Nesimţire bugetară în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii din educaţie şi industrie vor ieşi în stradă
Sindicaliştii din educaţie şi industrie vor ieşi în stradă

Declaraţiile pompoase care anunţau tăieri de prime şi sporuri „nesimţite“ sunt contrazise de cifrele bugetului de stat. Salariile de merit şi sporurile pentru condiţii de muncă vor creşte în 2010 faţă de 2009, iar fondurile de premii şi primele de vacanţă sunt la fel de consistente.

Fondurile pentru salarii de merit cresc în 2010 cu mai mult de şase milioane de lei, de la 128,9 milioane de lei în 2009 la 135,4 milioane de lei în acest an, iar totalul sporurilor acordate pentru condiţii speciale de muncă este cu peste 30 de milioane de lei mai mare în 2010.

Mai citeşte şi:

Banca Mondială a propus un sistem în care unii bugetari români vor avea salariile îngheţate pe termen nedefinit

Criza îi ţine pe copii în vacanţă cu cheia de gât

Nesimţire bugetară în plină criză

Nesimţire bugetară în plină criză

Astfel că aşteptarea creată de guvernanţi referitor la retezarea sporurilor prea mari şi a primelor de merit ori de vacanţă pentru bugetari se dovedeşte a fi, totuşi, prea mare faţă de realitatea cu care se prezintă acum autorităţile.

Drepturile bugetarilor, bătute-n cuie

Valentin Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii, explică existenţa în buget a acestor sporuri, prime şi salarii de merit: „Acolo unde există contracte colective de muncă, angajaţii îşi vor primi drepturile băneşti prevăzute în contracte".

Printre aceste drepturi se numără primele de vacanţă, prevăzute în contractele colective de muncă semnate anul trecut în diferite instituţii. Prima de vacanţă este echivalentă unui salariu de bază. Salariile de merit sunt şi ele prevăzute în contractele colective, reprezintă 15% din salariul de bază şi se plătesc timp de 12 luni. În general, în fiecare instituţie publică, 15% din totalul angajaţilor beneficiază de aceste salarii de merit. Ele sunt date pentru „rezultate deosebite în activitate".

Sporurile pentru condiţii de muncă sunt: pentru magistraţi, sporul de solicitare neuropsihică - obţinut în instanţă, iar pentru angajaţii din Armată - sporul de radiaţii şi cel de confidenţialitate.

La rândul său, Vasile Marica - liderul Federaţiei sindicatelor din administraţie „Sed Lex" - spune că sumele aferente sporurilor şi primelor de vacanţă care apar în bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor reprezintă „banii câştigaţi în urma proceselor câştigate în instanţă de angajaţi.

Sunt foarte mulţi care au dat statul în judecată anul trecut pentru că nu şi-au primit drepturile prevăzute de lege şi au hotărâri definitive în instanţă. Este vorba despre 400 de milioane de euro pe care statul trebuie să-i dea acestor oameni", conchide Marica.

Ce bani se pot lua pe lângă salariu

Legea salarizării unitare a bugetarilor a ascuns multe sporuri în salariul de bază şi a păstrat în afara lui alte drepturi băneşti. Astfel că, din acest an, sporuri precum cel de vechime, de stabilitate, de confidenţialitate, de dispozitiv şi pentru limbi străine, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit au fost "incluse în salariul de bază".

Au rămas ca posibilităţi de câştig suplimentar primele de vacanţă, sporurile pentru condiţii periculoase şi grele de muncă, pentru lucrul în zonele izolate, spor de noapte sau lucru în ture, de muncă în weekend şi în timpul sărbătorilor (pentru angajaţii din sănătate, vămi şi frontieră).

Condiţia pusă de noua lege este ca suma sporurilor rămase în vigoare să nu depăşească 30% din salariul de bază. Bugetarii care mai primesc prime sunt cei din categoria militarilor, jandarmilor, poliţiştilor şi piloţilor militari.

Prime de vacanţă la Apărare şi Justiţie

În bugetul pe anul 2010 al Ministerului Justiţiei este prevăzută suma de 41,4 milioane de lei pentru prime de vacanţă, iar pentru salarii de merit a fost alocată suma de 731.000 de lei. Fondurile aprobate prin buget sunt destinate plăţii primelor de vacanţă pentru personalul instanţelor judecătoreşti (curţi de apel, tribunale, judecătorii) şi pentru personalul aparatului propriu al ministerului. Suma alocată în anul 2009 pentru prime de vacanţă a fost de 36,92 milioane de lei, iar în anul 2010 de 41,4 milioane de lei.

În Ministerul Apărării Naţionale, banii repartizaţi ca prime pe anul 2010 vor fi alocaţi în primul rând către funcţionarii publici, în principal sub formă de prime de vacanţă. Acest sistem a funcţionat şi anul trecut, când funcţionarii publici din MApN au beneficiat de prime de vacanţă. „Dacă nu li se dădeau aceste prime, puteau acţiona în judecată Ministerul", ne-au explicat reprezentanţii MApN. (Au contribuit: Simona Popa, Valeria
Cupă, Ionel Stoica, Mihai Diac, Daniela Şerb, Mariana Bechir)

Proteste şi grevă generală în februarie

Profesorii afiliaţi la Federaţia „Spiru Haret" au pichetat, ieri, timp de două ore, Ministerul Educaţiei pentru a protesta faţă de reducerea cu 15.000 a numărului de posturi din sistemul de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de prevederile OUG 1/2010 prin care se iau măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi se stabilesc salariile acestora.

Marţi, 45.000 de funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi locale au făcut grevă de avertisment, nemulţumiţi de diminuarea salariilor şi de disponibilizările anunţate.

Funcţionarii au anunţat că intră în grevă generală pe termen nelimitat la 12 februarie, dacă Guvernul nu le va răspunde la solicitări.

Bonusuri
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite