O moldoveancă acuzată de crimă cere azil în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Buga a fost arestată în România timp de două luni Foto: Adevărul
Olga Buga a fost arestată în România timp de două luni Foto: Adevărul

Tânăra ar fi instigat un poliţist cu care trăia o poveste de dragoste să-l ucidă cu cruzime pe fostul său iubit, iar autorităţile din Republica Moldova cer extrădarea ei. Magistraţii din Raionul Criuleni (Republica Moldova) cer extrădarea Olgăi Buga (28 de ani) pentru instigare la omor cu deosebită cruzime.

Problemele Olgăi Buga au început în 2003, când doi iubiţi ai tinerei,un poliţist şi nepotul unui magistrat, s-au bătut, pentru ea. Nepotul magistratului a murit în chinuri groaznice, iar poliţistul a ajuns după gratii şi riscă detenţia pe viaţă.

Mai citeşte şi:

VIDEO/Vezi aici cum au fost prinşi trei moldoveni în timp ce încercau să intre în România

Tânăra provine dintr-o familie înstărită din Republica Moldova, tatăl său fiind inginer, iar mama - profesoară de engleză, director-adjunct la o şcoală.

Arestată în aprilie 2010 de magistraţii bucureşteni, la cererea procurorului general de la Chişinău, Olga Buga a fost pusă în libertate, două luni mai târziu, de Curtea Supremă de Justiţie de la Bucureşti, întrucât a cerut azil politic în România.

Urmărită din 2003

Olga Buga a fost reţinută de poliţiştii români la 27 aprilie 2010 şi a fost dusă în faţa unui magistrat bucureştean, care a decis arestarea ei în vederea extrădării. În acel moment, tânăra era logodită cu un român şi lucra la firma prietenului ei. Potrivit primului adjunct al procurorului general al Moldovei, Andrei Pântea, cel care a cerut ministrului Justiţiei din România extrădarea tinerei, acuzaţiile sunt extrem de grave: „instigare la săvârşirea omorului intenţionat, săvârşit cu premeditare, din intenţii materiale personale, cu deosebită cruzime, la comandă".

Pe numele Olgăi, Judecătoria Criuleni emisese, încă din 2003, un mandat de arestare preventivă. Anchetatorii moldoveni susţin că Olga ar fi plănuit împreună cu iubitul ei, Iurie Buruian - plutonier major în cadrul Serviciului Scut şi Pază din Chişinău,uciderea fostului său prieten, Marian Vitalie, pentru a nu-i restitui o datorie de 11.000 de dolari. Poliţistul i-ar fi atras în acest plan pe alţi doi oameni ai legii: Iurie Afanasiev şi Vadim Garama, cărora le-ar fi promis bani.

Planul poliţiştilor

Procurorii moldoveni susţin că planul de lichidare al lui Marian ar fi fost conceput de Garama - care a lucrat la Comisariatul de poliţie din localitatea Ciocana. La 19 iunie 2003, Olga l-ar fi aşteptat pe Aeroportul Chişinău pe Marian şi l-ar fi atras în zona bazei turistice „Doina" din Chişinău. Aici, Garama şi Afanasiev, „îmbrăcaţi în uniforma colaboratorilor de poliţie", sub pretextul stabilirii identităţii i-au cerut să intre într-un autoturism Mazda 626, proprietatea lui Buruian. Garama i-ar fi pus cătuşele şi apoi s-au deplasat în pădurea din satul Coloniţa. Acolo, acesta i-ar fi dat cu bastonul din plastic peste cap, iar Marian şi-a pierdut cunoştinţa. Anchetatorii au arătat că cei trei i-au legat mâinile şi picioarele „cu peliculă lipicioasă", şi l-au pus în portbagajul unui autoturism VAZ, proprietatea lui Garama.

Ucis şi apoi aruncat în Nistru

Corpul, de care a fost legată o piatră, a fost aruncat pe malul lacului Nistru, în apropierea localităţii Bălăneşti - raionul Criuleni. Legiştii au stabilit cauza decesului lui Marian: asfixie mecanică prin înec.

„Ca recompensă pentru cele săvârşite, tot în aceeaşi zi, aflându-se acasă la Garama, Olga i-a transmis lui Buruian, bani în sumă de 3.000 de dolari, din care ultimul i-a transmis 2.000 dolari lui Garama şi 1.000 de dolari lui Afanasiev", se arată în mandatul de arestare al Olgăi. Adusă în faţa Curţii de Apel Bucureşti, Olga a respins acuzaţiile de peste Prut, susţinând că este o înscenare. Despre uciderea fostului iubit ea spune că a aflat de la rudele acestuia, şi a plecat, la 23 iunie 2003, din Moldova la sugestia prietenului ei, Buruian, dar şi pentru că era însărcinată în luna a doua.

„Îmi era frică inclusiv de prietenul meu, care iniţial mi-a ascuns faptul omorului, respectiv de viaţa mea, dar şi de dorinţa de a păstra sarcina", a explicat Olga. Tânăra a povestit că-i este frică de Garama şi de Afanasiev, „care erau poliţişti, ca şi prietenul meu din Chişinău, întrucât aceştia să nu fi aruncat vina asupra mea, profitând şi de condiţia lor de poliţişti".Curtea de Apel Bucureşti a decis, la 27 aprilie 2010, arestarea ei preventivă şi extrădarea în Moldova.

Presiuni în ancheta de peste Prut

Imediat după arestare, Olga a cerut azil în România, arătând că urmează să se mărite cu un cetăţean român şi că e victima unei înscenări judiciare. Un ofiţer de la Oficiul pentru Imigrări a audiat-o în luna iunie în arest. Olga i-a explicat acestuia că unchiul lui Marian, Vladimir Vălută, membru al Comisiei de Magistraţi, ar fi făcut parte din comisia de anchetă a omorului şi ar fi influenţat acest caz.

El ar fi cerut bani părinţilor săi, în schimbul unor probe care dovedesc nevinovăţia sa. De asemenea, fratele victimei, Octavian Vitalie, ar fi absolvit Facultatea de Drept şi ar fi cerut transferul de la Chişinău în raionul Străşeni, de unde este originară Olga.

Discuţii aprinse, „la o bere"

Despre modul în care a fost omorât fostul iubit Marian, Olga a povestit ofiţerului de la Imigrări că nu ştie nimic. Povestea de dragoste cu acesta a fost scurtă - mai puţin de un an.În 2001, Marian a plecat în Israel la muncă şi s-ar fi înţeles să-i trimită bani pentru a-i ajuta pe fratele lui, care era student, şi pe mama lui. Marian i-ar fi dat împrumut 3.000 de dolari pentru ca Olga să-şi deschidă o afacere la Chişinău.

După câteva luni de la plecarea lui Marian în Israel, mai exact în decembrie 2001, Olga l-a cunoscut pe poliţistul Buruian, cu care urma să se căsătorească şi cu care a rămas gravidă. Olga a povestit că atunci când Marian s-a întors în ţară, la 19 iunie 2003, l-a aşteptat la aeroport unde i-a spus că în octombrie 2003 se va căsători cu altcineva. La insistenţele lui Marian, „care dorea să vorbească cu Buruian", l-ar fi sunat pe acesta. Buruian ar fi venit cu doi prieteni, ambii poliţişti, şi a început „o discuţie aprinsă".

Olga susţine că ar fi plecat acasă când a văzut că începe scandalul, iar cei patru tineri s-ar fi dus să discute „la o bere". Seara, Iurie s-a întors acasă lovit la faţă şi cu dureri la braţul drept. Ea a negat că ar fi plănuit asasinarea sau că le-ar fi dat bani celor doi complici.

"Nu am ştiut despre situaţia victimei, despre cum a ajuns să fie omorât, nici din relatările prietenului meu şi nici din povestirile celor doi amici ai săi."
Olga Buga acuzată de instigare la omor

Eliberată de instanţa supremă

Oficiul Român pentru Imigrări a decis, la 9 iunie 2010, respingerea cererii făcute de Olga, de acordare a statului de refugiat. „Apreciem că este puţin probabilă existenţa unor viitoare acte de persecutare, exercitate asupra solicitantei de către autorităţile moldoveneşti, care să îmbrace forma unor măsuri legale, administrative, poliţieneşti şi judiciare discriminatorii", se arată în decizie. Olga a contestat la Judecătoria Sectorului 4 această decizie, iar magistraţii nu au luat încă o hotărâre definitivă în acest sens. La 29 iunie 2010, un complet de trei judecători ai instanţei supreme - Anca Viciu, Traian Gherasim şi Victor Cameninţă Paşca - a respins cererea de extrădare a moldovencei şi a hotărât eliberarea ei din arest. Motivul: o persoană nu poate fi extrădată sau expulzată, până când nu este soluţionată definitiv cererea de azil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite