Omul care trăieşte cu inima şi cu rinichii altora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovacs Janos visează ca după operaţie să poată merge cu fiul la pescuit
Kovacs Janos visează ca după operaţie să poată merge cu fiul la pescuit

Kovacs Janos a suferit ieri un transplant de rinichi, după ce în 2004 a primit o inimă nouă. Operaţia realizată de medicii Institutului Clinic de Urologie din Cluj reprezintă o premieră în Europa de Est. Starea de sănătate a pacienţilor după intervenţie este stabilă.

Institutul de Urologie din Cluj a înregistrat, ieri, o premieră medicală pentru România şi Europa de Est. Kovacs Janos, un fost bucătar în vârstă de 41 de ani din Covasna, a primit un nou rinichi, după ce în 2004, la doar 35 de ani, a mai suferit un transplant de inimă.

Citiţi şi:

Primeşte un rinichi nou, după ce a făcut transplant de inimă

Directorul Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj (ICUTR) şi coordonatorul operaţiei, Mihai Lucan, explică de ce operaţia este o premieră: „În mod tradiţional se consideră că nu sunt indicate două transplanturi la un bolnav, insuficienţa cardiacă severă fiind contraindicată pentru un transplant renal."

Medicul clujean explică de ce a ales totuşi această variantă: „Dializa este o metodă artificială. Face cam 12% din ce poate face un rinichi normal. E preferabil să faci un transplant decât să ţii pacientul pe dializă. Transplantul renal după cel cardiac prelungeşte supravieţuirea comparativ cu dializa şi ameliorează funcţia cardiacă", a mai spus şeful ICUTR. 

„Inima lui bate acum în pieptul soţului meu"

„Problemele cardiace pe care le am de la vârsta de 25 de ani sunt o moştenire de familie. Am avut această neşansă, dar am acum şansa ca problemele de sănătate să se remedieze", a declarat Kovacs Janos, care a fost diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă , o afecţiune severă în care muşchiul cardiac este slăbit şi nu mai are putere să pompeze sângele în întreg organismul.

În 2002, boala a devenit atât de gravă încât l-a ţintuit la pat. În 2004, şansa i-a surâs şi s-a ivit ocazia unui transplant de inimă.

Fata lui Kovacs Janos, Zsuzsa (17 ani), şi fiul Janos (14 ani) au suferit enorm când tatăl s-a internat pentru transplantul de inimă. „Ne-a salvat un bărbat din Bucureşti de 43 de ani, care a avut accident de maşină. Inima lui bate acum în pieptul soţului meu", mărturiseşte soţia pacientului.

Unul dintre efectele secundare ale acestei operaţii a fost insuficienţa renală. „Un procent de 11% din cei care sunt supuşi unui transplant de inimă ajung să aibă probleme şi cu alte organe", susţine profesorul Mihai Lucan.

Din decembrie 2009, Janos a fost nevoit să facă dializă. Donatorul bărbatului din Covasna este mama acestuia, Kovacs Margit (68 de ani). Operaţia la care a fost supusă Margit a durat aproximativ o oră şi jumătate.

„Mai mult a durat recoltarea rinichiului, pentru că femeia este scundă şi foarte grasă. Transplantul de rinichi s-a realizat rapid, în aproximativ 40 de minute, pacientul fiind un bolnav relativ fragil", a conchis profesorul Mihai Lucan.

„Îmi place viaţa"

Janos s-a arătat foarte încrezător înainte de operaţie. „I-am promis fiului meu că vom merge la pescuit împreună. Vreau să-mi fac puţină bază materială pentru fata mea care va merge la facultate. Încerc orice, îmi place viaţa", a spus Kovacs Janos.

Până în 2002, Kovacs Janos a lucrat ca bucătar, iar apoi, după ce a făcut transplantul la inimă, s-a mutat cu slujba într-un mic atelier de cioplit în lemn. Soţia lui Janos lucrează de mai bine de patru ani ca voluntar în cadrul asociaţiei „Sfântul Francisc" din Covasna.

„Dacă nu aş fi suferit atât de mult, poate nu mi-ar fi fost atât de uşor să-i ajut şi pe alţii. Ne descurcăm şi noi cum putem, din pensia de boală a soţului. Vom lupta în continuare. Dacă avem sănătate, toate se rezolvă", încheie femeia.

"În mod tradiţional se consideră că nu sunt indicate două transplanturi la un bolnav, insuficienţa cardiacă severă fiind contraindicată pentru un transplant renal."
Mihai Lucan
medic chirurg

Şi cei doi copii au probleme grave de sănătate

Soţii Kovacs au o fată de 17 ani şi un băiat de 14 ani. „Fata s-a născut cu o paralizie la mâna dreaptă. Acum şi-a mai revenit, îşi poate mişca mâna. De când au apărut problemele renale, fata mea a trăit o adevărată dramă, temându-se să nu-şi piardă tatăl. A vrut să-i doneze ea un rinichi, dar până la urmă a făcut acest gest soacra mea", explică soţia bărbatului.

Probleme mai grave de sănătate are însă mezinul familiei, Janos. „Sufăr şi eu, şi băiatul meu de diabet. Suntem insulino-dependenţi amândoi. Fiul meu a venit pe lume cu hidrocefalie. Are şi acum probleme de echilibru, nu-şi poate folosi mâinile, oasele îi sunt deformate. Este un copil ambiţios, a învăţat să citească. Să scrie nu poate, din păcate. Îl ducem zilnic la un centru de recuperare în speranţa că într-o bună zi va fi mai bine", continuă femeia.

Mihai Lucan
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite