Cititorii, solidari cu omul fără picioare (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul lui Petru Poenaru (35 de ani), bărbatul care a rămas de la 9 luni fără membrele inferioare, prezentat ieri în „Adevărul“, a stârnit un val de emoţie în rândul cititorilor. Bărbatul care sparge gheaţa din centrul oraşului Piatra Neamţ a primit numeroase mesaje de încurajare de la oameni din întreaga ţară.

Unul dintre semenii care au sărit în ajutorul lui Petrică Poenaru este tocmai din Reşiţa. Ştefan Steiner (57 de ani) a citit, ieri-dimineaţă, în ediţia online a „Adevărul" despre cazul bărbatului fără picioare din Neamţ care nu stă cu mâna întinsă, ci munceşte pentru a-i răsplăti într-un fel pe cei care-l ajută.

Mai citeşte şi:

Fără ambele picioare, dar cu un suflet mare

Ştefan Şteiner: Viaţa l-a învăţat să-i facă fericiţi pe alţii

„Înainte de a merge la serviciu, între orele 5.30 şi 7.00, mă uit pe ziare. Dimineaţă am citit despre Petru Poenaru şi cazul lui m-a copleşit. La asociaţia pe care o conduc aveam două scaune cu rotile şi mi-am spus imediat că unul dintre acestea trebuie să ajungă la Piatra Neamţ. L-am împachetat bine şi chiar acum aştept să vină firma de curierat să-l expediez la Piatra Neamţ, pe numele acestui bărbat", a spus ieri Ştefan Steiner.

Acesta este preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor, filiala Caraş-Severin şi vicepreşedinte al acestei asociaţii la nivel naţional care are sediul la Arad. „Sunt alături de Petru Poenaru, mai ales că şi eu am o problemă de locomoţie de când am avut poliomielită. Merg în cârje, dar sunt activ, voi împlini curând 40 de ani de când muncesc la Spitalul Judeţean Reşiţa ca tehnician radiolog", a mai spus Steiner.

Emoţii până la lacrimi

Petrică a primit încurajări şi de la Cluj-Napoca, unde o altă persoană era dispusă să-i dea un cărucior cu rotile pliant. Cititorii s-au oferit să strângă fonduri pentru a-l susţine pe nemţeanul care curăţă gheaţa de pe trotuare. 

image

Pe bărbatul fără picioare l-am regăsit ieri în intersecţia de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Gheaţa se cam topise şi nu mai avea de lucru. A fost emoţionat până la lacrimi când a citit mesajele postate de cititori la textul despre el şi, cu vocea sugrumată de emoţie, a transmis un mesaj de mulţumire, însoţit de urări de sănătate pentru aceştia. Petrică l-a sunat pe binefăcătorul din Reşiţa şi i-a mulţumit pentru scaunul cu rotile, dar nu ştie cum se va descurca cu plata transportului.

image

„Mi-a spus că trebuie să dau aproape 50 de lei pentru firma de curierat, dar eu n-am banii aceştia. Poate mă voi împrumuta de la cineva, dar încă nu ştiu de la cine", a spus bărbatul fără picioare.

Din cauza umezelii, frigul pătrunde până la oase. Pentru a nu îngheţa, Petrică se mişcă cu greu cu ajutorul sacului de nailon. „Mi-ar prinde tare bine o locuinţă socială, pentru că la prietenul la care stau este foarte greu, este multă mizerie.

Pentru ca soţia lui să-mi spele hainele, aduce apa cu găleata de departe, pentru că nu a reuşit să se branşeze la reţeaua publică", explică Petrică. I-au ars picioarele la 9 luni şi jumătate, în casa părintească din satul Siliştea, comuna Români. Părinţii l-au abandonat la casa de copii. A urmat cursuri la Cluj-Napoca şi la Bucureşti, unde a învăţat cizmăria pentru persoane cu handicap.

„Îl invităm la Primărie"

Gabriel Muraru, şeful Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei Piatra Neamţ, spune că există toată disponibilitatea pentru ca astfel de persoane să fie sprijinite, dar că în acest caz nu au obţinut suficientă cooperare din partea lui Petru Poenaru.

„Persoana aceea fără picioare are dreptul să primească un ajutor pentru handicapaţi şi un asistent social însoţitor, care să fie remunerat de Primărie sau de Direcţia Generală de Asistenţă Socială, dar povestea este mai lungă. Au încercat să-l ajute un consilier local şi şeful Poliţiei Comunitare să-şi facă buletin de identitate, dar au aflat că nu are nici certficat de naştere. El nu a fost prea cooperant şi lucrurile au rămas nerezolvate", a declarat Gabriel Muraru.

Acesta a mai precizat că nu este stabilit nici locul naşterii lui Petrică. „Se ştie situaţia lui şi ne interesează cazul, dar ar trebui să fie şi el cooperant. Am verificat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, dar  numele pe care spune că-l are nu figurează în evidenţele de acolo. Îl invităm la Primărie, la Serviciul de Protecţie Socială, pentru a clarifica situaţia.

În acelaşi timp, căutăm şi noi în arhive numele să vedem unde s-a născut, să-i refacem certificatul de naştere şi apoi poate să i se facă buletinul de identitate şi să intre în legalitate", a afirmat Gabriel Muraru.

Cum îl puteţi ajuta

Oamenii care vor să-l ajute pe bărbatul fără picioare îl pot găsi la Piatra Neamţ, pe strada Oltului numărul 12. Petru Poenaru răspunde şi la numărul de telefon 0745.951.785.

"Dumnezeu să dea multă sănătate şi fericire celor care mă ajută, ani de viaţă pentru copii şi nepoţi!"
Petru Poenaru
bărbatul fără picioare

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite