Vulcanul Katla, un pericol mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un alt vulcan, de cinci ori mai mare decât Eyjafjallajö-kull, ar putea erupe în Islanda, riscând să provoace un adevărat dezastru.

Vulcanologul islandez Armann Hoskuldsson a declarat pentru cotidianul „Liberation" că activitatea în zona Eyjafjallajökull poate provoca erupţia vulcanului Katla. Aşa s-a întâmplat de-a lungul istoriei.

Citeşte şi:

FOTO Un român a fost martorul primelor erupţii ale vulcanului din Islanda

Poluarea aerului, în limite normale

Astăzi s-a redeschis Aeroportul Internaţional însă nu sunt programate curse aeriene

De cinci ori mai mare decât Eyjafjallajökull, vulcanul Katla este considerat extrem de periculos. În 1918, erupţia sa a durat aproape o lună, provocând pagube considerabile.

Vulcanologul a atras atenţia că populaţia din vecinătatea Katla trebuie evacuată în cel mult patru ore de la primele semne de activitate. Opinia îi este împărtăşită de alţi geologi, care asigură totuşi că vulcanul Katla nu va erupe cât timp vecinul mai mic este activ.

Bucurie pentru ecologişti

În timp ce transportatorii aerieni se plâng de dezastrul economic lăsat în urmă de norul vulcanic, ecologiştii jubilează. Cele patru zile în care avioanele au rămas la sol au dus la scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu peste un milion de tone. Bucuria activiştilor este de scurtă durată.

Majoritatea ţărilor din Europa şi-au redeschis ieri spaţiul aerian traficului, cel puţin parţial. În dimineaţa aceasta, chiar şi cele mai precaute dintre ţări (Italia, Elveţia, Franţa şi Marea Britanie) au reluat zborurile. Norul de cenuşă ajunge astăzi în Peninsula Coreeană, dar nu se prevăd anulări de curse aeriene.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite