Neagu Djuvara: „Prinţul Nicolae ar putea fi viitorul Rege”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul Neagu Djuvara sugerează Casei Regale a României un „plan B” – nepotul lui Mihai I să fie pregătit pentru Tron

Copilul care făcea cu mâna mulţimilor adunate în Piaţa Universităţii, în primăvara anului 1992, alături de bunicul său, fostul Rege al României Mihai I, are astăzi 26 de ani. Istoricul Neagu Djuvara îl nominalizează ca posibil succesor la Tron, în contextul în care reinstaurarea monarhiei constituţionale în ţara noastră ar întruni majoritatea opţiunilor populaţiei. În rândurile de mai jos vă propunem spre lectură un fragment din „dialogul-maraton” dintre profesorul Neagu Djuvara şi jurnalistul George Rădulescu, publicat în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

Citiţi şi:

VIDEO Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României:„Suntem pregătiţi pentru restaurarea monarhiei“

George Rădulescu: Ar mai putea fi resuscitată monarhia românească?

Neagu Djuvara: Singura soluţie ar fi ca tânărul Nicolae să fie naturalizat român, să înveţe carte românească, să fie pregătit pentru o posibilă înscăunare. Dar aici se pune altă problemă: ce mai valorează monarhiile în Europa dacă, încetul cu încetul, se creează o federaţie europeană. Eu mă îndoiesc că se va face. Mi-e teamă că, dacă intră şi Turcia înăuntru, se alege praful. Dar dacă, totuşi, langsam, langsam (n.a. încet, încet – în limba germană) se creează o Uniune Europeană, se ajunge la un Parlament European unic, la un Guvern European unic şi la un Preşedinte unic? Toţi regii care vor mai fi, care toţi sunt Regi constituţionali, cu foarte puţină putere, dar cu prestigiu de cimentare a acelor naţiuni vor devin nişte „maharajahi” cărora cel mult li se vor lăsa câte un palat şi nişte venituri anuale. Vor avea un rol şi mai simbolic decât au în prezent.

G.R.: Ar fi rău?

N.G.: Nu, dar noi ne putem lipsi de ei în cazul ăsta, că nu mai au nicio putere.

G.R.: Dacă ar fi referendum în ceea ce priveşte regimul constituţional, pentru ce aţi vota – pentru republică sau pentru monarhie parlamentară?

N.G.: Ca principiu, pentru monarhie parlamentară pentru că e cea mai cuminte. Ca să nu mai fie toate luptele astea, la fiecare cinci ani, pentru cine devine preşedintele ţării. Şi atunci stai niţel la noroc, cum este la naşterea moştenitorului. Istoria dovedeşte că varianta asta e mai bună. Şi când moştenitorul acela e bolnav sau incapabil, este înlăturat şi vine frate-său sau vine nepotul. Aşa au fost mai toate monarhiile din Europa care au continuat mii de ani. Gândiţi-vă la dinastia franceză!

Citiţi mai multe despre cum trăiau românii în vremea regalităţii pe forbes.ro: http://www.forbes.ro/Cum-au-trait-romanii-in-timpul-regalitatii_0_1265.html

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite