Nu vă jucaţi cu viitorul liceenilor valoroşi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a XII-a care s-au înscris la universităţi din străinătate ar putea rata admiterea la facultate din cauza grevei generale din Educaţie. Părinţii înţeleg nemulţumirile profesorilor, dar reprezentanţii elevilor se opun protestelor şi ameninţă că, mâine, vor organiza şi ei o grevă japoneză.    

Diana Maria Popa este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi. A muncit toţi anii de şcoală ca să ajungă să fie admisă la o universitate de prestigiu din Marea Britanie. În ianuarie 2010, visul fetei s-a împlinit. Două mari universităţi din Marea Britanie - una din Birmingham şi alta din Glasgow - i-au acceptat dosarul.

Mai citiţi şi:

„Nu ne putem alege profesorii!“

Turnu Severin: La catedră, deşi nu şi-au primit leafa

„A fost un copil foarte bun încă din şcoala generală. A avut merite deosebite la matematică, prin munca ei şi cu ajutorul inestimabil al profesorilor ei. Apoi, în toţi cei patru ani de liceu, a muncit mai mult decât un adult. Efortul unui copil şi valoarea visului său sunt greu de exprimat în cuvinte", a spus Anişoara Popa, mama elevei.

Scrisoare către profesori

Greva generală din Educaţie, anunţată pentru 31 mai, exact în ziua în care este programată proba la Bacalaureat la limba modernă, dinamitează întregul calendar al examenelor pentru liceeni, pune în pericol planurile a peste 200.000 de adolescenţi.

„Copiii din România au fost admişi condiţionat la şcolile din străinătate. Condiţiile sunt legate de anumite note minime în funcţie de fiecare specializare şi de notele de la Bacalaureat, care trebuie comunicate până la începutul lunii august", a explicat Anişoara Popa. Disperată, mama Dianei Maria Popa a trimis o scrisoare tuturor federaţiilor de sindicat din Educaţie în care cere ca elevii de clasa a XII-a să nu fie folosiţi ca monedă de schimb în lupta dintre profesori şi Guvern.

„După ce aţi trecut prin ani de umilinţe şi frustrări, vi se întinde tacticos o nouă capcană: aceea de a fi răspunzători de soarta copiilor pe care i-aţi educat frumos şi au ales să înveţe cu seriozitate", se arată în scrisoare.

Anişoara Popa spune că rateurile copiilor ar fi şi pentru dascăli un eşec. „Boicotarea Bacalaureatului ar însemna pentru aceşti copii, dintre cei mai buni pe care i-aţi format, ratarea unei şanse pentru care au muncit din greu ani de zile. Cu toată stima şi consideraţia, vă rugăm să vă duceţi lupta fără a atinge dreptul de a porni în viaţă al copiilor din clasa a XII-a".

În scrisoare mama elevei din Galaţi cere cadrelor didactice să asigure o treime din activitatea şcolară, potrivit legii. „În aceste condiţii bacalaureatul s-ar putea desfăşura şi, în acelaşi timp, solicitările profesorilor ar putea merge mai departe. Nimeni, şi mai ales cei mai buni dintre copiii educaţi, nu merită sacrificat din niciun considerent", a precizat Anişoara Popa.

Admiterea la liceu, şi ea afectată

Mihaela Gună, lider al Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, a declarat că susţine demersul cadrelor didactice, dar că face un apel către Guvernul României ca acesta să poarte un dialog constructiv şi nu un monolog cu sindicaliştii din învăţământ, astfel încât elevii să nu aibă de suferit. „Noi le dăm dreptate dascălilor, dar trebuie făcut ceva, mai ales pentru copiii de clasa a XII-a. Elevii aceştia nu sunt carne de tun", a spus Mihaela Gună.

Nu doar elevii de clasa a XII-a vor fi afectaţi de acest protest al cadrelor didactice. Greva dă peste cap şi calendarul admiterii la liceu, programat pentru a doua jumătate a lunii iunie, precum şi tezele semestriale care ar fi trebuit să aibă loc în această săptămână. În plus, profesorii protestatari au anunţat că nicio medie nu va fi încheiată, iar notele nu vor mai fi trecute în catalog.

Cu toate că reprezentanţii Ministerului Educaţiei speră ca profesorii să renunţe la protest, sindicaliştii par mai hotărâţi ca oricând să nu permită Guvernului să le taie 25% din salarii. „S-a stabilit ca această grevă generală să fie pe perioadă nedeterminată, astfel încât ştim cu siguranţă data la care va începe, dar nu şi pe cea la care se va finaliza", a declarat Dragoş Neacşu, reprezentant al Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Melania Vergu, consilier în Ministerul Educaţiei, a declarat că speră ca în zilele următoare liderii de sindicat să fie invitaţi la discuţii. „Dacă vor intra totuşi în grevă, există soluţii legale prin care copiii să termine cu bine anul şcolar, soluţii pe care vi le vom comunica după întâlnire", a dat asigurări Melania Vergu.

Elevii, împotriva grevei profesorilor

Preşedintele executiv al Consiliului Elevilor din Liceul Teologic Reformat din Sfântul Gheorghe-Covasna, Benko Emoke, a declarat ieri,pentru Mediafax,că vor declanşa miercuri o grevă janoneză. Elevii vor purta banderole albe în semn de protest faţă de anunţata grevă generală pe termen nedeterminat a cadrelor didactice. Elevii subliniază că nu ei sunt vinovaţi de nivelul de trai şi spun că vor apela la toate mijloacele de care dispun pentru a schimba decizia sindicatelor de a face grevă generală.

Calendarul probelor de Bac

- 31 mai-4 iunie- probă orală la o limbă modernă.
- 28 iunie - proba scrisă la limba şi literatura română.
- 29 iunie - proba scrisă la limba şi literatura maternă.
- 30 iunie - proba obligatorie a profilului.
- 1 iulie - proba la alegere a profilului.
- 3 iulie - afişarea rezultatelor.
- 5-6 iulie - depunerea contestaţiilor.
- 7 iulie - afişarea rezultatelor finale.

Calendarul admiterii la liceu

- 17-24 iunie - completarea de către părinţi şi elevi a fişelor de înscriere la liceu.
- 2 iulie - repartizarea computerizată în clasa a IX-a a celor 202.324 de elevi de clasa a VIII-a.
- 3 iulie - afişarea la şcolile generale a listelor cu elevii admişi în licee, precum şi a listei cu locurile libere rămase pentru sesiunea din toamnă.

Bugetarii pregătesc o „grevă în valuri"

Sindicatele mai au de bifat doar câteva proceduri pentru a declanşa greva generală bugetară la 31 mai. Cele mai costisitoare şi mai inconfortabile pentru cetăţeni se anunţă a fi grevele de solidaritate.

Transporturi. Lucrătorii de la CFR ameninţă că vor opri toate trenurile, fie că sunt de marfă, fie că sunt de călători. Decizia finală va fi luată mâine. Tot în semn de solidaritate va fi blocat şi transportul în comun din Bucureşti. Cei 600.000 de călători care folosesc în fiecare zi metroul şi cei circa 500.000 ai regiei locale de transport vor trebui să găsească alternative pentru a ajunge la muncă.

Ion Rădoi, liderul sindicatelor de la Metrorex şi RATB, spune că greva de solidaritate va dura opt ore, dar că este foarte posibil ca, în cel mult două săptămâni, să intre în grevă generală, pe termen nelimitat. Şi angajaţii de la Tarom au anunţat că se vor solidariza cu ceilalţi bugetari, intrând în grevă la 31 mai. Ei vor asigura o treime din activitate. Liderul de sindicat, Aurel Curdov a precizat că angajaţii sunt nemulţumiţi de reducerea cu 25% a salariilor. "Probabil că vom da drumul la cursele Atena, Sofia şi Chişinău", a precizat liderul de sindicat.

Administraţie. Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici mai are de îndeplinit o simplă formalitate pentru a intra în grevă generală la 31 mai. Azi se întruneşte Biroul Executiv, se contabilizează semnăturile şi se declară oficial încetarea activităţii în toate primăriile, consiliile judeţene şi la toate ghişeele administraţilor financiare.

Alianţa Sed Lex, la care sunt afiliaţi tot lucrători din administraţia publică, ar putea intra în greva de solidaritate mai devreme, în ziua asumării răspunderii pe Scrisoarea de intenţie către FMI sau în ziua când se discută moţiunea de cenzură, a anunţat preşedintele Vasile Marica.

Sănătate. În grevă generală intră şi cei 120.000 de angajaţi din sistemul sanitar care sunt membri ai CNSLR Frăţia, spune preşedintele Marius Petcu. Vor funcţiona doar serviciile de urgenţă.

Confederaţiile discută o strategie de intrare „în valuri" în grevă, care să înceapă la 31 mai şi să ţină trei zile, „pentru a exercita o presiune continuă asupra Guvernului", a declarat Petcu.

În ziua în care Guvernul îşi va asuma în Parlament răspunderea pe Scrisoarea de intenţie către FMI şi pachetul anticriză, sute de sindicalişti au anunţat că vor forma un lanţ uman în jurul Casei Poporului şi vor încerca să blocheze accesul parlamentarilor în clădire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite