VIDEO Destinaţiile externe la care visează românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare iarnă, staţiunile montane din Alpii austrieci sunt luate cu asalt de turişti
În fiecare iarnă, staţiunile montane din Alpii austrieci sunt luate cu asalt de turişti

Austria, Bulgaria, Franţa, Spania, Egipt şi plajele exotice sunt locurile de concediu preferate de români în această iarnă, potrivit agenţiilor de turism. Foarte mulţi turişti aleg să plece în vacanţă în lunile ianuarie şi februarie deoarece preţurile sunt chiar şi cu 30% mai mici decât cele practicate în plin sezon.

Austria conduce de departe în preferinţele românilor care vor să-şi petreacă vacanţele în străinătate, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Dovada o fac şi statisticile: în această iarnă se aşteaptă ca Viena şi staţiunile montane din Alpii austrieci să fie vizitate de peste 164.000 de români, aproape la fel de mulţi ca şi anul trecut.

La începutul anului, Viena este luată cu asalt atât de turiştii pasionaţi de artă, de istorie şi de cultură, care vor să viziteze palatele imperiale, Opera de Stat sau multitudinea de muzee, cât şi de împătimiţii de shopping. Începând cu luna ianuarie, magazinele din Viena practică reduceri de preţuri de până la 70% la absolut toate produsele vestimentare.

Cel mai ieftin se poate ajunge în Austria este pe cont propriu, cu maşina personală. Din Bucureşti până la Viena trebuie să conduceţi maximum 14 ore. Totodată, găsiţi cazare foarte ieftină pe site-urile de rezervări. Dacă aveţi noroc, puteţi dormi într-un hotel central de trei stele chiar şi cu 30 de euro pe noapte.

În cazul în care alegeţi să mergeţi printr-o agenţie de turism, trei zile în Viena sau Salzburg costă între 239 şi 400 de euro. Preţul include cazarea la un hotel de trei stele cu mic dejun şi transportul cu avionul.

Bulgaria ne concurează şi cu muntele

Concurenţa dintre litoralul bulgăresc şi cel românesc al Mării Negre a devenit deja un clişeu. În ultimii doi ani, se pare că bulgarii joacă foarte agresiv şi pe segmentul staţiunilor montane.

Zeci de mii de români asaltează anual staţiunile din Balcani, încântaţi de preţurile mici de cazare, de apropierea faţă de România şi de pârtiile foarte bine amenajate. Cinci zile de cazare într-un hotel de patru stele din Bansko, una dintre cele mai importante staţiuni de schi bulgăreşti, costă 180 de euro pentru două persoane, potrivit datelor primite de la agenţiile de turism.

Preţurile la mâncare sunt aproape la fel ca în România: trei euro micul dejun şi şapte-opt euro o cină. Schiorii vor trebui să scoată zilnic din buzunar 18 euro pentru cartelele ce le permit accesul la teleferic şi la schilift. Chiar dacă este iarnă, românii tot se duc la mare în Bulgaria pentru a se odihni şi a face tratamente SPA în hotelurile foarte mari şi luxoase de la Nisipurile de Aur sau Balcic.

O săptămână în sistem all inclusive la un hotel de trei stele costă maximum 250 de euro de persoană.

Weekend la Paris

Excursiile de sfârşit de săptămână la Paris sunt din ce în ce mai căutate de românii care vor să evadeze două-trei zile într-o capitală europeană şi să respire o gură de „aer occidental".

Parisul, cunoscut şi sub denumirea de „oraşul îndrăgostiţilor", surpinde prin arhitectură clasică, zgârie nori, străduţe înguste sau bulevarde largi, magazine şi hoteluri de lux, cluburi de noapte strălucitoare şi case de modă deţinute de designeri celebri. Un weekend la Paris, cu transportul asigurat cu avionul, costă aproximativ 215 euro de persoană, la un hotel de două stele, 240 de euro la trei stele şi 335 de euro la hotelurile de patru stele.

Un alt oraş iubit de turiştii români este Barcelona. Oraşul catalan este vizitat atât pentru priveliştile mediteraneene şi arhitectura lui Gaudi, cât şi pentru a vedea pe viu meciurile faimoasei echipe de fotbal FC Barcelona.

Odată ajunşi în capitala Cataloniei nu trebuie să rataţi nici vizitarea parcului acvatic, unde veţi descoperi o multitudine de vietăţi marine, şi nici celebrul bulevard Las Ramblas, ideal pentru pasionaţii d e shopping datorită zecilor de magazine şi caselor de modă celebre. O minivacanţă la Barcelona costă de la 288 de euro de persoană. Preţul include cazarea la un hotel de patru stele cu mic dejun şi transportul cu avionul.

Chiar dacă este criză, foarte mulţi dintre românii cu dare de mână aleg să-şi petreacă vacanţele, mai ales pe cele de iarnă, în zone calde, exotice sau pe un vas de croazieră. Preţurile croazierelor au scăzut în ultimul an cu până la 50%, spun reprezentanţii din turism.

Cele mai iubite destinaţii exotice sunt Republica Dominicană şi Cuba. Preţurile sunt, însă destul de ridicate. Turiştii care vor să facă plajă acum sau să meargă pe urmele comandatului Che Guevara vor trebui să scoată din buzunar între 1.500 şi 4.000 de euro de persoană, în funcţie de hotelul ales.

Pe urmele faraonilor şi ale cavalerilor maltezi

În topul preferinţelor românilor figurează şi destinaţii calde dar, în acelaşi timp, pline de istorie, precum Egiptul şi Malta. Cele două ţări sunt destul de accesibile ca preţuri, care pornesc de la 300 de euro de persoană. Tariful include transportul cu avionul şi cazarea la un hotel de trei stele cu mic dejun sau chiar cu demipensiune, în funcţie de promoţiile agenţiilor de turism.

În Egipt puteţi face safari în deşert, puteţi vizita piramidele faraonilor sau să mergeţi să vă bronzaţi pe plajele cu nisip fin ale Mării Roşii. De asemenea, bazarurile egiptene sunt adevărate paradisuri ale bijuteriilor. Puteţi cumpăra şi parfumuri, covoare, articole din piele sau mici suveniruri.

În Malta însă vă veţi bucura de bucătăria mediteraneeană, de poveştile despre cavalerii maltezi şi vă veţi distra la maximum în multitudinea de cluburi de noapte din staţiunea St. Julian's.

Dacă ajungeţi în Malta, puteţi opta şi pentru o excursie de o zi cu vaporul, care costă maximum 100 de euro de persoană, la vulcanul Etna din Sicilia.

La drum cu maşina

Chiar dacă anul trecut au fost introduse foarte multe curse charter spre Austria, liderul destinaţiilor externe, majoritatea românilor preferă să meargă în „ţara lui Mozart" cu maşina personală, spun operatorii din turism.

164.000 de români vor vizita Viena şi staţiunile din Austria în această iarnă.

360 de euro vă costă taxele de aeroport dacă plecaţi într-o vacanţă în Cuba

Zece oraşe de văzut în 2010

Publicaţia „The Times" a realizat la finalul anului trecut un top al destinaţiilor globale pe care le putem încerca în zilele de concediu din 2010. Conform experţilor chestionaţi de „The Times", cele zece oraşe selectate sunt cele mai la modă capitale şi metropole în anul care abia a început.

Moscheea Albastră, unul dintre simbolurile Istanbulului

Moscheea Albastră, unul dintre simbolurile Istanbulului

1 Istanbul. Nicăieri în lume nu se potriveşte mai bine clişeul „Estul întâlneşte Vestul", oraşul de pe malul Bosforului fiind emblematic pentru combinaţia unică de vechi şi de nou, reprezentate de siturile culturale şi de restaurantele sofisticate. Încă un pont: oraşul este în 2010 Capitală Culturală Europeană, deci va găzdui multe evenimente interesante.

2 Vancouver. Considerat unul dintre cele mai vii oraşe, această bijuterie a coastei de vest a Canadei ne întâmpină cu un peisaj cultural bogat, restaurante şi hoteluri superbe, iar turnurile de sticlă şi zgârie-norii oraşului se iau la întrecere cu munţii. În 2010, Vancouver găzduieşte Jocurile Olimpice de Iarnă.

3 Delhi. Oraşul se pregăteşte să devină în 2010 gazda Jocurilor Commonwealth-ului, având o faţadă întinerită a Pieţei Connaught, principalul loc de cumpărături. Metropola indiană îmbină cu succes modernul cu anticul, fiind atât centru financiar, cât şi un loc plin de istorie.

4 Nottingham. Un motiv pentru a vizita oraşul din Marea Britanie este că în luna mai aici va fi lansată la nivel mondial noua serie de filme Robin Hood, regizată de Ridley Scott. Oraşul va găzdui o serie de expoziţii şi proiecte de artă în cadrul noii clădiri moderne Nottingham Contemporary.

5 Nara. În 2010, vechea capitală a Japoniei îşi serbează aniversarea cu numărul 1300 prin expoziţii unde vor fi prezentate obiecte rare de patrimoniu şi statui budiste inedite. Oraşul este şi gazda altor evenimente culturale, între care Festivalul Internaţional de Film.

6 Boston. Din primăvară, oraşul american pune la dispoziţia vizitatorilor un număr record de biciclete: 2.500 de vehicule pe două roţi ce pot fi închiriate cu cardul de credit din orice loc al oraşului. Iubitorii de film pot vizita locaţiile în care s-au filmat peliculele „The Town", cu Ben Affleck, şi „Edge of Darkness", cu Mel Gibson, care vor fi lansate în cinematografe în 2010.

7 Oslo. Nu sunt multe capitale unde vara să se poată înota, iar iarna să se schieze, însă în oraşul scandinav se pot face acestea. Oslo rămâne nordic, însă împrumută şi din cultura asociată cu zona Europei de Sud. Nu uitaţi că în 2010 oraşul va găzdui Concursul Eurovision.

8 Tel Aviv. Considerat New York-ul Estului, oraşul israelian se doreşte un centru de atracţie în 2010, pentru că autorităţile vor să-l prezinte ca destinaţie de petrecere. Caldura degajată de viaţa de noapte din Tel Aviv este egalată doar de temperaturile ridicate de pe plaja oraşului.

9 Valparaiso. Oraşul chilian este locul unde s-a ascuns Pablo Neruda, în anii 40, când comunismul a fost scos în afara legii. Valparaiso oferă o experienţă sud americană unică, cu case viu colorate aşezate pe dealuri şi ascensoare pitoreşti care îi ajută pe turişti să coboare spre plajă.

10 Reykjavik. Capitala Islandei şi cel mai mare oraş al ţării, Reykjavik reprezintă o destinaţie specială: aici aveţi parte atât de chefuri hedoniste, cât şi de liniştea oraşului care oferă priveliştea gheţarilor şi apele în care se oglindesc, decorul montan şi lagunele geotermale.

No title
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite