Aerul din România nu este poluat de norul de cenuşă vulcanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cenuşa emanată de vulcanul din Islanda a ajuns ieri-seară deasupra teritoriului României. Autorităţile susţin că nu există riscul ca particulele să ajungă la sol deoarece norul se află la o altitudine de peste 6.000 de metri. Garda de Mediu spune că aerul nu e poluat.

Norul de cenuşă produs de erupţia vulcanului din Islanda a acoperit începând de ieri întreg teritoriul României. „Norul de cenuşă, care, potrivit imaginilor din satelit are o culoare violet, a intrat în România prin partea de nord-vest a ţării, la o altitudine de peste 6.000 de metri", a declarat Alina Şerban, meteorolog de serviciu la Agenţia Naţională de Meteorlogie (ANM). Astfel, şansele ca particulele de cenuşă să ajungă la sol sunt minime, chiar şi în condiţiile în care va ploua.

Mai citeşte şi:

Ion Sandu: Nimeni nu ştie când va fi ridicat codul roşu pentru aviaţie

„Norii de ploaie sunt sub limita de 6.000 de metri, iar precipitaţiile care cad nu au cum să antreneze aceste particule către sol. Dacă ar fi fost vară, ar fi fost mai grav deoarece în acea perioadă norii de ploaie se află la o altitudine mult mai mare. Pot fi şi la 12.000 de metri", a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM.

Începând din această dimineaţă, norul se va deplasa spre Republica Moldova. Cu toate acestea, reprezentanţii ANM susţin că o parte dintre particule vor rămâne în continuare pe teritoriul ţării noastre şi în următoarele zile.De joi, întreaga Europă este acoperită de cenuşă aruncată de vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda.

Ce conţine norul?

Potrivit specialiştilor, norul de cenuşă are în componenţă dioxid de siliciu, oxizi ale metalelor grele şi metale grele, dar nu în concentraţii care să fie periculoase. „Acest vulcan a erupt sub un gheţar, care este în acest moment suficient de topit pentru a provoca inundaţii în zona respectivă. E o cantitate mare de gheaţă topită, care s-a transformat rapid în vapori cu forţă ascensională remarcabilă. Din această cauză, antrenează fragmente de rocă vulcanică foarte mici şi periculoase pentru traficul aerian", a explicat Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologic, citat de HotNews.

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că persoanele cu probleme de respiraţie ar trebui să fie atenţi în această perioadă. Astfel, oamenii sunt sfătuiţi ca, în cazul în care praful microscopic ar ajunge la nivelul solului, să stea cât mai mult în interior, iar în spaţiu deschis să poarte o mască.

„În momentul de faţă, nu există niciun risc pe teritoriul României. Ca atare, cel puţin până mâine, lumea poate sta liniştită. În eventualitatea în care cenuşa va ajunge la nivelul solului, populaţia va trebui să se protejeze. Printre măsurile de protecţie se numără îmbrăcămintea corespunzătoare, care să acopere pielea într-o mare măsurã şi să se evite purtarea lentilelor de contact din cauza riscului apariţiei unor leziuni la nivelul globului ocular", a explicat Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Cât o să dureze?

image

În Islanda, cenuşa a început să se depună pe sol 

Oamenii de ştiinţă au avertizat că vulcanul islandez a început să erupă încă de acum o lună însă a luat amploare când norul de cenuşă vulcanică a început să traverseze Europa. Ultima erupţie a acestuia, începută în 1821, a durat doi ani, iar specialiştii nu exclud posibilitatea ca fenomenul să se repete. În plus, aceştia afirmă că erupţia vulcanică ar putea chiar încetini încălzirea globală.

Geologul islandez Magnus Tumi Gudmundsson a precizat vineri că norul de cenuşă emanat a ajuns până la 8,5 kilometri în aer. Gudmundsson a explicat că vântul a limpezit atmosfera, iar ieri a fost prima zi în care specialiştii au putut zbura deasupra vulcanului pentru a evalua activitatea acestuia. Odată ce aceştia vor determina câtă gheaţă s-a topit va fi mult mai uşor să estimeze cât va dura erupţia vulcanului, a mai explicat geologul islandez.

Gudmundsson  a precizat că, atâta vreme cât există suficientă gheaţă, rămâne posibilitatea formării de cenuşă suplimentară, lucru care va perturba în continuare traficul aerian din Europa. Mai mult, geologul consideră că norul este imprevizibil. „Nu există variante simple în acest caz: erupţia s-ar putea opri mâine, dar ar putea continua să afecteze traficul aerian timp de mai multe săptămâni sau luni", a conchis Gudmundsson. (A mai colaborat Elena Irimia)

Aerul din România nu este poluat

Specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului din Maramureş au efectuat măsurători pentru a afla concentraţia de pulberi din aer. Angela Michnea, şef Serviciu Monitoring, Bază de Date şi Rapoarte, s-a ocupat în acest weekend de monitorizarea valorilor măsurate. „De regulă, facem măsurători pe o perioadă de 24 de ore. Acum, ni s-a cerut să repetăm măsurătorile din două în două ore", a menţionat Angela Michnea.

„În urma recântăririlor filtrelor aduse din teren, am obţinut o concentraţie la 30 de minute de 420 de micrograme/metru cub, o valoare care se încadrează în parametri normali. La cea de-a doua măsurătoare, de la ora 12.00, valoarea a scăzut la 230 de micrograme/metru cub", a explicat Angela Michnea.

Măsurători din oră în oră

Specialiştii Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Suceava au monitorizat oră de oră calitatea aerului şi cantitatea de pulberi, după ce au fost avertizaţi că norul vulcanic va trece peste judeţ.

Dacă dimineaţă valorile erau normale, de 11,96 micrograme pulbere/mc de aer, spre după-amiază au crescut aproape până la valoarea maximă admisă, de 50 micrograme pulbere/mc de aer. „Măsurăm calitatea aerului la 1,5-2 metri înălţime faţă de sol şi cantitatea de pulberi totale în suspensie. Nu putem şti ce se petrece la 10.000 de metri înălţime, pe unde trece norul de cenuşă. Sunt măsurători pe care le facem zilnic", a explicat Constantin Proboteanu, directorul APM Suceava.

La Satu Mare, măsurătorile în vederea stabilirii calităţii aerului s-au făcut în trei puncte ale municipiului, din două în două ore. Ştefan Dragoş, referent de specialitate în cadrul APM Satu Mare, a explicat că cele mai bune măsurători se fac cu aparatele manuale. „Aparatul manual este prevăzut cu o pompă de aspiraţie. Capul de aspiraţie, care conţine o hârtie de filtru, montat la o înălţime de 1,5 metri, aspiră aerul timp de 30 de minute. Aparatul este programat să se oprească exact după această jumătate de oră", spune Ştefan Dragoş.

În urma analizei, s-a constatat că valoarea calităţii aerului este cu mult mai mică decât cea normală. „Până la orele 14.00, concentraţia de pulberi în suspensie a fost de 16,42 micrograme/metru cub, cu mult mai mică decât cea normală - 50 micrograme/metru cub. Abia în momentul în care cifra depăşete 500 de micrograme/ metru cub putem vorbi de o poluare" , a declarat Gabriel Preda Târnoveanu, director coordonator APM Satu Mare. (Au mai colaborat Georgeta Cîrstean şi Ioana Gavrău)

Comentarii: Sindromul „drobului de sare"

Florin Tudose, psiholog

Suntem un popor panicar, la cel mai mic eveniment intrăm în panică. Nici nu se întâmplă ceva şi ne gândim la cele mai negre scenarii. Un exemplu foarte bun este această poveste cu norul de cenuşă. Undeva, la mare înălţime, sunt nişte particule de cenuşă. Românul a transformat toată povestea într-o tragedie, zici că vine sfârşitul lumii. Zi de zi inhalăm particule de praf din atmosferă. Poporul român suferă de sindromul «drobului de sare» al lui Ion Creangă, toate nenorocirile din lume cad pe capul nostru. Lucrurile nu sunt atât de grave pe cât par.

În Islanda a căzut cenuşă pe sol şi nu s-a alarmat nimeni tocmai pentru că această cenuşă nu este toxică. În Europa sunt ţări mult mai afectate de acest nor de cenuşă decât noi. Cu toate acestea, lumea nu a intrat în panică. Oamenii trebuie să se liniştească, nu sunt motive de îngrijorare. Poporul român are o gândire primitivă: „a căzut necazul pe acpul nostru, ce ne facem?". Lucrurile nu sunt atât de grave.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite