Patru jandarmi cercetaţi de procurori pentru violenţele din Capitală. Mai mulţi manifestanţi sunt cercetaţi pentru ofensă, distrugere şi furturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Într-unul din dosare se fac cercetări faţă de o persoană pentru ofensă adusă unor însemne, după ce a dat foc la un steag în faţa Spitalului Colţea.

"În continuarea cercetărilor din cauzele având ca obiect evenimentele cunoscute opiniei publice sub numele de «acţiuni violente în cadrul manifestărilor de stradă din perioada 15-19 ianuarie 2012»", Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat o situaţie a dosarelor înregistrate.

image

La Parchetul Sectorului 1 sunt înregistrate 12 dosare penale

Astfel, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au fost constituite 12 dosare în care se fac cercetări sub aspectul infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, distrugere şi ultraj.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, respectiv, distrugere privind incidentele din în 16 ianuarie 2012, ora 21.30, în zona Calea Victoriei din Bucureşti faţă de Karol Dieter Vasile. "S-a reţinut că inculpatul ar fi fost alături de alte cinci persoane în zona Calea Victoriei din Bucureşti, ar fi provocat scandal şi, de asemenea, ar fi dat cu picioarele într-un autoturism căruia i-ar fi distrus oglinda şi aripa.

Acesta a fost reţinut de către organele de poliţie pentru 24 de ore, fiind prezentat la data de 17 ianuarie 2012, procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti care au dispus faţă de Karol Dieter Vasile măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea şi continuarea cercetărilor pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei", explică Ministerul Public.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti au fost înregistrate un număr de şapte cauze, în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Au furat telefoane din magazine

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti au solicitat judecătorilor, în 17 ianuarie 2012, arestarea preventivă a unui inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru 25 de zile. Din primele cercetări a rezultat faptul că, în contextul creat de incidentele petrecute în data de 15 ianuarie 2012, inculpatul a participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vânzare într-un punct de lucru al unei societăţi de telefonie mobilă, prin distrugerea geamurilor şi altor bunuri din interior.

În continuarea cercetărilor, în cursul zilei de 18 inauarie 2012, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a altor doi inculpaţi, cererea procurorilor fiind respinsă de către magistraţii Judecătoriei Sector 3. Procurorii au exercitat calea de atac a recursului.

Cei doi inculpaţi sunt acuzaţi că, în contextul creat de incidentele petrecute în data de 15 ianuarie 2012, au participat la sustragerea mai multor telefoane mobile expuse spre vânzare într-un punct de lucru al unei societăţi de telefonie mobilă, prin distrugerea geamurilor si altor bunuri din interior.

image

"Vandalul" din Sectorul 4

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti efectuează cercetări într-o cauză penală faţă de inculpatul Mihai Căpăţână, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Reamintim că, a fost dispusă arestarea preventivă a inculpatului Mihai Căpăţână, reţinându-se în sarcina acestuia că, a participat alături de alte persoane ,în data de 15 ianuarie 2012, la incendierea unor bunuri aparţinând domeniului public, din zona intersecţiei străzilor Cantemir cu Mărăşeşti din Municipiul Bucureşti.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a fost înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetari în legătură cu incidentul ce a avut loc în timpul manifestărilor de protest din data de 19 ianuarie 2012, privind folosirea fără drept de arme albe. Cercetările sunt în curs de desfăşurare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

Parchetul Capiatlei, cercetează zeci de incidente

De asemenea, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au preluat de la mai multe parchete de sector de pe raza Municipiului Bucureşti, şapte dosare penale privind infracţiuni săvârşite în noaptea de 15/16 ianuarie 2012, cu prilejul manifestaţiilor desfăşurate în zona Pieţei Universităţii şi în zone din imediata apropiere.

"Cauzele vizează săvârşirea unor infracţiuni de port fără drept de arme albe, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, distrugere, constând în aceea că grupuri de câteva zeci de persoane proferau cuvinte şi expresii jignitoare la adresa forţelor de ordine, rupeau gardurile din metal ce separau benzile de circulaţie, aruncau cu pietre, sticle, obiecte contondente asupra persoanelor aflate în zonă (atât asupra celor care se aflau la manifestaţie cât şi asupra celor care făceau parte din rândul forţelor de ordine)", spune sursa citată.

image

Click aici pentru fotogalerie!

Ofensă adusă unor însemne

De asemenea, într-una din aceste cauze, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, faţă de o persoană face cercetări sub aspectul infracţiunii privind ofensa adusă unor însemne, "deoarece a manifestat dispreţ prin acţiunea ce a produs degradarea unui steag arborat pe o instituţie publică din zona Spitalului Colţea".

Parchetul militar, plângeri împotriva jandarmilor

Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, precum şi pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti s-au înregistrat câte două plângeri împotriva jandarmilor care au asigurat ordinea şi liniştea publică în timpul desfăşurării manifestărilor de stradă.

Un minor piteşean a fost arestat pentru lovirea unui jandarm

De asemenea, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti efectuează cercetări faţă de un învinuit minor O.A. (în vârstă de 17 ani), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Acesta a fost reţinut de către procurori pentru 24 ore şi a fost prezentat instanţei de judecată în cursul zilei de 17 ianuarie 2012, cu propunere de arestare preventivă.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat faptul că, în seara de 16 ianuarie 2012, în jurul orei 20.00, aflându-se în zona centrală a Municipiului Piteşti, într-un grup mai mare de protestatari, învinuitul a aruncat cu o piatră în aranjamentele ornamentale din zonă şi a spart geamul clădirii Casei Sindicatelor.

Ulterior, în aceleaşi împrejurări, în timp ce se afla în zona Oficiului Poştal Central din aceeaşi localitate, a lovit cu pumnul în zona feţei, un jandarm care se afla în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, cauzându-i acestuia leziuni corporale ce necesită 15 zile îngrijiri medicale (fractură de piramidă nazală cu deplasare).

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzelor şi a identificării celor implicaţi, iar pe măsura derulării acestora, vom informa opinia publică.

Citește și:

Din nou pe baricade, la Universitate. Protestestele devin ilegale după ora 23. Vor interveni iar jandarmii?

FOTOGALERIE Copiii protestelor: sunt mici, dar au nemulţumiri

EXCLUSIV VIDEO "Şi jandarmii au inimă". Un scutier a fost îmblânzit de un copil în Piaţa Universităţii

FOTO Comerţul cu drapele, salvarea celor săraci din Piaţa Universităţii. "Un steag pentru un card de memorie?"

FOTO "Băse" şi „Boc" au fost spânzuraţi de protestatari!

FOTO Un cortegiu funerar în mijlocul protestelor: Băsescu şi Udrea, pe cruce

Dan Teodorescu, autorul imnului protestatarilor: "Melodia este mult prea neserioasă pentru un protest atât de serios"

Biserica Ortodoxă îi înțelege pe protestatari: "Creştinii trebuie să cultive solidaritatea cu cei ce suferă"

Traian Igaş va fi audiat miercuri de comisia de apărare a Camerei Deputaţilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite