Predoiu. Averile ilicite ale demnitarilor ar putea fi supraimpozitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Justiţie, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi, la Realitatea TV, că recentul raport de ţară pe justiţie dă de gândit, iar decizia Senatului în privinţa legii ANI a făcut să se piardă o muncă de doi ani şi ceva.

Ministrul Justiţiei a afirmat, la emisiunea 3X3, că raportul pe justiţie pe care Comisia Europeană l-a dat este unul care pune probleme de reflecţie şi celor care au performat, dar şi celor care nu au reuşit să progreseze.

Citiţi şi:

Justiţia o ia pe scurtătură
Cel mai dur raport al UE la adresa Justiţiei

"Este un raport care ne dă ne gândit", a afirmat Predoiu, adăugând că indică o rămânere în urmă, în special în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Intergritate.

"În ceea ce priveşte ANI, o măsură neinspirată din partea Senatului a făcut să se piardă o muncă de doi ani şi ceva", a spus Predoiu.

Predoiu a precizat că există o contradicţie între ceea ce vrea Comisia Europeană, şi anume confiscarea averilor, şi ce spune Curtea Constituţională a României, care se opune unei astfel de măsuri.

Potrivit acestuia, soluţia pentru ieşirea din impas este găsirea unor alte sancţiuni pentru averile obţinute de demnitari în mod ilicit, iar o astfel de măsură ar fi supraimpozitarea.

"Este o şansă să trecem legea ANI prin Parlament. Eu cred că ne-am cantonat prea mult de problema de ilicitate a averilor. Poate aici ar trebui să mai vedem puţin ce a vrut Curtea Constituţională să spună. Trebuie să schimbăm un pic paradigma de gândire: să ajungem la un mod de control al averii demnitarilor, dar în acelaşi timp să stabilim şi un sistem de sancţiuni care să fie acceptate de Curtea Constituţională. Trebuie să nu ne mai cantonăm atât de problema confiscării averilor", a conchis ministrul Justiţiei.

El a adăugat că cel care intră într-o funcţie publică trebuie să ştie că viaţa sa a devenit publică şi oamenii pot să afle ce avere are şi ce face el.

România a transmis un mesaj politic catastrofal

În opinia ministrului Justiţiei, problema ANI are pe lângă dimensiunea tehnică şi una politică. "Eu  nu văd altfel decât o nouă lege ANI. Nu aş vrea totuşi să epuizăm discuţia ANI la problema tehnică. Există şi una politică. Ne-am înecat la mal cu o lună înainte.  Semnalul politic este foarte important. Nu e suficient să facem noi, ministerul, un proiect susţinut de ANI sau de ONG-uri, este important să fie susţinut de o largă clasă politică... Prin modul în care rezolvăm problema tehnică, transmitem un mesaj politic. A fost un mesaj politic catastrofal pe care noi l-am transmis la Bruxelles", a afirmat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei a precizat că în ciuda raportului negativ pe care România l-a primit cu câteva zile în urmă de la Comisia Europeană, nu suntem  într-o poziţie de inferioritate faţă de celelalte state membre, adăugând că şi alte state au probleme la capitolul justiţie.

"Relaţiile dintre România şi Comisia Europeană sunt de cooperare, nu numai de verificare, iar relaţiile cu statele membre sunt de parteneriat. Nu suntem singurii cu probleme", a precizat ministrul de Justiţie.

Comisia Europeană a cerut marţi României să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai potrivite mijloace juridice de restabilire a atribuţiilor ANI care să permită confiscarea averilor nejustificate. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru Legea ANI.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite