Poliţia fură filme de pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un internaut de la Academia de Poliţie a fost surprins când descărca de pe internet un film, faptă considerată ilegală. Descărcarea filmului de la un computer al Academiei de Poliţie a avut loc în seara de 25 aprilie, a doua zi de Paşte.

Vezi aici Ghidul!

O persoană încă neidentificată de la Academia de Poliţie, aflată la muncă în a doua zi de Paşte, a fost surprinsă descărcând de pe torrente filmul „Trei zile de coşmar" (titlul folosit în cinematografele româneşti). Un film poliţist, cu o femeie suspectată şi arestată pentru că şi-ar fi ucis şeful. Viitorul poliţist a fost surprins de un alt internaut, care a făcut o captură a ecranului şi a oferit-o redacţiei.

Citiţi şi:

O româncă, fost poliţist, arestată pentru furt în Italia

Bacău: Polițiști acuzați că erau mână în mână cu hoții de gazolină

În principiu, operaţia este ilegală, a confirmat Răzvan Câşmoiu, şeful Direcţiei de Expertize şi Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). „O persoană care descarcă ceva prin metoda bit torrente încalcă legea. În momentul în care descarci ceva (muzică, film etc.), la o anumită cantitate descărcată, informaţia respectivă este automat pusă la dispoziţia altora şi devine publică. Şi, dacă ai pus în public, ai încălcat legea", explică Răzvan Câşmoiu. 

„Descărcare în scop educativ"

Dar, atrage atenţia directorul Câşmoiu, există şi posibilitatea ca incursiunea pe torrente a celui de la Academia de Poliţie să fi avut un "scop educativ": "La IGPR au o unitate specială care se ocupă de pirateria pe internet şi pentru asta trebuie să ştii să utilizezi toate metodele. Şi noi, la ORDA, ne instruim oamenii referitor la cum se folosesc diferitele programe, metode de piratare". Alice Tănase, reprezentanta Academiei de Poliţie, ne-a declarat că luni seară studenţii erau în vacanţă, astfel încât nu poate fi vorba decât despre un angajat. Mai mult, există doar câteva computere cu acces la internet.

Torrentele, tot mai vânate

Probabil că nu există posesor de computer conectat la net care să nu fi descărcat gratis măcar o piesă muzicală. Riscul de a păţi ceva este insignifiant în astfel de situaţii. Problemele apar atunci când uploadaţi (puneţi la dispoziţia altora) muzică, jocuri sau filme. Dacă aveţi ghinion, cel care downloadează (descarcă) de la dumneavoastră s-ar putea să fie chiar o persoană plătită pentru a-i descoperi pe cei care oferă ilegal muzică sau filme protejate de copyright. În acest caz, riscaţi o amendă sau chiar până la patru ani de închisoare, plus plata pagubelor. Iar pagubele se calculează pentru toată marfa stocată ilegal pe hardul dumneavoastră în momentul percheziţiei informatice.

Periculoase din acest punct de vedere sunt programele speciale dc++ şi torrente, deoarece ele implică şi uploadarea, adică partajarea de conţinut (file-sharingul), pentru ca şi alţii să poată descărca ceva de la tine. În cazul dc++ este vorba de o cantitate minimă de muzică sau film pe care trebuie să o pui în public, dar la torrente tot ceea ce descarci se şi uploadează automat, adică e pusă şi la dispoziţia altora. Ambele sisteme sunt peer-to-peer, adică presupun stabilirea unei legături directe  între două computere, fără niciun intermediar, site etc. La dc++ este vorba de un singur computer de la care descarci, dar la torrente se ia de la mai mulţi utilizatori câte o bucăţică.



FBI, pe urmele uploaderilor

Tocmai din cauza principiului pe baza căruia funcţionează, torrentele sunt cele mai vânate de oamenii legii. Cam pe când omul de la Academia de Poliţie descărca "Trei zile de coşmar", FBI-ul percheziţiona, la Los Angeles, hardul unui internaut despre care se spune că ar fi fost primul uploader pe Pirate Bay al filmelor "The king's speech" şi "Black swan".

Chiar dacă în România nu există încă vreo condamnare legată de filme, s-au înmulţit spectaculos dosarele pentru muzică piratată pe net. Anul trecut, Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR), una dintre cele mai active organizaţii de acest gen, a depistat 261 de cazuri doar printre utilizatorii programului dc++. Inspectorii asociaţiei au depus la poliţie indiciile care, cel mai adesea, înseamnă screenshoturi şi parte din conţinut fişierelor respective. În 87 de situaţii s-au efectuat percheziţii informatice. În restul cazurilor se desfăşoară încă cercetări. Florin Ciuică, de la AIMR, spune că de la sfârşitul anului trecut s-a intrat şi pe torrente, astfel încât foarte curând este posibil să apară şi primele dosare cu piraţii din acest sistem. 

"Este ilegal să pui la dispoziţia altora muzică, filme sau soft, într-o reţea de file-sharing sau pe un site, fără să deţii drepturi de autor pentru conţinutul respectiv.''
Răzvan Câşmoiu
director Direcţia de Expertize şi Constatări, ORDA

Interzis la net

Descărcarea ilegală de muzică este pedepsită, de obicei, prin amenzi contravenţionale, deşi legea prevede şi închisoare de până la patru ani. În general, s-au dat amenzi între 100 şi 1.000 de lei, însă pagubele câştigate în instanţă se situează între 1.000 şi 5.000 de euro.

Ghid pentru evitarea ilegalităţilor pe net

Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) a lansat luni ghidul "Muzica, software-ul şi internetul". El explică ce este legal sau ilegal pe net, în domeniul conţinutului protejat de copyright, şi cuprinde un dicţionar care explică ce înseamnă file-sharing, upload, download etc. Ghidul se adresează în special părinţilor şi profesorilor, deoarece tinerii cunosc foarte bine toate programele şi operaţiunile respective.

Ce e voie şi ce nu

Pentru a-i face să înţeleagă importanţa acestor noţiuni de bază, ghidul aminteşte că părinţii răspund legal atunci când copiii lor minori descarcă fără drept filme sau muzică de pe net. Deocamdată, în România nu s-a înregistrat niciun dosar în care să fie implicat un minor. Multiplicarea conţinutului digital luat de pe net este ilegală, chiar dacă ai cumpărat piesa ori filmul respectiv, sau dacă l-ai luat de pe un site autorizat care-l distribuie gratuit. Nu se poate decât o copie de rezervă pentru utilizarea personală pe alte dispozitive de redare. Distribuirea copiilor digitale este ilegală. Şi mai grav este dacă această redistribuire se face contra cost.

Copii după soft. Fiecare licenţă de utilizare a unui program spune de câte ori poţi instala un soft. Întotdeauna, numai pentru uzul personal. Este ilegal să dai softul altei persoane. File-sharing-ul este complet ilegal. Sintagma înseamnă să le dai altora, cunoscuţi sau necunoscuţi, acces la un fişier din computerul tău care conţine material protejat prin copyright.

Părinţii pot apela la provider (firma care oferă serviciile de internet), pentru a afla cum se parolează computerul pentru ca minorii să nu aibă posibilitatea de a pune în public astfel de fişiere. Această restricţionare a accesului la anumite conţinuturi sau siteuri se numeşte filtrare. Este interzisă crearea de cyberlocker (servicii de găzduire de fişiere mari pe internet) de unde se transferă muzică şi filme.

Vizionarea, permisă

Nu scrie în ghid, însă este bine de reţinut că nu este ilegal ca dumneavoastră să vedeţi online, fără a descărca în computer, filme sau spectacole. Sunt pedepsiţi doar cei care creează această posibilitate. Chiar dacă există riscul de a relua operaţiunea, fiindcă mai poate pica netul, este cea mai sigură metodă de a vă bucura gratuit de filme şi muzică. De asemenea, este bine de ştiut şi faptul că vânătorii de piraţi îi caută pe cei care uploadează un conţinut mare de muzică sau filme, nu pe utilizatorii ocazionali.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite