Pensiile nu se taie, salariile bugetarilor, da

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia a fost luată de magistraţii Curţii Constituţionale, după două zile de dezbateri, cu cinci voturi contra patru, balanţa fiind înclinată de Zoltan Puskas, judecător numit de UDMR. Pensionarii au scăpat de micşorarea pensiilor cu 15%, în schimb, bugetarilor le vor scădea salariile cu 25% în urma hotărârii de ieri a Curţii Constituţionale.

Judecătorii Curţii au declarat neconstituţionale două articole din legile austerităţii pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea în Parlament. Hotărârea a fost luată cu cinci voturi contra patru, potrivit unor surse din cadrul instituţiei.

Mai citeşte şi:

Atenţie! Urmează scumpiri în lanţ

Judecătorul Zoltán Puskás, numit de UDMR, a fost cel care a înclinat balanţa, în condiţiile în care actuala putere are o majoritate de cinci la patru la Curtea Constituţională. Curtea a mai decis să respingă recalcularea pensiilor speciale pentru magistraţi, dar a acceptat-o pentru parlamentari, militari sau diplomaţi.

Negocieri până în ultimul moment

Potrivit surselor citate, tocmai conturarea unei majorităţi împotriva tăierii pensiilor la dezbaterile de joi a dus la amânarea deciziei pentru ziua de ieri. Cinci dintre cei nouă judecători sunt numiţi de actuala putere, dar această pondere nu s-a reflectat în poziţiile adoptate de magistraţi. Judecătorii numiţi de Palatul Cotroceni şi de PDL au încercat să-l convingă pe Puskas să îi sprijine, dar nu au reuşit.

În cele din urmă, constituţionalitatea tăierii pensiilor a fost respinsă prin voturile lui Zoltán Puskás, Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Aspazia Cojocaru şi Tudorel Toader. Pentru constituţionalitatea tăierii pensiilor au votat Augustin Zegrean, Iulia Motoc, Mircea Minea, Ştefan Lăzăroiu.

Puskas a confirmat, ieri, că a votat împotriva tăierii pensiilor, dar a evitat să răspundă la întrebarea dacă votul pe care l-a exprimat va provoca probleme în coaliţia de guvernare, între PDL şi UDMR, „Nu mai sunt în domeniul politic de peste trei ani, nu ştiu care este atmosfera", a susţinut el.

Articolul declarat neconstituţional prevedea că "cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%". Judecătorul Ion Predescu a explicat, ieri, diferenţa dintre atitudinea judecătorilor faţă de salarii şi pensii.

„Salariile şi celelalte alocaţii sunt active şi pentru viitor, pensia e un fenomen trecut, pentru munca trecută, e altfel stabilit dinainte, nu umbli tu pentru viitor la ea, când ea e stabilită înainte. Măi, dacă o haină are două mâneci, tu îi laşi una? E făcută cu două", a explicat Predescu. „Omul a plătit timp de 30 de ani şi i s-au reţinut banii acolo. Că tu i-ai administrat prost e treaba ta", a adăugat Predescu.

Magistraţii îşi păstrează pensiile speciale

Curtea Constituţională a respins şi un articol din legea privind recalcularea pensiilor care i-ar fi transformat pe judecători, procurori dar şi pe magistraţii Curţii în pensionari obişnuiţi. În schimb, parlamentarii, militarii, poliţiştii sau diplomaţii îşi pierd pensiile speciale.

Pensiile obişnuite se calculează pe baza contribuţiei de-a lungul vieţii, iar cele speciale reprezintă un cuantum din ultimul venit (de exemplu, pentru parlamentari 80% din cuantumul ultimei indeminzaţii). „Magistraţii au statut constituţional, ceilalţi au statut legal", a fost justficarea oferită de Ion Predescu pentru diferenţa de tratament.

Înfrângere neaşteptată

Guvernul condus de Emil Boc a pierdut la Curtea Constituţională chiar dacă, în ultima perioadă, şi-a asigurat majoritatea în cadrul instituţiei. Puterea a numit trei judecători, cea mai controversată fiind a lui Mircea Minea, care a câştigat la capătul unei şedinţe tensionate a Camerei.

Guvernul Boc, încolţit cu demisia

Demisia premierului Emil Boc şi a echipei sale a fost cerută ieri nu numai de liderii Opoziţiei, ci şi din interiorul PDL. Potrivit unor surse politice, premierul a fost pus la zid de subalternii săi din partid, care i-au transmis să se retragă de la şefia Guvernului după eşecul reducerilor asumate. Discuţia despre demisie a rămas însă deschisă, premierul obţinând un răgaz pentru stabilirea paşilor următori respingerii măsurilor iniţiale. De altfel, vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a cerut public ieri demisia Guvernului.

„Boc trebuie să ne dea explicaţii pentru că ne-a trimis să ne omoare oamenii în colegii pentru măsurile lui şi acum zice că are un plan alternativ. Ce plan?! Dacă l-a avut, de ce nu l-a prezentat de la început şi ne-a lăsat să ajungem aici?!", a declarat ieri şi vicepreşedintele PDL, Cezar Preda.

PSD: o nouă moţiune de cenzură

„Facem apel la preşedintele Traian Băsescu, singurul care a numit acest Guvern, să-l demită pe Emil Boc", a afirmat liderul PSD, Victor Ponta. Social-democraţii iau în calcul varianta introducerii unei noi moţiuni de cenzură chiar în această sesiune.

Şi liberalii consideră că o demisie a premierului Emil Boc este necesară. „Actualul Guvern trebuie să plece. PNL somează guvernarea Băsescu - Udrea - Boc, ca un ultim act înaintea demisiei, să modifice de urgenţă pachetul legislativ, astfel încât milioanele de pensionari să nu mai trăiască cu spaima zilei de mâine", a declarat secretarul general al PNL, Radu Stroe.

Legile se întorc în Parlament

Consecinţa imediată a deciziei Curţii este trimiterea celor două legi asumate de premierul Emil Boc la Parlament pentru rediscutarea lor. Conform Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale trebuie puse în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile.

Conducerea Parlamentului va stabili săptămâna viitoare calendarul corectării actelor normative. Parlamentarii PSD au anunţat deja că vor profita de reîntoarcerea celor două acte normative la Parlament pentru a amenda şi alte articole decât cele declarate neconstituţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite