1 Mai: Mult prea mulţi ca să fim liberi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 86.000 de români dornici de vacanţă au blocat drumurile puţine şi proaste spre mare şi spre munte. Cozile de maşini s-au întins pe distanţe de zeci de kilometri. „Mereu aceeaşi placă: şoseaua nu face faţă“, a spus Ştefan Gheorghe, care a petrecut 1 Mai pe Valea Prahovei.

Cei mai mulţi români s-au îndreptat către litoral. Aici, hotelierii au pus la bătaie pentru vacanţa de 1 Mai oferte speciale, petreceri, parade. Şi asta după ce în vacanţa de Paşte au pierdut în faţa bulgarilor. Peste 22.000 de români s-au dus atunci în Bulgaria. 

Mai citeşte şi:

VIDEO 1 Mai în Europa: Proteste violente în Grecia, sărbătoare la Istanbul

„Cheltuielile pentru organizarea evenimentelor de acum se apropie de un milion de euro, sumă ce nu va fi recuperată în timpul minivacanţei", a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Comparativ cu anul trecut, numărul turiştilor care au preferat să petreacă vacanţa de 1 Mai în judeţul Constanţa a fost dublu. Din păcate, nici litoralul şi nici staţiunile montane nu au infrastructura pregătită pentru un astfel de val de turişti. Cei 35.000 de români care au venit la mare în acest weekend s-au lovit de ambuteiaje în trafic, plaje neamenajate, locuri insuficiente de parcare şi chiar de cazare, mai ales că nu toţi hotelierii şi-au deschis la timp porţile.

Hotelierii şi-au pasat clienţii

„Ne-am trezit cu foarte multe cereri la recepţie. Ne-am sunat între noi să vedem cine mai are locuri să preia turiştii", a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

În plus, licitaţia de atribuire a plajelor s-a făcut în ultima săptămână a lunii aprilie. „Pentru a oferi un pachet complet de servicii trebuie să ştim din timp care este porţiunea noastră de plajă şi să o dotăm cu tot ce trebuie. Din păcate, în România, pregătirile pentru lansarea turismului se fac cu doar o săptămână înainte", a spus Mohamad Murat, patron Perla Majestic Mamaia.

De altfel, consecinţele au fost vizibile. În Saturn şi Venus, turiştii au fost întâmpinaţi cu construcţii începute şi abandonate, magazine în paragină şi hoteluri neîngrijite. O singură alimentară şi o pizzerie au fost deschise pentru turiştii din acest weekend.

Traficul a fost însă cea mai mare problemă. În staţiuni s-a circulat bară la bară, ca în vârf de sezon. „Un drum care are o singură bandă de mers pe sens nu poate face faţă la mai mult de 2.000 de maşini pe oră. În aceste zile se poate ajunge şi la 4.000 de maşini pe oră şi în momentul acela se creează ambuteiajele", a explicat Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa. Cele mai afectate sunt DN 22 C, unde se creează ambuteiaje pe tronsonul Satu Nou-Murfatlar şi DN 39, Constanţa -Mangalia, în oraşul Eforie.

Ambuteiaj pe Valea Prahovei

Mamaia: poliţiştii au încercat în zadar să ţină traficul sub control

image

Drumul spre casă al miilor de turişti care şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai pe Valea Prahovei a fost de coşmar. Ieri la prânz, traficul rutier pe Drumul Naţional 1, în zona staţiunilor montane, deja se făcuseră cozi pe câţiva kilometri.

De la ieşirea din Predeal spre Bucureşti, şoferii au fost nevoiţi să meargă cu 30 de kilometri pe oră, iar maşinile formau coloane pe mai mulţi kilometri. În zona staţiunii Buşteni, şoferii au simţit că nu înaintează deloc minute în şir.

„Aşa se întâmplă mereu. De Paşte la fel, de Revelion la fel. Mereu aceeaşi placă. Am văzut agenţi de poliţie la tot pasul, încercând să dirijeze circulaţia, dar degeaba", a spus Ştefan Gheorghe, un şofer din Constanţa.

Un weekend plin

Peste 30.000 de români au petrecut 1 Mai la munte

image

Peste o sută de maşini de epocă, motociclişti, acrobaţi şi care alegorice au defilat sâmbătă în Mamaia, la cea mai mare paradă organizată aici.

Cameristele, bucătarii, şi chelnerii au defilat prin toate staţiunile litoralului.

În Vamă a avut loc un festival rock, iar în Neptun şi Năvodari au cântat cele mai în vogă trupe din ţară.

Pentru prima dată în cei 70 de ani de la intrarea în serviciul Mariniei Române, nava-şcoală Mircea a făcut sâmbătă prima croazieră cu pasageri. 100 de turişti au urcat la bordul bricului.

Prădaţi în Bulgaria

Trei familii de români care au petrecut 1 Mai în staţiunea Nisipurile de Aur se vor întoarce acasă cu autocarul după ce maşinile le-au fost furate din parcarea hotelului: două autoturisme BMW X5 şi un BMW X6. „Poliţiştii nici măcar nu ar fi vrut să le elibereze actele doveditoare că li s-au furat maşinile, necesare pentru firmele de asigurare", a spus Florentin Chiforeanu, directorul Petromin Constanţa, aflat în vacanţă în Bulgaria.

Turiştii au cheltuit şase milioane de euro de 1 Mai

Turiştii au participat în număr mare la paradele de pe litoral

image

Cei peste 86.000 de turişti români care şi-au petrecut weekendul de 1 Mai în staţiunile din România şi din străinătate au cheltuit aproape şase milioane de euro. Din totalul turiştilor care au ales destinaţiile interne, 35.000 ­s-au aflat pe litoral, cu 43% peste aşteptările hotelierilor, potrivit datelor comunicate ieri de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

„Numărul turiştilor care au ales destinaţiile interne este de aproape opt ori mai mare decât al celor plecaţi în străinătate. Anul acesta, la mare, au fost pregătite pentru turişti peste 20.000 de locuri de cazare, dar cererea a depăşit cu mult oferta iniţială. În ultima clipă au fost deschise multe hoteluri", potrivit FPTR.

90% din Valea Prahovei, ocupată

Pe Valea Prahovei, gradul de ocupare a ajuns la 90%, iar în celelalte staţiuni montane - la 70-80%. Agroturismul a fost solicitat de 18.500 de turişti, ocuparea din zonele cu tradiţie ajungând la 100%. În Deltă au ales să petreacă ziua de 1 Mai peste 2.000 de turişti, iar staţiunile balneoclimaterice au fost vizitate de 13.000 de turişti, a mai comunicat FPTR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite