Parlamentul a votat comisia pentru revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma revizuirii prevederilor actuale, numărul parlamentarilor s-ar putea reduce
În urma revizuirii prevederilor actuale, numărul parlamentarilor s-ar putea reduce

Senatul şi Camera Deputaţilor au aprobata astăzi, într-o şedinţă comună, proiectul privind înfiinţarea comisiei pentru revizuirea Constituţiei şi componenţa acesteia.

Comisia de revizuire a Constituţiei va fi alcătuită din 25 de membri, PDL şi PSD vor avea câte opt reprezentanţi, PNL - patru, UDMR şi independenţii câte doi, iar minorităţile naţionale un singur reprezentant.

Comisia va fi prezidată de democrat-liberalul Daniel Buda. Deciziile se vor lua cu o majoritate de două treimi, PSD şi PNL vor primi câte un post de vicepreşedinte, în timp ce UDMR şi minorităţilor le revine câte o funcţie de secretar.

Din PDL în comisie vor fi: senatorii Augustin Humelnicu, Iulian Urban, Ion Ruşeţ, deputaţii Daniel Buda, Iustin Cionca-Arghir, Gabriel Anghelache, Sever Voinescu şi Cornel Ştirbeţ.

Din PSD+PC în comisie vor fi: deputaţii Victor Ponta, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, Aurelia Vasile, Bogdan Ciucă şi senatorii Ioan Chelaru, Dan Şova, Toni Greblă. Pentru funcţia de vicepreşedinte a fost propus Dan Şova.


Din PNL în comisie vor fi: deputaţii Călin Popescu-Tăriceanu, Alina Gorghiu, Ciprian Dobre şi senatorul Teodor Meleşcanu. Vicepreşedinte din partea PNL a fost desemnat Călin Popescu-Tăriceanu.

Din UDMR vor fi: Marton Arpad şi Varga Attila. Pentru funcţia de secretar fiind nominalizat cel din urmă.

Grupul parlamentarilor independenţi va fi reprezentat de deputatul Eugen Nicolicea şi de senatorul Liviu Câmpanu. Cele două locuri în comisie de care au beneficiat parlamentarii independenţi au fost cedate de grupurile parlamentare ale PDL.

Minorităţile naţionale altele decât cea maghiară vor fi reprezentate de deputatul Varujan Pambuccian.

CE VOR PARTIDELE DE LA NOUA CONSTITUTIE

PDL vrea republică semiprezidenţială

PSD vrea republică parlamentară, unde preşedintele să fie ales de către Legislativ, precum şi restrângerea situaţiilor în care cele două Camere se reunesc în şedinţe comune, pentru a "înlătura criticile potrivit cărora, deşi Constituţia consacră bicameralismul, în fapt, Parlamentul este unul unicameral". PSD susţine reducerea numărului parlamentarilor

PNL: noua Constituţie ar trebui să clarifice "atribuţiile, competenţele, pârghiile de acţiune ale preşedintelui în raport cu Guvernul, cu primul-ministru, în raport cu Parlamentul, în raport cu celelelalte puteri ale statului".

UDMR optează pentru un Parlament bicameral, dar cu un Senat cu alte atribuţii şi altă modalitate de reprezentare a regiunilor.

PROCEDURA MODIFICARII

Conform articolului 150 din Constituţie, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de preşedintele ţării la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Potrivit normelor legislative în vigoare, pentru modificarea Legii Fundamentale este necesar avizul a cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

CE S-A VOTAT LA REFERENDUM

La referendumul din noiembrie 2009, 77.78% dintre români au fost de acord cu trecerea la Parlamentul unicameral, în timp ce reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 a fost agreată de 88,84% din români. PSD şi PNL vor o modificare mai amplă a Constituţiei.

Comisia pentru revizuirea Constituţiei va fi alcătuită din 25 de senatori şi deputaţi astfel: câte 8 de la PSD şi PDL, PNL PNL - patru, UDMR şi independenţii câte doi, iar minorităţile naţionale un deputat.

Procedura de înfiinţare a acestei comisii este similară cu aceea de constituire a unei comisii speciale, adică, prin negocieri. Secretarul Camerei Deputaţilor, Sever Voinescu, a spus că alcătuirea comisiei şi algoritmul pe baza căruia vor fi împărţite locurile pentru partidele politice au fost stabilite, ele urmând să fie prezentate marţi în plen.

Traian Băsescu: "Nu vreau să impun un anumit model de Constituţie"

Ceartă pe revizuirea Constituţiei între PDL şi opoziţie

Ce vor partidele de la viitoarea Constituţie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite