Politica fiscală, la degetul lui Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Toader,Elena Udrea, şi Ioan Botiş
Mircea Toader,Elena Udrea, şi Ioan Botiş

Deputaţii PDL au votat reducerea TVA  şi neimpozitarea pensiilor, la indicaţiile greşite ale liderului de grup, Mircea Toader. Şapte miniştri au dat peste cap „din greşeală“ planurile economice ale propriului Guvern. Printre aceştia s-au numărat miniştrii de la Finanţe, Muncă, Turism şi Agricultură.

Degetul lui Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, care le-a indicat votul, în cadrul şedinţei conduse chiar de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, a făcut ca Opoziţia să-şi vadă adoptată iniţiativa privind reducerea TVA la 5% pentru  alimentele de bază. La semnul aceluiaşi Mircea Toader, majoritatea PDL, UDMR, UNPR a votat o iniţiativă a unui deputat democrat-liberal, Mircia Giurgiu, care prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Citiţi şi:

Cum se votează din "greşeală" o lege în Parlament

Pentru PDL e greşit "să trăiţi bine" / Parlamentarii, inclusiv PDL, au votat TVA-ul de 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei. Cei de la PDL spun că au greşit

Ialomiţianu: Reducerea TVA a fost o eroare, e vorba de un vot “pentru raportul de respingere”

Boldea cere demisia liderului de grup: ”Toader, un cioban a cărui talangă a fost îndreptată greşit, iar oile –deputaţii PDL- au luat-o razna”

Ambele proiecte zăceau de mai multă vreme prin sertarele Parlamentului, aplicarea lor perturbând politica Guvernului Boc, mai cu seamă în contextul negocierilor cu FMI.  De indicaţiile lui Toader au ţinut cont nu numai deputaţii de rând, ci şi şapte miniştri, cunoscători ai obiectivelor economice ale Guvernului.

Democrat-liberalii Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe), Ioan Botiş (Muncă), Elena Udrea (Dezvoltare), Valeriu Tabără (Agricultură) şi Valerian Vreme (Comunicaţii), liderul UNPR Gabriel Oprea (Apărare) şi reprezentantul UDMR, Laszlo Borbely (Mediu). Atât Botiş, cât şi Ialomiţianu şi-au recunoscut greşeala şi au dat asigurări că va fi remediată.

Trădare, cu bună ştiinţă

Viceliderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat că parlamentarii Uniunii au votat în cunoştinţă de cauză şi susţin reducerea TVA şi neimpozitarea pensiilor. Şi parlamentari PDL au sabotat cu bună ştiinţă Guvernul.

„Am votat în cunoştinţă de cauză propunerile, nu cred că este parlamentar care să nu vrea reducerea TVA la alimentele de bază sau neimpozitarea pensiilor", a declarat pentru „Adevărul" deputatul PDL Alin Popoviciu.

„Eu citisem proiectul înainte şi sunt de acord cu măsurile, am votat cum am crezut, nu m-am luat după ginecologul partidului, Mircea Toader, care face semn cu degetul cum să votezi", a arătat şi Daniel Oajdea, păstrat în partid, în ciuda criticilor constante la adresa Guvernului. „O eroare sau poate nu!", a spus cu subînţeles chiar şi unul dintre vicepreşedinţii PDL, chestionat în legătură cu votul său.

Demisia lui Toader

Unii dintre deputaţii care au votat „dintr-o eroare regretabilă", ghidaţi de „degetul ridicat" al lui Mircea Toader, au cerut ieri demisia acestuia din funcţia de lider de grup.

„Toader a ridicat degeţelul, iar noi ne-am luat după el, aşa e cutuma parlamentară! Putea cineva să ne întrebe dacă suntem de acord să ne aruncăm cu toţii în Dunăre, noi am fi fost de acord, că mergeam pe mâna liderului de grup, care are ca sarcină să ne indice votul", a declarat viceliderul deputaţilor PDL Mihail Boldea pentru „Adevărul". De acord cu demisia lui Toader ar fi şi vicepreşedintele PDL Raluca Turcan. „Dacă mi-o cer, mă retrag, nu e nicio bucurie funcţia asta", a replicat, sec, Toader.

Imediat ce au realizat „scăparea" de la vot, democrat-liberalii au sărit să repare situaţia. Ei au recurs la două iniţiative legislative care să anuleze prevederile proiectelor votate „din greşeală". Democrat-liberalii vor procedură de urgenţă pentru cele două iniţiative legislative, dar decizia revine Birourilor permanente ale Parlamentului, în care Opoziţia are majoritatea.

Mingea, în terenul lui Băsescu

Situaţia este însă absurdă întrucât iniţiativele PDL de modificare a celor două proiecte votate ieri nu au obiect câtă vreme aceste proiecte nu sunt în vigoare. Or, pentru ca ele să intre în vigoare trebuie să fie promulgate de preşedintele Traian Băsescu. Miza se mută astfel în terenul Palatului Cotroceni. Băsescu are la dispoziţie 20 de zile pentru a decide dacă cere Parlamentului reexaminarea celor două acte normative sau le promulgă. 

Meci câştigat de Opoziţie şi la Senat

Legea pensiilor va putea fi reexaminată şi pe alte articole decât cele menţionate de preşedintele Traian Băsescu, au decis senatorii jurişti.

Bugetul statului, răvăşit de cele două „erori"

Impactul asupra bugetului de stat al neimpozitării pensiilor mai mici de 2.000 de lei este de 288 de milioane de lei, potrivit punctului de vedere al Guvernului, în care se cerea respingerea celor două legi. Executivul a estimat că introducerea unui TVA de 5% pentru alimente ar avea un impact de 1.953 de milioane de lei.

În total, conform Guvernului, aplicarea celor două legi ar costa bugetul de stat peste 520 de milioane de euro. Reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei vor anula, potrivit economiştilor, o bună parte din măsurile de austeritate luate de la începutul anului, care au avut drept scop consolidarea fiscală.

În privinţa TVA, analistul Liviu Voinea spune că, deşi decizia poate fi una bună, ea vine într-un moment nepotrivit, cu impact negativ asupra încasărilor bugetare. Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, pe de altă parte, contrazice ideea Guvernului transmisă anterior, de a taxa chiar şi pensiile de sub 1.000 de lei. Impactul bugetar al acestei legi este greu de calculat, însă la un calcul estimativ reiese că neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei va reduce veniturile bugetare cu cel puţin 700 de milioane de lei pe an.

Amăgirea TVA

Cei mai mulţi reprezentanţi ai industriei alimentare spun că reducerea TVA nu se va vedea şi la raft. Potrivit preşedintelui federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scăderea impozitului pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator şi comerciant.

„Reducerea TVA pentru alimentele de bază, în forma aprobată, este o măsură bună doar pentru a combate evaziunea fiscală. Pentru a se resimţi şi la consumator, reducerea trebuia să se facă pe toată filiera de produs şi trebuia însoţită de taxarea inversă şi de Codul de Bune Practici", a adăugat Ştefan.

Din perspectiva impactului bugetar al reducerii TVA, analiştii spun că acesta va fi semnificativ. Potrivit economistului-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, alimentele de bază reprezintă aproximativ 23% din coşul de consum, deci impactul negativ al acestei măsuri ar reprezenta o scădere de aproximativ 17% a colectărilor din acest impozit indirect la bugetul de stat.

Noile măsuri ar elimina aproape tot efectul pozitiv pe care majorarea anterioară a TVA a avut-o asupra veniturilor bugetare. „În cazul în care preşedintele promulgă această lege, am vedea o eventuală temperare a ratei inflaţiei în noiembrie-decembrie. Trebuie să ţinem însă cont că efectul reducerii TVA nu va fi, probabil, direct proporţional, întrucât sensibilitatea preţurilor pe acest segment de bunuri alimentare este mică", a spus Pal, pentru „Adevărul".

Tabel
Tabel
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite