FOTO Poluarea aerului, în limite normale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit prognozei elaborate de Centru internaţional de avertizare pentru aviaţie de la Londra, norul de cenuşă vulcanică s-a restrâns şi a eliberat partea de vest a României.

Administraţia Naţională de Meteorologie a rulat ieri-dimineaţă modelul de dispersie a cenuşii vulcanice la nivelul solului.

Citeşte şi:

FOTO Un român a fost martorul primelor erupţii ale vulcanului din Islanda
Vulcanul Katla, un pericol mai mare

Conform rezultatelor, în stratul de la 0 la 2.000 de metri nu au existat deplasări ale masei de aer spre România. În următoarele două zile nu vor fi depăşiri ale concentraţiilor de poluanţi la sol pe teritoriul României.

„Din punct de vedere al calităţii aerului, până joi aceasta va fi foarte bună", a precizat Marie Jeanne Adler, directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului.

Expunere redusă

O parte din particule au ajuns la sol pentru că procesul de depunere se desfăşoară permanent, dar nu există niciun motiv de îngrijorare în acest moment, potrivit Doinei Nicolae, doctor în fizică la Institutul de Optoelectronică.

„Concentraţia de particule a fost într-adevăr de trei ori mai mare decât într-o zi obişnuită, dar pe perioade de timp foarte mici. Pentru a afecta populaţia, expunerea ar trebui să fie de aproximativ două săptămâni, ceea ce este imposibil pentru România", a precizat Nicolae.

Turul României prin cenuşă

Norul de cenuşă vulcanică nu a avut efect asupra unei aeronave Boeing, aparţinând companiei Blue Air, care a făcut, ieri, un zbor-test. Piloţii şi inspectorii de la sol nu au constatat nicio defecţiune a aeronavei după un zbor de o oră pe deasupra României, inclusiv prin cea mai contaminată zonă cu cenuşă vulcanică, aflată între Suceava şi Cluj-Napoca.

„Avionul nu prezintă niciun fel de modificări sau deformări asupra performanţelor sau geometriei acestuia în urma zborului. Nu au fost afectate sistemele aeronavei sau motoarele şi nu au existat deponenţi, chiar dacă am fost în zonele cu cele mai intense depuneri de cenuşă vulcanică, la 3.000-8.000 de metri", a declarat, după aterizare şi după inspecţia aparatului, pilotul Dan Ştefănescu.

Directorul general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa, Bogdan Donciu, a declarat, aseară, că traficul aerian a fost reluat pe toate aeroporturile din ţară. Claudiu Vălimăreanu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite