Mark Gitenstein: „România trebuie să îşi lărgească sectorul privat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA a remarcat, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii bilaterale, că lipsa oportunităţilor economice îi obligă pe români să-şi părăsească ţara.

Românii ar trebui să-şi poată îndeplini visele în propria ţară, „nu la 8.000 de kilometri depărtare", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, remarcând că lipsa oprtunităţilor economice reprezintă şi acum ca şi pe vremea străbunicului său un motiv de a părăsi România.

Mai citeşte şi:

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA: „Nu mai cereţi viză de SUA dacă aţi fost respins“

„Nu cunosc circumstanţele exacte care l-au determinat pe străbunicul meu, Louis Bralower, (n.r - în urmă cu 130 de ani) să părăsească Botoşaniul.

Îmi închipui că antisemitismul a fost unul dintre motive, dar principalul motiv a fost probabil lipsa oportunităţilor economice", a spus Gitenstein, adăugând că aceeaşi factori economici continuă „să influenţeze fluxul de imigranţi dintre SUA şi România".

Diplomatul american a identificat şi una dintre carenţele care trebuie îndreptată pentru ca ţara noastră să devină „o democraţie eficientă susţinută de o piaţă liberă activă, transparentă şi eficientă". România nu trebuie să îşi reducă doar deficitul, aşa cum i-a cerut Fondul Monetar Internaţional, ci „să îşi lărgească sectorul privat".

22% din români lucrează la privat

În România, doar 22% din populaţie lucrează în sectorul privat, faţă de 43% în Germania, 40% în Slovenia sau 36% în Ucraina. „România este cu doar jumătate de procent înaintea Moldovei, care abia începe să îşi dezvolte economia de piaţă", a mai remarcat ambasadorul american.

Mark Gitenstein a adăugat că Ambasada SUA se implică în sprijinirea sectorului privat, ajutând companiile din ţara sa şi susţinând un mediu de afaceri benefic companiilor americane şi româneşti.

„Pentru aceasta este nevoie de un sistem juridic transparent, lipsit de corupţie şi de un guvern care să ia decizii previzibile şi raţionale", a explicat el.

Negocierile pentru scut, în curând

Mark Gitenstein a făcut aceste declaraţii în cadrul unui eveniment organizat pentru a marca 130 de ani de relaţii bilaterale româno-americane. Cu aceeaşi ocazie, secretarul de Stat în MAE, Bogdan Aurescu, a declarat că România şi SUA vor începe foarte curând discuţiile oficiale referitoare la participarea la sistemul american antirachetă.

„Credem că sistemul de apărare antirachetă ar trebui să devină în curând un nou obiectiv asumat al NATO, în scopul protejării întregului teritoriu şi a populaţiei Alianţei", a precizat Aurescu.

La 4 februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat amplasarea pe teritoriul României a unor interceptoare de rachetă de tip Standard Missile, în cadrul scutului american de apărare antirachetă din Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite