„Piesa Blaga“, jucată la PDL, scrisă la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Igaş, apropiatul finului şefului statului, Gheorghe Falcă, a câştigat competiţia din partid pentru şefia MAI. Ultimul dintre greii PDL din Guvern, Vasile Blaga, a demisionat ieri, după scandalul generat de protestul poliţiştilor. Potrivit unor surse, preşedintele i-ar fi cerut demisia încă de sâmbătă.

Premierul a anunţat înlocuitorul demisionarului Vasile Blaga după o discuţie cu preşedintele, căruia i-a prezentat o listă de şase nume: Cezar Preda, Ioan Oltean, Petru Filip, Sorin Frunzăverde şi Gheorghe Falcă. 

Mai citeşte şi:

UPDATE Traian Băsescu către Igaş, după depunerea jurământului: "Deja ţi-ai uitat şeful!"

Cine e Traian Igaş, noul ministru de Interne

Şeful Jandarmeriei: „Eu nu demisionez!”

Anunţul oficial al Guvernului a venit la numai câteva ore de la şedinţa conducerii PDL. Conştienţi de iritarea preşedintelui după mitingul poliţiştilor şi nemulţumiţi de lipsa de reacţie a ministrului, unii democrat-liberali au preferat să aştepte mutarea premierului şi să nu iasă cu declaraţii împotriva lui Blaga. „Arată fioros, se poartă la fel, să aşteptăm decizia premierului şi, mai ales, a preşedintelui", comenta unul dintre liderii PDL, înainte de şedinţa BPN.

Lăudat la partid

În cadrul BPN, toţi cei care au intervenit în discuţie au lăudat performanţele demisionarului Vasile Blaga, exprimându-şi speranţa că acesta ar putea reveni asupra deciziei. Potrivit unor surse participante, printre cei care i-au luat apărarea s-au numărat vicepreşedinţii Cristian Boureanu, Cezar Preda şi Petru Filip.

„A fost un ministru foarte bun, remarcabil. Eu am fost coleg de facultate cu el, era normal să pledez în favoarea lui, dar decizia de a-şi menţine demisia sau nu îi aparţine. El are toate datele, ştie ce s-a întâmplat în MAI", a arătat Petru Filip, unul dintre „finaliştii" pentru MAI, după şedinţa Biroului Permanent Naţional.

Pentru menţinerea lui Blaga la MAI s-au pronunţat şi prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan şi vicepreşedintele Ioan Oltean. Discuţia despre posibilii înlocuitori ai lui Blaga s-a purtat la partid în lipsa demisionarului, aflat la Cotroceni. Potrivit unor surse, şeful statului îi ceruse demisia lui Blaga încă de sâmbătă, când a apărut şi anunţul privind renunţarea la escorta poliţiei, dar fostul ministru a preferat să-şi ia un timp de gândire, spre surprinderea unor lideri democrat-liberali.

Decizia finală, luată la Cotroceni

La finalul şedinţei conducerii PDL, vicepreşedintele Cristian Boureanu a spus că „s-a decis mandatarea premierului Emil Boc şi a conducerii executive de a discuta la Cotroceni şi a lua o decizie". „Din numele vehiculate oricare poate fi un bun ministru de Interne, fie că e vorba de Traian Igaş, Ioan Oltean sau Cezar Preda. Nu exclud însă posibiltatea ca Vasile Blaga să revină asupra deciziei", a mai comentat Boureanu, după BPN.

Imediat după şedinţa de partid, Boc şi prim-vicepreşedintele Adriean Videanu s‑au prezentat la preşedinte cu o listă conţinând şase propuneri, iar în urma consultărilor s-a decis ca viitorul ministru de Interne să fie şeful senatorilor PDL, Traian Igaş, apropiatul primarului din Arad, Gheorghe Falcă, finul şefului statului. „Nu a fost propunerea mea, am aflat şi eu", a susţinut Falcă.

În conflict cu Elena Udrea

Demisia lui Vasile Blaga vine după ce şi ceilalţi exponenţi ai „gărzii vechi" din PDL, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, reprezentanţi ai aşa-zisei triplete Blaga-Videanu-Berceanu (BVB), au fost forţaţi să părăsească ringul guvernamental, la remaniere. Cei trei au devenit, în ultimul timp, „vinovaţii de serviciu" pentru preşedintele Traian Băsescu. Pe de altă parte, atât Blaga, cât şi Berceanu s-au remarcat prin mai multe poziţii publice ostile faţă de ministrul Elena Udrea, reprezentantă a „noii gărzi" în PDL. La preluarea Ministerului Dezvoltării, condus anterior de Blaga, Elena Udrea i-a reproşat fostului ministru „jaful banilor publici".

Opinii divergente au avut cei doi şi pe marginea rezoluţiei „funcţia sau averea", adoptate de formă de conducerea PDL la iniţiativa lui Udrea. Blaga a propus atunci ca nu numai demnitarul să intre sub incidenţa acestei reguli, ci întreaga familie, aluzie la afacerile derulate cu statul de Dorin Cocoş, soţul lui Udrea. Prin demisia lui Blaga, tripleta BVB se regrupează în vederea alegerilor interne din organizaţiile partidului, alegeri pe care Vasile Blaga ar trebui să le organizeze din postura de secretar general al formaţiunii. Rămas în afara guvernului, Blaga ar putea pierde din influenţă până la congresul partidului care va avea loc în primăvara anului viitor.

UDMR, avocatul demisionarului

Reprezentanţii UDMR au încercat în şedinţa Coaliţiei de ieri dimineaţă să îl convingă pe Blaga să renunţe la demisie. „Vasile Blaga nu trebuia să demisioneze", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. „Numirea lui Igaş nu a fost discutată în Coaliţie, însă premierul Emil Boc şi vicepremierul Marko Bela au avut o discuţie pe această temă", a mai spus Laszlo Borbely. „Domnul Igaş este un politician cu experienţă, însă nu trebuie să aibă loc ce s-a întâmplat azi. Vasile Blaga nu trebuia să demisioneze", a adăugat el.

" E un gest personal şi unilateral. Vasile Blaga şi-a asumat vina pentru greşelile altora."
Emil Boc prim-ministru

" Vasile Blaga este un bun ministru, nu i se poate reproşa nimic. Este un moment nepotrivit pentru demisie."
Ioan Oltean vicepreşedinte PDL

" Vasile Blaga este unul dintre miniştrii cu mare credibilitate. Nu ar fi trebuit să demisioneze."
Theodor Stolojan prim-vicepreşedinte PDL

Cometariu: „Vasile Blaga îşi pierde influenţa în partid"

Cristian Pârvulescu analist politic

În interiorul PDL se anunţă o bătălie foarte dură. Din câte auzisem eu, chiar şi înainte de a fi remaniat Vasile Blaga era nemulţumit de faptul că unele evenimente din ultima perioadă au dus la izolarea PDL. Ca ministru de Interne avea o serie de resurse administrative, simbolistice dar şi specifice ministerului pe care îl conducea. Vasile Blaga avea experienţă îndelungată în fruntea Ministerului de Interne, influenţă, şi, mai ales, acces la informaţii de calitate excelentă. Dacă nu mai are acces la aceste resurse este posibil ca unii dintre cei care îl susţineau să se reorienteze.

Blaga este considerat un lider cu influenţă asupra şefilor de filiale din PDL, dar rămâne de văzut dacă îşi va conserva această influenţă fără a mai putea să le ofere ceva concret. Înainte de remanierea guvernamentală, gruparea Blaga - Berceanu - Videanu avea Ministerul Finanţelor, al Transporturilor şi al Internelor, toate având la dispoziţie resurse considerabile.

Traian Igaş, noul ministru de Interne, reprezintă o aripă importantă, cea de la Arad, care până acum nu s-a manifestat făţiş împotriva grupării Blaga - Berceanu - Videanu. Rămâne de urmărit dacă acest lucru s-ar putea întâmpla de acum încolo.

Traian Igaş, „soldatul disciplinat"

Traian Igaş a fost liderul grupului senatorial al PDL Foto: Agerpres

image

Noul ministru al Internelor, Traian Igaş (42 de ani), este un apropiat al primarului Aradului, Gheorghe Falcă, finul preşedintelui Traian Băsescu. Lider al grupului senatorilor PDL, Igaş i-a informat pe colegii de grup că a fost sunat de premierul Emil Boc pentru a accepta portofoliul de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, rămas vacant prin demisia lui Vasile Blaga.  Potrivit unor surse parlamentare, în cadrul şedinţei grupului senatorial, Igaş le-a relatat colegilor cum au decurs evenimentele. „Dacă nu aveţi altă variantă, accept ca un soldat disciplinat", i-ar fi transmis Igaş premierului Boc, potrivit surselor citate.

Plecarea sa la Ministerul Administraţiei şi Internelor redeschide bătălia internă pentru postul de lider al grupului senatorial, din care fac parte şi Vasile Blaga şi Radu Berceanu. Senatorii democrat-liberali se gândesc la un posibil înlocuitor. Favorit ar fi, potrivit unor surse, Vasile Blaga însuşi. Alţi senatori cred însă că demisionarul nu va accepta această funcţie.

Igaş este licenţiat al Facultăţii de Drept, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad şi absolvent al Colegiului de Apărare. În perioada 2000-2004 a fost consilier local, în 2004-2008 a fost deputat, iar din 2008 este senator de Arad.

Bijuterii în valoare de 10.000 de euro şi trei case

Ministrul deţine bijuterii în valoare de 10.000 de euro, trei case şi terenuri agricole. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul grupului senatorial PDL, Igaş deţine un apartament în Arad, achiziţionat în 1994, şi o casă de 100 mp care se află în construcţie.

Democrat-liberalul mai deţine cotă parte dintr-o vilă în Arad, primită moştenire. Liderul senatorilor PDL posedă un Opel din 1995 şi un Volkswagen din 2000. El are acţiuni la Costellor SC în valoare de 290.000. Anul trecut a câştigat 62.558 de lei, ca lider al grupului PDL.

„Buldogul" de la Interne

Vasile Blaga rămâne secretar general al PDL Foto: adevărul

image

Vasile Blaga face parte din vechea gardă a PDL şi este considerat unul dintre oamenii de forţă fiind deţinătorul funcţiei de secretar general al partidului. După 20 de ani în politică, mare parte petrecuţi în aceeaşi echipă cu Traian Băsescu, Vasile Blaga era considerat unul dintre puţinii lideri PDL care au curajul de a-l contrazice pe preşedintele României.

Supranumit „buldogul", Blaga a debutat în politică ca deputat FSN, la începutul anilor ‘90, şi a devenit prefect de Bihor (1992), iar forţa sa a crescut după ce a fost şeful Vămii din Oradea (1993 şi 1996). Victoria lui Traian Băsescu asupra lui Petre Roman în lupta pentru postul de preşedinte al PD, în 2001, i-a adus postul de vicepreşedinte cu probleme organizatorice, funcţie în care şi-a consolidat influenţa în filiale. Chiar dacă nu ieşea în faţă, capacitatea sa administrativă a cântărit greu în organizarea partidului şi în victoria din alegerile prezidenţiale din 2004.

Stăpânul filialelor din partid

După alegerile din 2004, devine ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu şi secretar general al PD. Chiar dacă a avut o relaţie bună cu Tăriceanu, Blaga a refuzat să semneze ordonanţa acestuia privind amânarea euroalegerilor. Amânarea dezavantaja PDL care se afla pe val în sondaje, iar refuzul lui Blaga şi al ministrului Justiţiei Monica Macovei de a semna ordonanţa a provocat un conflict cu Tăriceanu, care a escaladat până la excluderea PDL din Guvern. Războiul total presupus de referendumul pentru demiterea preşedintelui a scos, din nou, la iveală abilităţile de organizator ale lui Blaga.

Nu atrage voturi

Priceput pe zona executivă, Blaga nu este genul de politician cu priză la public. El a candidat la alegerile locale din 2008 pentru Primăria Capitalei, dar a pierdut în faţa lui Sorin Oprescu. Primele semnale legate de deteriorarea relaţiei cu Traian Băsescu au apărut după alegerile din 2008, când au circulat informaţii neoficiale legate de faptul că preşedintele ar fi propus PSD Ministerul de Interne tocmai pentru ca Blaga să nu ia postul.

Până la urmă, Blaga a ajuns ministru al Dezvoltării, dar a revenit în fruntea Internelor după excluderea PSD din Guvern. Prestaţia sa ca ministru de Interne pare să fi contat enorm în ecuaţia realegerii lui Traian Băsescu, fapt pe care liderii PDL îl recunosc în spatele uşilor închise. „Cu Nica la Interne nu câştigam alegerile prezidenţiale", afirma Ioan Oltean la o reuniune a PDL. Victoria lui Traian Băsescu în 2009 i-a dat posibilitatea să păstreze portofoliul Internelor.

O demisie rapidă

- Gestul lui Vasile Blaga a fost determinat de evenimentele ulterioare protestului de vineri al poliţiştilor.

Duminică

- 16.30: Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie oficială la Palatul Cotroceni. Acesta a declarat că „este problema Guvernului să rezolve imediat problemele de disciplină şi de respectare a legii în Ministerul de Interne". Declaraţia vine după ce atât şeful statului, cât şi premierul au renunţat la serviciile Poliţiei.
- 18.00: Vasile Blaga se duce la Guvern pentru o discuţie cu premierul Emil Boc şi alţi lideri PDL. Surse din PDL vehiculau o posibilă demisie.
Luni
- 9.00: În cadrul şedinţei Coaliţiei, Blaga îşi anunţă demisia, iar UDMR şi alţi lideri PDL încearcă să îl facă să renunţe la acest gest.
- 11.30: Liderii PDL se întru­nesc în şedinţă. După reu­niune sunt vehiculate nume precum Traian Igaş, Cezar Preda, Sorin Frunzăverde sau Ioan Oltean pentru preluarea mandatului.
- 15.30: Boc anunţă că a trimis la Cotroceni propunerea de numire a lui Igaş.
- 19.00: Traian Igaş depune jurământul la Cotroceni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite