PREMIERĂ MEDICALĂ LA CLUJ Primeşte un rinichi nou, după ce a făcut transplant de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovacs Janos a mai suferit la doar 35 de ani un transplant de inimă
Kovacs Janos a mai suferit la doar 35 de ani un transplant de inimă

Kovacs Janos, de 41 de ani, din Covasna, a suferit azi un transplant de rinichi, după ce în 2004 a primit o inimă nouă. Operaţia realizată de medicii Institutului Clinic de Urologie din Cluj reprezintă o premieră în Europa de Est. Intervenţia chirurgicală va prelungi considerabil viaţa pacientului.

UPDATE Operaţiile de prelevare a rinichiului şi de transplant s-au încheiat cu bine în jurul orei 14.30. Starea de sănătate a pacienţilor este monitorizată de personalul medical.

Institutul de Urologie din Cluj înregistrează, azi, o premieră medicală pentru România şi Europa de Est. Kovacs Janos, un bărbat de 41 de ani din Covasna, va primi azi un nou rinichi, după ce în 2004, la doar 35 de ani, a mai suferit un transplant de inimă.

Potrivit profesorului Mihai Lucan, directorul Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj (ICUTR), în mod tradiţional se consideră că nu sunt indicate două transplanturi la un bolnav, insuficienţa cardiacă severă fiind contraindicată pentru un transplant renal.

„Un procent de 11% dintre cei care sunt supuşi unui transplant de inimă ajung să aibă probleme şi cu rinichii”, a declarat Mihai Lucan, directorul Institutului de Urologie din Cluj.

Şansă la o viaţă prelungită

După primul transplant, Kovacs Janos a făcut insuficienţă renală, fiind nevoit să facă dializă din decembrie 2009. „Problemele cardiace pe care le-am de la vârsta de 25 de ani sunt o moştenire de familie. Am avut această neşansă, dar am acum şansa că problemele de sănătate se pot remedia”, a declarat Kovacs Janos. Bărbatul a primit acum o nouă şansă, iar transplantul renal îi va prelungi viaţa.

„Dializa este o metodă artificială. Face cam 12% din ce poate face un rinichi normal. E normal că e preferabil să faci un transplant, decât să ţii pacientul pe dializă. Transplantul renal după cel cardiac prelungeşte supravieţuirea comparativ cu dializa şi ameliorează funcţia cardiacă”, a mai spus şeful ICUTR.

Vrea să poată munci, pentru copii

Donatorul bărbatului din Covasna este mama acestuia, Kovacs Margit, în vârstă de 68 de ani. Operaţia la care va fi supusă Margit va dura aproximativ o oră şi jumătate.

„Mai mult va dura recolatarea rinichiului, pentru că femeia este scundă şi foarte grasă. Va dura până vom ajunge la rinichi. Transplantarea bărbatului trebuie realizată rapid, în aproximativ 40 de minute, pentru că pacientul este un bolnav relativ fragil”, a conchis profesorul Mihai Lucan. Kovacs Janos are o fată şi un băiat, de 17, respectiv 14 ani.

Până în 2002 a lucrat ca bucătar , iar apoi într-un  mic atelier de cioplit în lemn. „I-am promis fiului meu că vom merge la pescuit împreună. Vreau să pot să câştig un pic pe bază materială, pentru fata mea care va merge la facultate. Încerc orice, îmi place viaţa”, a spus încrezător, înainte de operaţie, Kovacs Janos.

Citat
„I-am promis fiului meu că vom merge la pescuit împreună. Vreau să pot să câştig un pic pe bază materială, pentru fata mea care va merge la facultate. Încerc orice, îmi place viaţa”,
Kovacs Janos

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite