Meir, conturi goale şi moşteniri fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nati Meir a fost trimis în judecată pentru înşelăciune
Nati Meir a fost trimis în judecată pentru înşelăciune

Fost deputat şi candidat la Preşedinţia României, Nati Meir (55 de ani), de origine israeliană, a fost trimis în judecată, ieri, pentru înşelăciune în formă calificată. El a fost acuzat că a păcălit mai mulţi oameni de afaceri cu 450.000 de lei.

Printre cei păcăliţi se numără Marius Dumitru, impresarul manelistului Adi Minune, Silvian Filoti, bulibaşa de Dolj, şi Ştefan Ilinca, fratele craioveanului George Ilinca, supranumit "Regele Margarinei".

Vezi aici rechizitoriul în cazul lui Nati Meir.

Procurorii din Parchetul Capitalei au descoperit că Nati Meir avea serioase probleme financiare în perioada în care a candidat la Preşedinţie, chiar când a început seria înşelăciunilor.

Verificat de interpol

Anchetatorii au amintit că Meir se prezenta posibililor clienţi ca având mai multe conturi în lei sau în valută, depozitaţi în băncile din România, dar mai ales în Elveţia, în Cipru şi în SUA şi preciza că era moştenitorul unei averi fabuloase în Nigeria. Chiar în declaraţiile de avere, completate în perioada în care era parlamentar, Meir se lăuda cu depozite bancare în Elveţia în valoare de peste 1 milion de dolari.

El apărea la diverse întâlniri cu un rucsac plin cu bancnote de 500 de euro, dar care în realitate erau falşi, având pe mijloc, sub banderola albă, ştampila „specimen".

Ofiţerii Interpol, care au controlat conturile din străinătate ale omului de afaceri - au descoperit că Meir nu a deţinut niciodată aceste sume. Ministerul Finanţelor a anunţat că singurul venit al lui Meir, în anul 2008, a fost salariul de parlamentar, iar, în 2009, el nu a realizat niciun venit din activităţi independente, salarii, sau din cedarea folosinţei bunurilor.

O casă sechestrată

Procurorii au instituit sechestrul asigurător pe singurul bun al lui Meir, o casă în Bucureşti, pe strada Măicăneşti. Audiat la Parchet, israelianul a ţinut să precizeze în mod constant că păstrează legătura cu personalităţi marcante din politica europeană, cum ar fi Helene Flautre - preşedintele Subcomisiei pentru drepturile omului din cadrul Parlamentului European, sau Jose Manuel Barosso - preşedintele Comisiei Europene din cadrul Parlamentului European, după cum a ţinut să afirme şi calitatea sa de afacerist şi finanţator al unor proiecte nonprofit.

Procurorii îi cercetează, pentru posibile fapte de complicitate, şi pe soţia lui Nati Meir, Shifra Shaham, dar şi pe contabilul Dhaan Meir.

Adi Minune, plătit cu bani falşi

Nati Meir i-a oferit lui Adi Minune suma de 50.000 de euro pentru realizarea şi interpretarea imnului electoral pentru campania sa prezidenţială. Afacerea a fost intermediată de impresarul cântăreţului, Marius Dumitru, iar în contract era stipulat ca Adi Minune să ţină şi câteva concerte în campania electorală.

La 13 septembrie 2009, Meir i-a dat lui Dumitru un plic plin cu euro, ştampilaţi cu „specimen", chiar pe mijloc, sub banderolă. „Te rog să nu deschizi plicul decât peste o săptămână", i-a transmis Meir. Impresarul manelistului nu s-a lăsat păcălit de acest şiretlic şi a cerut să vadă banii.

La 22 septembrie 2009, cei doi au semnat totuşi o înţelegere, iar plata s-a făcut cu o filă cec emisă de o bancă din SUA. Interpolul a descoperit că acest cont, în dolari, a aparţinut lui Meir, dar a fost închis în 2003. După ce a încercat să retragă numerar cu această filă cec, Marius Dumitru şi-a dat seama că a fost păcălit şi a depus plângere.

Bulibaşa de Dolj, păcălit

Ştefan Ilinca le-a povestit procurorilor cum a luat ţeapă de la Meir cu suma de 52.700 de lei. Bulibaşa de Dolj, Silvian Filoti, care a fost şi el înşelat cu 72.000 de lei în acest dosar, a fost cel care le-a făcut cunoştinţă celor doi. Ilinca voia să ia un împrumut de 600.000 de euro pentru doi ani, iar Meir a declarat că are aceşti bani disponibili.

„Dobânda anuală pe care o iau este de 11%, dar trebuie să plăteşti un comision de acordare al împrumutului de 1,75% din sumă plus TVA", i-ar fi spus Meir. În august 2009, Ilinca a plătit comisionul şi a aşteptat să-i fie virat împrumutul. Pentru a-i asigura că are sumele respective, Meir i-a arătat bulibaşei rucsacul plin de bani. Timp de două luni, Meir l-a dus cu vorba pe Ilinca, motivând că transferul banilor se face dintr-o bancă din SUA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite