UPDATE Medicii de familie ar putea elibera de joi reţete compensate / Discuţiile vor fi reluate miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, se întâlneşte, marţi, cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări şi a medicilor de familie. Părţile vor discuta despre modul de eliberare al reţetelor compensate şi gratuite şi despre biletele de tratament şi concediile medicale. Se vor mai renegocia şi noile contracte.

UPDATE: Discuţiile vor fi reluate miercuri

După şase ore de negocieri la Ministerul Sănătăţii, singura concluzie este că discuţiile vor fi reluate miercuri dis de dimineaţa. Dacă se va ajunge la un acord, bolnavii vor putea primi din nou reţete compensate sau gratuite începând de joi.

Liderii organizaţiilor  medicilor de familie au precizat că nu există niciun rezultat clar şi că discuţiile de miercuri ar putea dura şi 12 ore pentru a se găsi o rezolvare pentru cele "câteva puncte" asupra cărora s-a întrunit astăzi un acord.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus că dezbaterea, din punctul lui de vedere, "trebuia să aibă loc mult mai devreme".

"Cred că s-au găsit puncte de vedere, dar discuţiile vor continua miercuri, în prezenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a declarat Cseke Attila.

Doina Mihăilă, liderul Patronatului Medicilor de Familie, e mai optimistă, precizând că probabil miercuri va fi semnat un protocol care să aibă valoare juridică. "Dacă vom semna acest protocol, probabil de poimâne (joi - n.r.) să oferim reţete compensate, gratuite şi trimiteri", a declarat Mihăilă.

Miercuri vor fi discutate punctual normele de aplicare a contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2010 şi contractul individual semnat de fiecare furnizor de servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine. Discuţiile vor începe la ora 9.00, la CNAS.

UPDATE Medicii mărşăluiesc de la Piaţa Universităţii până la sediul ministerului în timpul negocierilor

Cadrele medicale au anunţat că în timpul negocierilor de la Ministerul Sănătăţii vor porni într-un marş de la Piaţa Universităţii din Capitală până la sediul ministerului.

"Punctul de întâlnire al medicilor de familie este Piaţa Universităţii, după care vor pleca spre Ministerul Sănătăţii. Întrucât nu avem autorizaţie pentru acest marş, medicii vor merge pe trotuar şi vor face traseul Piaţa Universităţii - Ministerul Sănătăţii fără să tulbure circulaţia în zonă", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie, Sandra Alexiu.

În cazul în care părţile nu vor ajunge la nicio înţelegere, atunci medicii de familie sunt hotărâţi să blocheze eliberarea reţetelor compensate şi gratuite şi a biletelor de tratament şi a concediilor medicale. În aceste condiţii, sute de mii de bolnavi nu-şi vor mai putea ridica tratamentele, urmând să achite sume foarte mari pe medicamente.

Mai citiţi şi:

Bolnavii nu mai primesc reţete şi trimiteri de la medicii de familie

Medicii de familie refuză să semneze acte adiţionale cu CJAS

Ministerul Sănătăţii pune pe drumuri şi mii de bolnavi de cancer, care nu-şi vor mai putea ridica medicamentele de la orice farmacie, ci vor fi nevoiţi să vină la farmaciile spitalelor de oncologie. "Ne vom întâlni din nou, marţi, cu ministrul Sănătăţii, dar de data aceasta şi cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă", a anunţat, vineri, preşedintele Patronatul medicilor de familie, dr. Doina Mihăilescu.

Mai mult, medicii de familie din ţara noastră au declarat că, în cazul eşuării negocierilor, aceştia nu vor semna noul contract-cadru. Reprezentanţii doctorilor spun că noul contract este plin de obligaţii, sancţiuni şi penalităţi împotriva medicilor de familie

"Trei pătrimi din noul contract este plin de obligaţii, sancţiuni şi penalităţi împotriva medicilor de familie", susţine dr. Mihăilă.

Potrivit dr. Mihăilescu, Asociaţia Pacienţilor este alături de ei. "Înţeleg problema medicilor şi a sistemului sanitar, dar, în acelaşi timp, mă gândesc şi la pacienţii care ar putea să rămână fără reţete compensate. Vom continua discuţiile marţi", a precizat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite