consilier local şi un om de afaceri.

El a fost acuzat că ar fi păgubit statul român cu 500.000 de lei pentru fraude privind contractele de achiziţii publice pentru locuri de joacă pentru copii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite