O „lună de miere“ în Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Soţii Pantazică, din Băjeşti, judeţul Argeş, pleacă astăzi spre lumea lui Fidel Castro
Soţii Pantazică, din Băjeşti, judeţul Argeş, pleacă astăzi spre lumea lui Fidel Castro

Soţii Pantazică, din Băjeşti, judeţul Argeş, pleacă astăzi spre lumea lui Fidel Castro, graţie ziarului „Adevărul“. Argeşeanul Lucian Pantazică va petrece, împreună cu soţia, Nadia,  un sejur de 9 zile în Cuba. Tatăl său a câştigat concursul „Înapoi în comunism” şi le-a dăruit premiul.

Pentru Lucian (40 de ani) şi Nadia Pantazică (32 de ani), excursia în Cuba este cum nu se poate mai binevenită. „E prima călătorie pe care o facem împreună, ca o lună de miere care a venit mai târziu. După nuntă a trebuit să ne luăm casă, apoi a fost serviciul care ne-a împiedicat să plecăm într-o vacanţă unde să fim doar noi doi", mărturiseşte Nadia.

Mai citiţi şi:

Cuba protestează faţă de includerea ei pe lista neagră a SUA

VIDEO Destinaţiile externe la care visează românii

Cei doi soţi admit că au privit cu suspiciune concursul şi n-au crezut niciodată că premiile de acest fel pot fi câştigate de nişte oameni simpli. "Noi n-am prea avut încredere, doar socrul meu era convins că o să câştigăm. Înţelesesem că poza câştigătoare va fi aleasă prin voturi date pe internet şi nu prea aveam încredere. Noi nu avem prieteni care să stea toată ziua pe internet şi să voteze.  Am spus: <<Staţi liniştiţi, ăia care trebuiau să câştige au fost în Cuba şi s-au şi întors!>>. Nu am crezut până când nu am văzut ziarul", povesteşte Nadia Pantazică.

„Amintiri de la practica agricolă"

Lucian, cadru militar, şi Nadia, învăţătoare, cred că poza cu care familia Pantazică a câştigat concursul organizat în cadrul serialului "Sfârşitul Ceauşeştilor" (fotografia imortalizează participarea elevilor la muncile agricole) este reprezentativă pentru perioada comunistă. Cei doi au participat la rândul lor, în anii copilăriei, la practica agricolă.

"Era bine pentru că scăpam de şcoală", spune Lucian Pantazică. Acesta este completat de soţie: "Era frumos pentru că în zona noastră se făcea practică la mere. Organizam «războaie» cu cei din  satul vecin. Erau fructe aruncate peste tot. Toamna, satul mirosea a măr".

„Nu înţelegeam de ce se vorbeşte şoptit"

Soţii Pantazică asimilează comunismul cu copilăria şi recunosc că abia mai târziu au înţeles anumite lucuri urâte pe care le vedeau înainte de 1989.

"Nu pot să spun că am fost atât de afectat de comunism, pentru că eram un copil. E adevărat că se întrerupea curentul la ora cinci şi trebuia să citesc la lumânare, dar eu credeam pe atunci că este ceva normal. Ce mă frapa erau discuţiile cu voce joasă. Nu înţelegeam de ce nu e voie să pronunţi numele Ceauşescu sau de ce oamenii mari vorbesc şoptit despre anumite lucruri. Ştiam că era ceva ce noi nu trebuia să auzim", îşi aminteşte Lucian.

Nadia completează tabloul cu încă o impresie: "Pentru că erau atâtea lucruri care ne lipseau, aveai o senzaţie aparte vizavi de unele dintre ele. La Crăciun simţeam mirosul de portocale şi mi se părea ceva extraordinar. Banane am mâncat doar o dată, una verde, pentru că nu ştiam ce e. Nu mi-a plăcut şi de atunci n-am mai visat la banane".
Lucian Pantazică a trăit şocul Revoluţiei din 1989 chiar în stradă, dar spune că este un moment despre care nu vrea să-şi amintească prea multe.

"Revoluţia m-a prins la Sibiu, eram în şcoala militară. Ne-au scos în piaţă, dar cât am fost eu acolo n-au fost incidente. În prima zi era piaţa goală. Noi stăteam de jur împrejurul ei şi nu lăsam oamenii să intre, iar în ziua următoare, după fuga lui Ceauşescu, oamenii erau în piaţă şi noi cu spatele la ei, îi apăram. Nu am trăit niciun fel de sentiment pentru că eram prea speriaţi. Eram nişte copii de 18-19 ani", îşi aminteşte argeşeanul.

"E prima călătorie pe care eu şi Lucian o facem împreună, ca o lună de miere care a venit mai târziu. După nuntă a trebuit să ne luăm casă."
Nadia Pantazică
 învăţătoare

„Vrem să găsim un comunism mai puţin restrictiv"

Familia Pantazică abia aşteaptă să ajungă în ţara lui Fidel

Familia Pantazică abia aşteaptă să ajungă în ţara lui Fidel

Lucian şi Nadia Pantazică se aşteaptă ca ţara lui Fidel Castro să le ofere o experienţă de neuitat. N-au mai călătorit niciodată cu avionul, dar nu se tem de drumul lung până în Cuba.

 "Vrem să ne şi relaxăm, dar să vedem şi lucruri noi, lucruri inedite. O să mergem şi la plajă, o să vizităm diverse obiective şi o să avem timp, în cele 9 zile, să înţelegem câte ceva din modul de viaţă de acolo. Ne-am făcut vaccin antigripal, pentru că Mexicul e aproape, ne-am cumpărat ghiduri de conversaţie, ne-a interesat de toate aspectele şi suntem gata de drum", spune Lucian.

Cei doi se aşteaptă să descopere în Cuba un comunism mult mai relaxat decât cel care era în România în epoca lui Nicolae Ceauşescu. "Ne aşteptăm să găsim un altfel de comunism, nu aşa restrictiv cum a fost la noi. Să nu mai găsim acele discuţii cu voce joasă pe care şi acum le am undeva în memorie. Am vrea să întâlnim o lume mai puţin încrâncenată decât în România. Ne aşteptăm, de ce nu, şi la preţuri bune", îşi conturează Nadia aşteptările de dinaintea călătoriei.

"Am înţeles că în Cuba salariul mediu este undeva la 50 de dolari, deci cu vreo 200 de dolari eşti un mic rege", o completează Lucian Pantazică.

„Toţi aşteaptă să le aducem «Havane»"

Lucian Pantazică lucrează în Armată, în timp ce soţia sa este învăţătoare la o şcoală din Piteşti. "Colegii de serviciu nu cred nici acum că am câştigat un concurs şi că mergem în Cuba. Cu toate astea, spun că dacă o să ajungem totuşi acolo să le aducem trabucuri, celebrele «Havane»", spune Nadia Pantazică.

„Toţi vor să le aducem «Havane». Colegii mei ar mai vrea şi nişte fete cubaneze pe lângă trabucuri, dar le-am zis că nu se poate. Am auzit că e vreo 100 de euro intrare la «Tropicana», un fel de club faimos în Cuba, cu cabaret şi alte lucruri frumoase", adaugă Lucian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite