Prim-procuror, şpagă-n bani, iepuri şi fazani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelu Carpen, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Buftea, a fost arestat după ce a favorizat persoane cercetate, printre care şi pe fiul unui judecător, autorul unui accident rutier foarte grav. Magistratul Nelu Carpen ar fi încercat să influenţeze ancheta în cazul fiului lui Gabriel Bălaşa, judecător la Tribunalul Dâmboviţa.

VIDEO Viceprimarul din Dobroieşti, arestat

Notarul Cozma: „Un singur telefon i-am dat procurorului general. Asta e corupţie?”

Doi judecători de la Tribunalul Dolj, reţinuţi de DNA

„Clanul Gorbunovilor“, reabilitat de justiţie

Un an cu pete negre pentru Justiţia din Craiova

EXCLUSIV Judecător “numitor comun” pentru Gorbunov, Don Costel şi Cocoană, ucigaşul cu Ferrari

EXCLUSIV Judecătorul vizat de DNA pentru eliberarea ucigaşului cu Ferrari ştie că e urmărit

Procurorii anticorupţie au ataşat la dosarul de urmărire penală a lui Nelu Carpen zeci de discuţii telefonice - interceptate de SRI - dintre magistrat şi presupuşii săi complici, foştii poliţişti Mihai Vişan şi Gheorghe Cojocaru.

Într-o convorbire telefonică, Carpen i-a solicitat lui Vişan să intervină, prin relaţiile sale, pe lângă funcţionari de la Institutul de Medicină Legală, astfel încât să se obţină mai puţine zile de îngrijiri medicale pentru victima unui accident de circulaţie produs de fiul judecătorului Gabriel Bălaşa de la Tribunalul Dâmboviţa. Dosarul de vătămare corporală din culpă era instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

În cazul în care în certificatul medico-legal se constata un număr redus de zile de îngrijiri medicale, faţă de cel real, Carpen putea da o soluţie de netrimitere în judecată. În schimbul favorului, Nelu Carpen i-a transmis interlocutorului: „Dacă ai vreo problemă pe acolo (la Tribunalul Dâmboviţa - n.r.), putem să...".

Potrivit DNA, această afirmaţie se referă la posibilitatea pe care ar fi avut-o de a-i cere judecătorului Gabriel Bălaşa, pe viitor, să le rezolve anumite probleme judiciare. În acest context, Vişan a promis că va face demersuri pentru obţinerea certificatului medico-legal cerut. Judecătorul Gabriel Bălaşa nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Vin de colecţie

Conform DNA, şi antrenorul olimpic de tir Marian Cărbunaru ar fi apelat la serviciile reţelei „Carpen" pentru a scăpa de dosarul penal privind transportul fără autorizaţie a aproximativ 17.000 de cartuşe de tir. Preţul fixat de Vişan şi de Cojocaru, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă prim-procuror, a fost de 25.000 de euro. Marian Cărbunaru a dat un „avans" de 10.000 de euro poliţiştilor, iar cea mai mare parte din bani - 6.500 de euro - a luat-o Vişan, iar la procuror au ajuns aproximativ 1.000 de euro şi zece baxuri de vin de colecţie în valoare de 500 de euro.

„Vezi că vorbii cu cine ştii (cu Nelu Carpen - n.r.), i-am spus ce mi-ai zis, de douăzeci şi cinci (suma de 25.000 de euro - n.r.) şi a zis că, în principiu, da şi o să-ţi spun eu pentru omologii lui de dincolo (DIICOT)", i-a transmis Vişan lui Cojocaru. Procurorii de la Crimă Organizată i-au cerut lui Carpen acest dosar. Întrebat de grefierul-şef al Parchetului ce să facă, procurorul i-a răspuns: „Nu e de niciun DIICOT, e de compentenţa noastră. Nu pleacă nicăieri şi îi dau şi soluţia chiar eu, că m-am enervat. Lasă-l aici, două luni îl ţin acum, că aşa vreau eu!"

Negocierea soluţiilor juridice

„Am vorbit cu omu (Nelu Carpen) şi i-am spus că mai avem să-i dăm opt (8.000 de euro- n.r.). Şi el a zis: „Adică şi cu ce a fost, zece (10.000 de euro - n.r.) e totalul?".Şi eu am zis: Da! Şi n-a spus nici da, nici nu. Nu a părut mirat, să zici băi, ştii, nu e bine, sau nu... Nu a zis nimic", povestea Vişan modul în care i-a dat şpaga magistratului.

„DNA mai susţine că poliţiştii i-au cerut lui Marian Cazacu, cercetat pentru braconaj după ce omorâse o căprioară, să-i aducă un miel şi carne de vită magistratului, iar lor să le dea 1.500 de euro. În urma cercetărilor, a reieşit că vânătorul i-a dat lui Nelu Carpen o carcasă cu carne de porc, doi fazani şi
un iepure.

Monitorizat

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Nelu Carpen (36 de ani), a fost arestat preventiv, la 23 aprilie. El este acuzat de luare de mită, favorizarea infractorului şi constituirea unui grup infracţional organizat. Alături de magistrat a fost arestat şi Adrian Zamfirachi, avocat în cadrul Baroului Bucureşti.

Nelu Carpen a fost monitorizat din iulie 2009, timp în care, contra unor sume de bani, a înlesnit obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată pentru mai multe persoane cercetate penal şi interesate de măsuri juridice favorabile.

INTERCEPTAŢI

Foştii poliţişti Mihai Vişan şi Gheorghe Cojocaru au fost interceptaţi de SRI când îi cereau lui Carpen să soluţioneze favorabil şi alte dosare penale sau atunci când îi solicitau acestuia eliberarea dovezilor de prelungire a dreptului de conducere în cazul unor şoferi cercetaţi pentru infracţiuni de circulaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite