VIDEO 1 Mai în Europa: Proteste violente în Grecia, sărbătoare la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de oameni din întreaga Europă au profitat de "Ziua internatională a muncii" pentru a-şi cere drepturile şi a-şi declara nemulţumirile. Dacă la Salonic, în Grecia, poliţia elenă a folosit gaze lacrimogene împotriva tinerilor ce au spart geamurile unor bănci, în Tucia, mii de manifestanţi s-au strâns pentru un miting de 1 Mai în cea mai cunoscută piaţă din Istanbul, Taskim, pentru prima dată după 33 de ani.

În România, tradiţionalele sărbători muncitoreşti cu mici şi bere au fost înlocuite cu proteste. Simpatizanţii PSD, precum şi nemulţumiţii de guvernul Boc participat la un marş, începând de la ora 10.30 şi până la ora 13.15, pe Şoseaua Kiseleff , între Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Victoriei, după care s-au oprit faţa Guvernului. PDS a mai oganizat proteste şi la Lupeni, Ploieşti, Baia Mare, Bistriţa, Târgu Jiu, Braşov şi Târgovişte.

Mai citeşte şi:

Un etnic turc, numit ministru în Germania

Pentru cei care de curând au fost numiţi grupul independeţilor, 1 Mai a adus lansare oficială a partidului. Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) este noua formaţiune politică înfiinţată de deputatul Gabriel Oprea. Preşedintele formaţiunii este Marian Sârbu, fost ministru al Muncii.

În Repubila Moldova, de protestat au protestat comuniştii. Aproximativ opt mii de oameni s-au strâns în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta. Ei s-au declarat nemulţumiţi de politicile implementate de Alianţa pentru Integrare Europeană şi au cereat demisia Guvernului Filat.  La miting au participat cei mai importanţi membri ai Partidului Comuniţtilor în frunte cu Vladimir Voronin. Fostul preşedinte a declarat că la protest se află atât fiul cât şi fiica sa.

În Rusia aproximativ două milioane de ruşi au fost aşteptaţi la mitingurile de 1 Mai. Cel mai mare miting din capitala Rusiei este cel a federaţiei sindicatelor. Eicer locuri de muncă, salarii demne şi stabilitatea locului de muncă. Partidul Rusia Unită, al premierului Vladimir Putin, s-a alăturat coloanei sindicaliştilor, sub lozinca "pentru menţinerea garanţiilor sociale", potrivit reprezentanţilor primăriei Capitalei, citaţi de ITAR-TASS.

A doua acţiune, ca amploare, este cea a comuniştilor. La monumentul lui Karl Marx, ei au organizat un miting dedicat Zilei solidarităţii muncitorilor. Au fost scandate lozincile: "Educaţie, muncă şi salariu", "Ajunge cu robia. Luptă pentru drepturile tale", "Demisia miniştrilor capitalişti" . Comuniştii intenţionează să protesteze şi împotriva participării la parada de 9 Mai a militarilor din state membre ale NATO. Pe tot cuprinsul Rusiei s-a estimat că vor lua parte la mitingurile de 1 Mai 1,7 milioane de persoane.

În Grecia, aproximativ 5.000 de tineri au participat la Salonic la marşuri organizate, de 1 Mai, de Frontul sindical comunist şi de cele două mari centrale sindicale naţionale din sectorul privat.

Poliţia elenă a folosit gaze lacrimogene împotriva unor grupuri de tineri care au spart mai multe geamurile ale unor bănci şi magazine. Aproximativ 250 de persoane au vandalizat cu bare de fier două banomate, vitrina unui magazin de produse electronice şi o maşină de lux. Calmul a fost rapid restabilit după intervenţia poliţiei care i-a împrăştiat cu gaze lacrimogene, informează AFP.

La Atena, mai mulţi tineri au încercat să ajungă la Parlament, dar au fost împiedicaţi de forţele de ordine. Protestatarii au incendiat mai multe maşini, transmite Reuters.

În Italia, federaţiile sindicale au marcat ziua de 1 Mai printr-o manifestaţie organizată în oraşul calabrez Rosarno, unde a avut loc în ianuarie revolta imigranţilor africani, mitingul semnalând problemele rasismului şi intoleranţei, dar şi a exploatării prin munca "la negru" la care sunt supuşi imigranţii. Cele trei federaţii sindicale naţionale din Italia au adus 30.000 de membri în Rosarno, un orăşel agricol de cu nu mai mult de 15.000 de locuitori.

La Roma, celebrarea zilei de 1 Mai coincide cu Mega Concertul din Piazza San Giovanni, care a ajuns la cea de a 21-a ediţie. Vor fi restricţionate mai multe linii de transport în comun. Va fi închis traficul auto între Via Carlo Felice, Piazza di Porta San Giovanni şi Via Emanuele Filiberto.

La Pergola, sâmbătă s-a adunat în centrul istoric, pentru a fi de faţă la validarea unui record: cel mai mare profiterol din lume. Acesta va avea mai mult de 6.000 de "găluşte" delicioase.

May Day Parade este evenimentul organizat de 10 ani în mai multe oraşe din Europa şi în Milano.

În Spania, aproximativ o sută de manifestaţii au avut loc atât în capitala spaniolă, cât şi în alte oraşe ale ţării. Situaţia este fără precedent, acesta fiind primul an în care sunt convocate trei mitinguri de amploare la Madrid.  Sindicaliştii profită an de an ca e 1 Mai să-şi facă auzite revendicările. Ei au cerut: crearea şi păstrarea locurilor de muncă, apărarea drepturilor muncitorilor, garantarea pensiilor şi reformarea sistemului financiar, mai degrabă decât a pieţei muncii. "Pentru locuri de muncă, cu drepturi, şi pentru garantarea pensiilor noastre" a fost sloganul manifestaţiei din capitala spaniolă, care a început cu un marş, finalizat la miezul zilei în centrul Madridului, la Puerta del Sol.

La Madrid, sute de persoane au umplut de sâmbătă la prânz străzile şi bulevardele din centrul oraşului, cerând paşnic guvernanţilor siguranţa locurilor de muncă şi combaterea eficientă a şomajului. Sindicaliştii au avut drapele, cămăşi şi şepci roşii. Ei au dorit să atragă atenţia asupra problemelor cauzate de criză, şomajul în rândul tinerilor, lipsa protecţiei sociale, modelul de producţie deficitar, informează EFE.

În Franţa, manifestaţiile de 1 Mai din acest an au fost mai puţin ample decât celede anul trecut, scrie Le Monde. Manifestanţii, reuniţi la îndemnul a cinci sindicate şi-au exprimat nemulţumirile faţă de planurile preşedintelui Nicolas Sarkozy de a reforma costisitorul sistem de pensii, dar şi temerile legate de siguranţa locurilor de muncă ca urmare a crizei financiare. Primele cifre furnizate de autorităţi semnalează o participare de 300.000 de persoane, în scădere în raport cu 2009, unde ziua de 1 Mai a reunit, după estimări, între 465.000 şi 1,2 milioane de persoane.

Pe parcursul zilei s-au înregistrat aproximativ 280 de manifestaţii dintre care cele mai importante au avut loc la Bordeaux, la Marsilia, la Nantes şi la Rouen. La Paris, manifestarea organizată de cele cinci sindicate plus sindicatele studenţilor şi al liceenilor, a adunat 45.000 de persoane, au anunţat sindicatele.

În Germania, 1 Mai se anunţă agitat. La Berlin are loc un marş al extremei drepte, la care şi-au anunţat participarea 3.000 de neonazişti, precum şi tradiţionala manifestare de 1 Mai a stângii radicale germane, la care organizatorii au prognozat participarea aproximativ 10.000 de persoane. Poliţia este în alertă şi a dispus desfăşurarea în oraş a unui contingent de 6.000 de agenţi de poliţie.

Vineri, manifestările de stradă violente ale unor militanţi extremişti, desfăşurate la Hamburg, în ajunul zilei de 1 Mai, s-au soldat cu rănirea a 17 poliţişti, informează AP. Aproximativ 150 de persoane au incendiat mobilier urban şi gunoaie şi au aruncat cu pietre în poliţişti, în cursul unor proteste organizate în Noaptea Walpurgiei, sărbătoare păgână, care, şi în anii precedenţi, a fost marcată de unele tulburări între tineri şi forţele de ordine. Şi la Bremen, au fost incendiate maşini ale poliţiei. În schimb la Berlin, s-au înregistrat doar incidente izolate, noaptea fiind mai calmă decât în alţi ani, transmite EFE.

În Turcia, pentru prima dată după 33 de ani, mii de manifestanţi s-au strâns pentru un miting de 1Mai în cea mai cunoscută piaţă din Istanbul, Taskim, informează AFP. Piaţa Taksim a fost interzisă manifestanţilor, din 1977. Atunci, la 1 Mai, câteva persoane necunoscute, presupuşi militanţi ai extremei drepte ajutaţi de serviciile secrete, au deschis focul asupra mulţimii. În panica generală, au murit 34 de persoane. Peste 22.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru această manifestaţie, la care, potrivit organizatorilor, ar urma participă aproximativ 300.000 de persoane.

Această interdicţie a fost contestată de sindicate de mai multe ori în ultimii ani. Confruntările cu poliţia s-au soldat cu opt răniţi în 2008 şi patruzeci în 2009. Anul trecut, autorităţile au făcut o concesie, declarând 1 Mai zi de sărbătoare şi autorizând pătrunderea în piaţă a unui număr de sindicalişti. În aceast an, locul este complet deschis, guvernatorul Istanbulului Muammer Guler a declarat  că aceste ceremonii ar trebui considerate "festivităţi" autorizate, şi nu "miting politic", interzis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite