„Magazinele de vise” rămân deschise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Magazinele de vise” rămân deschise
„Magazinele de vise” rămân deschise

Ministerul Sănătăţii nu a reglementat încă modul de vânzare a plantelor halucinogene, deşi acestea urmau să fie interzise începând de astăzi. Autorităţile aşteaptă acordul oficialilor UE. Magazinele care vând droguri legale ar fi trebuit să fie închise astăzi, 1 octombrie, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii. Lipseşte însă acceptul Comisiei Europene.

Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, împreună cu inspectori de la Protecţia Consumatorului au efectuat mai multe controale, în luna iunie, la „magazinele de vise“. Bazac s-a pronunţat pentru închiderea acestora, arătându-se îngrijorat de amploarea fenomenului. „Din păcate, tinerii au început să cumpere aceste produse, iar efectele se pot vedea deja“, a spus ministrul atunci.

Între timp, dezbaterea publică iniţiată de Ministerul Sănătăţii asupra interzicerii drogurilor comercializate de „magazinele de vise“ s-a încheiat. Propunerile societăţii civile au fost preluate şi incluse în forma finală a documentului supus analizei. Autorităţile implicate în luarea deciziei de-a închide magazinele începând cu 1 octombrie afirmă că, deocamdată, se află în discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene şi că funcţionarea „magazinelor de vise“ va fi suspendată în cel mai scurt timp.

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii, spune că instituţia a trimis o notificare către Comisia Europeană cu privire la intenţia de-a interzice vânzarea plantelor etnobotanice. Ministerul se aşteaptă la un răspuns favorabil în acest sens, după care va fi elaborat un proiect de act normativ, a adăugat Oana Grigore. Prin urmare, data avansată iniţial pentru interzicerea drogurilor legale –  astăzi,1 octombrie – nu poate fi respectată.

De menţionat că, săptămâna trecută, Comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice a prezentat un raport în care propune, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri pentru a limita efectele acestuia.

Afaceri prospere pe seama puştilor

Drogurile legale nu mai reprezintă de multă vreme un element de noutate, mai ales în rândul tinerilor. Afacerile cu astfel de substanţe au cunoscut, în ultimul timp, o răspândire rapidă în toată ţara.

Atât pe ambalaje, cât şi pe site-urile distribuitorilor, este specificat faptul că produsele nu sunt destinate consumului uman. În „magazinele de vise“ însă, vânzătorii garantează o stare de euforie sau senzaţii de relaxare totală, precum şi o dispoziţie bună. Mirosul plăcut pe care aceste plante etnobotanice îl pot asigura în încăperi este doar un paravan pentru modul real în care produsele sunt consumate.

Denumiri sugestive pe ambalaje

Deşi producătorii recomandă substanţele pentru studiul etnobotanic, punguliţele în care acestea sunt ambalate au desene sugestive, numele produselor arătând la ce pot fi folosite: „Smoke Plus“, „Mind Candy“ sau „Magic Powder“. Dincolo de negarea utilizării lor de către oameni, mesajul este clar: produsele asigură o experienţă „magică“ de relaxare şi euforie.

„Fumuri“ ieftine

Preţurile produselor comercializate în „magazinele de vise“ variază între 30 şi 200 de lei. Vânzătorii susţin că încasările sunt constante, cereri mai multe fiind în zilele cu petreceri şi concerte.

Cel mai ieftin produs comercializat la unul dintre magazinele din Capitală se numeşte „Sencation“ şi costă 30 de lei. Acesta face parte din gama „Spice“, care este, de altfel, „cea mai căutată“, ne-a explicat unul dintre vânzători. Pe lângă plante în sine, din magazin se mai pot cumpăra şi ustensilele necesare pentru consumul substanţelor, de la pipe şi filtre până la maşini de rulat ţigări şi ţigări gata rulate.

De asemenea, angajaţii magazinului ne-au prezentat şi un joc, numit „Grass Game“ (Jocul ierbii), prin intermediul căruia fiecare îşi poate dezvolta propria afacere cu astfel de substanţe.

După ce ne-au asigurat că produsele lor au certificat de calitate şi sunt recunoscute internaţional, vânzătorii ne-au explicat că „marfa“ nu e neapărat mai „sănătoasă“ decât  marijuana, drogul ilegal pe care-l înlocuieşte.

Tinerii, cei mai „studioşi“

Angajaţii „magazinelor de vise“ spun că vârsta cumpărătorilor variază între 20 şi 35 de ani, însă au fost cazuri în care au vândut produse şi celor peste 40 de ani. „La început, veneau foarte mulţi curioşi. În câteva luni însă am reuşit să ne facem o mulţime de clienţi care cumpără regulat. În special, cei mai pasionaţi de «studiul» plantelor etnobotanice sunt studenţii“, spune unul dintre vânzători. Deşi susţine că substanţele nu creează dependenţă, acesta adaugă faptul că majoritatea cumpărătorilor vin cel puţin o dată pe săptămână.

Răspândirea distribuitorilor

Primele magazine au apărut pe internet, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, însă nu a durat mult până când au fost deschise şi primele buticuri în Bucureşti şi în Cluj. Fenomenul a luat amploare rapid, iar acum fiecare oraş are propriul distribuitor. Autorităţile şi-au îndreptat atenţia către aceste magazine după ce mai mulţi tineri au ajuns la spital, în urma intoxicaţiei cu produse etnobotanice.

„Ne interesează faptul că sunt vândute cu o reclamă ce induce ideea de drog“, ne-a explicat doctor farmacist Robert Ancuceanu, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Acesta susţine că respectivele plante nu pot fi introduse pe lista substanţelor interzise pentru că, în acest fel, cei pasionaţi de botanică nu ar mai putea folosi, drept obiect de studiu, aceste ierburi. Acceptul Comisiei Europene e necesar, printre altele, pentru a nu îngrădi studiul asupra plantelor etnobotanice.

Salvia te poartă spre alte lumi

Mărioara Marian, inginer chimist în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, explică într-un studiu asupra „salviei divinorum“, una dintre substanţele comercializate ca drog legal, efectele produse în urma consumului uman. „La doze mari, consumatorii au simţit o distorsionare dramatică a timpului, halucinaţii, călătorii în alte locuri, planete, timpuri, detaşarea sufletului de corp, comunicări cu lumea spiritelor sau schimbări de identitate“, susţine Mărioara Marian.

„Interzicerea nu e o soluţie bună“

Eugen Hriscu, medic psihiatru şi specialist în tratarea toxicomanilor, susţine că trebuie luate alte măsuri în afară de interzicerea magazinelor în care se vând plante halucinogene. „Riscăm să intensificăm traficul cu droguri, pentru că aceia care consumă se vor îndrepta către mediul nelegal pentru a continua să-şi cumpere“, explică Eugen Hriscu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite