Turnu Severin: La catedră, deşi nu şi-au primit leafa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii de la ţară ameninţă că nu vor încheia situaţia şcolară a elevilor dacă nu vor primi banii restanţi. Ei se plâng că îşi plătesc singuri naveta şi că au ajuns la limita răbdării.

Unii dintre cei care lucrează în sistemul de învăţământ spun că nenorocirile se ţin lanţ. După ce s-au închis şcoli şi s-au făcut reduceri de activitate, după ce naveta nu s-a mai decontat, după ce guvernul i-a anunţat că li se va tăia din salarii, profesorii din mai multe şcoli din mediul rural s-au trezit, luna aceasta, fără leafă.
Profesorii ameninţă că nu vor încheia situaţia şcolară dacă nu vor primi aceşti bani.
 “Mă descurc foarte greu, mai ales că am soţia pensionară. Salariul şi aşa este cam înjumătăţit. Avem şi noi bănci, avem greutăţi, o fată studentă, căreia trebuie să-i plătesc facultatea.  În condiţiile de acum, un tânăr cadru didactic, cu salariu de debutant, care ar mai face şi naveta, pur şi simplu nu ar avea cum să supravieţuiască.”  spune profesorul Constantin Popescu.

Şcolile afectate
“Sunt detaşat de la Ilovăţ la Şcoala Podeni pentru anul 2009-2010 şi fac naveta, dar plătesc din buzunarul meu. Vă spun sincer că eu nu închei situaţia la matematică dacă nu reuşesc să primesc banii pentru ce am muncit.” mai adaugă profesorul de matematică Constantin Popescu,
Printre unităţile ale căror profesori nu şi-au primit drepturile salariale de luna trecută se află şcoala de la Podeni, de la Dubova, Salcia, Obârşia de Câmp şi Cujmir.
În schimb, sunt foarte multe localităţi unde nu au fonduri pentru plata drepturilor salariale nu numai pentru luna trecută, ci şi până la finele anului.

Experiment pe spinarea oamenilor
“Eu v-am avertizat că vor fi probleme cu plata salariilor până la sfârşitul anului, chiar dacă prefectul a promis că nu o să întâmpinăm  nicio greutate. Iată că ceea ce spuneam s-a adeverit. Fondurile per capita nu pot să asigure până la sfârşitul anului sumele necesare iar asta e un experiment, să-i spunem aşa, pe spinarea oamenilor.” A declarat Mihai Dima, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite