Prima telegramă trimisă de ambasada SUA la Bucureşti, publicată de WikiLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un document ce datează din aprilie 2006, reprezentând un raport  privind procesul de adopţii internaţionale din România, trimis de ambasada SUA de la Bucureşti, a fost publicat de site-ul Wikileaks.

Este vorba despre o notă diplomatică semnată de fostul ambasador american, Nicholas Taubman, care face referire la scrisoarea trimisă de Theodora Bertzi, secretar de stat al Oficiului Român pentru Adopţii, pe 29 martie 2006 şi primită de ambasadă  la data de 5 aprilie 2006.

Scrisoarea include un raport al grupului de lucru pentru adopţii internaţionale în România, iar nota sugerează că unii dintre copiii a căror adopţie a fost refuzată s-ar putea afla în situaţii în care bunăstarea lor nu e protejată adecvat.

Citiţi aici documentul.

Citiţi şi: Ambasada SUA la Bucureşti reacţionează: "Telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adesea incomplete .Nu reprezintă o reflectare a politicilor"

Peste 1.000 de documente publicate de Wikileaks conţin referiri la România

Textul telegramei:

La 5 aprilie, Ambasada a primit prin poştă o scrisoare de la Theodora Bertzi, secretar de stat pentru Guvernul României, Oficiul Român pentru Adopţii, din data de 29 martie, care include raportul final al grupului de lucru înfiinţat în iunie 2005, pentru cererile înaintate de familiile străine în vederea adoptării de copii orfani şi abandonaţi din România.

Scrisoarea a fost trimisă prin fax.

Raportul arată că nici unul dintre cei 1.092 copii pentru care s-au înregistrat cereri nu va fi disponibil pentru adoptare, din următoarele motive:

- 41 reintegraţi în familia biologică

- 12 integraţi în cadrul familiei extinse

- 227 adoptaţi de familii române

- 17 adoptaţi de alte familii străine potrivit normelor de moratoriu adoptare (2001-04)

- 8 se află sub tutela României

- 12 au ajuns sau vor ajunge în curând la vârsta de 18 ani

- 47 au fost ceruşi spre adopţie, după ordonanţa de urgenţă din 6 februarie 2004, care suspenda aprobarea cazurilor excepţionale de adopţii internationale

- 2 au murit

- 6 nu au fost găsiţi în baza de date de orfani sau abandonaţi
copii

- 90 de cereri au fost retrase de familiile străine (1 provenind din Statele Unite ale Americii)

- 132 se află în curs de adopţie

- 415 nu pot fi adoptaţi, fiind protejaţi de familii substitutive

- 83 sunt plasaţi în sistemul de protecţie (familia biologică nu a consimţit adoptarea în faţa Curţii sau Curtea nu a aprobat Procedura de adoptare).)

Comentariu: Grupul de lucru era aşteptat să emită raportul la sfârşitul lunii martie, deşi Bertzi a anunţat public, în decembrie 2005, că niciun caz de adopţie internaţională nu va fi aprobat. Cu toate acestea, procesul transparent al grupului de lucru şi calitatea raportului sugerează că unii dintre copii riscă să rămână în situaţii temporare în care bunăstarea lor nu este protejată în mod adecvat. Post crede că ar trebui să continue cu presiunile asupra grupului de a deschide "concluziile" raportului pentru o revizuire internaţională transparentă şi obiectivă şi pentru a stabili un cadru juridic care să permită adopţiile intre ţări în cazul cererilor adecvate. Vă vom oferi noi recomandări în curând.

1.022 de documente publicate de WikiLeaks, cu referiri la România

Site-ul Wikileaks.org a publicat duminică un număr total de 1.022 de documente care conţin referiri la România, dintre care 830 provin de la ambasada SUA la Bucureşti, potrivit site-ului de informaţii. Mai multe detalii aici.

Un număr de 183 de telegrame au fost trimise numai în 2006, perioadă în care situaţia politică din România începuse să fie agitată. În cadrul Coaliţiei de guvernare Alianţa D.A. începuse să apară semne de tensiune. Momente semnificative sunt şi anunţul liberalilor (iunie 2006) în care cereau retragerea trupelor româneşti din Irak, dar şi scandalul închisorilor CIA din România. Totodată, în 2006, preşedintele Traian Băsescu (iulie) s-a aflat în vizită oficială la Washington, iar Omar Hayssam a fugit din ţară.

Comunicări despre economie, comerţ exterior şi politică internă

Potrivit unor documente publicate de Wikileaks, ambasada SUA la Bucureşti a trimis, în decembrie şi noiembrie 2009, mai multe comunicări referitoare la economie, comerţ exterior şi politica internă iar Departamentul de Stat are mai multe note despre România şi subiecte precum vânzări de arme şi acorduri militare. Mai multe detalii aici.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune considerată de Departamentul e Stat drept "un atac la adresa comunităţii internaţionale".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite