EXCLUSIV adevarul.ro / Culisele întâlnirii UDMR - Băsescu: Statut special ca în Tirolul de Sud pentru judeţul special Harghita-Covasna, una dintre variante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL şi Traian Băsescu sunt de acord cu apariţia unui mega-judeţ (sau regiune), creat special pentru maghiari: Harghita - Covasna. Informaţia a fost confirmată, în exclusivitate pentru adevarul.ro, de către doi participanţii la discuţiile de la Cotroceni.

Traian Băsescu: Maximul propus UDMR este opt judeţe plus Harghita şi Covasna aşa cum sunt, dar niciodată unite

UPDATE 20.42 Liderul senatorilor UDMR: Fekete Szabo Andras-Levente, a declarat pentru adevarul.ro:

"Am vorbit despre o posibilitate ca cele două judeţe să aibe un statut special, un statut oarecum special, aşa cum este în Tirolul de Sud. Acolo este vorba de nemţi, aici ar fi vorba de maghiari. Este o variantă de lucru doar, nu înseamnă că s-a dat încă verdictul". „Să fie un singur judeţ, sau să fie două judeţe, sau să fie comasate într-o regiune precum Tirolul de Sud", a spus Fekete Szabo despre variantele de lucru.

image

Senator de Sălaj, el a precizat că "pentru noi, la Sălaj, ar fi cel mai bine dacă s-ar forma un judeţ Sălaj-Bihor-Satu Mare, care au o relaţie tradiţională, de secole, dar au fost separaţi la 1968. Ar fi practic, zona Crişanei. Dacă ascultaţi la meteo, zice că o să plouă în Crişana, deci este ceva normal".

UPDATE Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat, pentru adevarul.ro, că PDL e de acord cu varianta 8 judeţe plus o soluţie specială pentru Transilvania, anume judeţele Covasna-Harghita să păstreze acelaşi statut.

"Este una dintre variantele pe care le discutăm. Pentru mine, de exemplu, este destul de important şi ce se întâmplă şi cu alte zone din România locuite masiv de o populaţie maghiară, de exemplu ce se întâmplă cu judeţul Cluj, cu Bihorul sau cu Satu Mare?". Potrivit liderului UDMR din Camera Deputaţilor, această variantă a fost "discutată la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, după ieşirea presei din sală. Fiecare şi-a spus părerea, a fost o discuţie liberă, ca şi cum eu aş spune că Clujul mi-ar conveni cu Mureşul, înţelegeţi? Chiar şi domnul Ioan Oltean, care este din Caraş-Severin, şi-a exprimat preferinţele personale. Deci nu avem variantele aşa, pe hârtie, punctul 1, punctul 2, punctul 3, nu". Întrebat când va lua UDMR decizia finală, Mate Andras a spus că vineri, la ora 18.00 începe şedinţa cu liderii organizaţiilor UDMR, în urma căreia UDMR va decide ce va face.

image

Ştirea iniţială:

PDL ar fi dispus să accepte o soluţie specială pentru Transilvania, adică Harghita şi Covasna să-şi păstreze statutul, a spus Marko, citat de Transindex. "Deşi PDL ţine la ideea judeţelor mari, în acest moment ar fi dispuşi să accepte o soluţie separată pentru Secuime, ceea ce ar însemna că, deşi daca ar fi opt judete, cele două judete secuieşti Harghita şi Covasna şi-ar păstra în continuare statutul".

Potrivit lui Marko, conducerea UDMR va discuta acest lucru cu factiunile din UDMR, sâmbătă, într-o şedinţă la Târgu-Mureş

Marko a numit propunerea "interesantă", dar a indicat că sunt necesare clarificări suplimentare cu privire la problemă. "ar fi avantaje, dar ar cel puţin la fel de multe dezavantaje, nu exista raspunsuri pentru judeţul Mureş sau pentru regiunea Partium".

Vineri va avea loc o întâlnire a conducerii Uniunii cu organizaţiile teritoriale ale UDMR, iar sâmbătă va fi şedinţa CRU pentru a se căuta soluţii la propunerea PDL de reorganizare administrativ - teritorială.

Compromis PDL-UDMR: Judeţul Harghita-Covasna?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite