Şcolile de şoferi, obligate de autorităţi să cumpere un soft produs de o firmă aparţinând anturajului lui Berceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Crăciunoiu (dreapta) - directorul Autorităţii Rutiere
Iancu Crăciunoiu (dreapta) - directorul Autorităţii Rutiere

Colegii de partid şi de stat ai lui Radu Berceanu au organizat un monopol în beneficiul unei firme de casă: Bizarre Soft SRL. Şeful Autorităţii Rutiere, Iancu Crăciunoiu (PDL Dolj), a obligat şcolile de şoferi să cumpere un soft de la o firmă craioveană ce aparţine anturajului politic şi de afaceri al lui Radu Berceanu.

O firmă de apartament din Craiova, Bizarre Soft SRL, a beneficiat din plin de pe urma unui ordin semnat de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (57 de ani), prin care şcolile de şoferi au fost obligate să achiziţioneze două softuri didactice „destinate pentru pregătirea teoretică în legislaţie rutieră".

Unul dintre softuri, „Pregătire teoretică", era destinat deopotrivă amatorilor şi profesioniştilor, iar celălalt, „Cunoaşterea autovehiculului", era pentru profesionişti. Şcolile de şoferi care nu dădeau curs ordinului riscau să rămână fără licenţă.

Controalele Autorităţii Rutiere Române (ARR) - instituţie subordonată Ministerul Transporturilor şi condusă de un membru al PDL Dolj - au devenit aspre, mai ales în privinţa dotărilor didactice. ARR a autorizat însă un singur soft: cel al Bizarre Soft SRL. Potrivit Asociaţiei Naţionale a Instructorilor Auto din România (ANIAR), afacerea a fost de câteva milioane de euro. Timp de trei luni - cât a fost singură pe piaţă - Bizarre Soft SRL ar fi încasat, spun reprezentanţii ANIAR, 3,6 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI: 47 de şcoli de şoferi din Braşov cotizează la protejaţii lui Berceanu

ARR: şef nou, clienţi noi

În octombrie 2009, Ministerul Transporturilor a emis Ordinul 1019 prin care obliga cele peste 1.500 de şcoli de şoferi din România să achiziţioneze, până pe 31 decembrie, softuri didactice. Ordinul a fost semnat pe data de 2 octombrie 2009 de către ministrul PDL Radu Berceanu şi se referea la metodologia privind atestarea şi autorizarea instructorilor şi şcolilor de şoferi.

În una dintre anexele actului s-a făcut o menţiune interesantă: şcolile trebuie să aibă în dotare „calculator cu videoproiector şi ecran de proiecţie sau reţea de calculatoare, pe care să ruleze cel puţin un soft didactic, al cărui conţinut va fi stabilit de Autoritatea Rutieră Română (ARR), specific pregătirii teoretice în disciplina legislaţie rutieră şi conducere preventivă".

La şapte zile de la semnarea ordinului, la conducerea ARR era numit un nou şef - Iancu Crăciunoiu, fost şef al ARR Dolj. Noul director general are două numitoare comune cu ministrul care l-a numit pe funcţie: este din Craiova şi este membru în Consiliul Director al PDL Dolj, organizaţie condusă de Radu Berceanu. Acelaşi Crăciunoiu a mai reprezentat Ministerul Transporturilor în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Craiova.

La trei zile de la numirea în funcţie a noului director, la 12 octombrie, „ordinul lui Berceanu" este publicat în Monitorul Oficial, pentru ca după trei săptămâni, aşa cum susţine chiar directorul ARR, Iancu Crăciunoiu, să apară furnizorul Bizarre Soft SRL, din Craiova.

ARR a autorizat vânzarea acestui soft şi, până la expirarea termenului în care trebuia implementat, 31 decembrie, a refuzat toate solicitările similare venite din partea altor două firme de informatică. Astfel că vreme de trei luni, şcolile de şoferi erau omorâte cu controale din partea ARR, dar când voiau să cumpere softurile aveau o singură ofertă, cea a Bizarre Soft.

Preţurile reflectau situaţia de monopol: primul soft era pus în vânzare cu 8.600 de lei, iar cel de-al doilea cu 4.300 de lei. În ultima vreme, ARR a autorizat şi alte firme să vândă asemenea softuri, drept pentru care Bizarre Soft şi-a redus preţurile la jumătate.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a emis un ordin de care au profitat apropiaţii săi din Dolj

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a emis un ordin de care au profitat apropiaţii săi din Dolj

O bizarerie de milioane

Până la momentul în care s-a prezentat la Ministerul Transporturilor cu softul pregătit, societatea din Craiova era una necunoscută.

Avea doar un an de activitate şi un singur asociat - Cătălin Anghel (34 de ani). Un personaj la fel de necunoscut ca şi firma sa. Însă, la 14 zile de la numirea lui Iancu Crăciunoiu la conducerea ARR şi la 11 zile de la publicarea „ordinului lui Berceanu" în Monitorul Oficial, firma făcea schimbări în acţionariat. La 23 octombrie 2009, în societate apare un nou personaj, cu 50% din acţiuni: Valeriu Antonius Cojocaru (42 de ani).

Pe lângă acţiunile de la Bizarre Soft, Antonius Valeriu Cojocaru deţine şi 45% din acţiunile societăţii V.H Electronic SRL, tot din Craiova. În această firmă, Cojocaru este asociat cu naşul său, Hari Dascălu. Acesta din urmă este coleg la vârful organizaţiei PDL Dolj cu şeful ARR, Iancu Crăciunoiu, şi subordonat politic lui Radu Berceanu - preşedintele filialei. Hari Dascălu a mai fost şi consilier al ministrului Berceanu, dar şi director în Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), numit de acelaşi ministru.

Tatăl lui Hari Dascălu este deputat şi vicepreşedinte al PDL Dolj. De altfel, cele două familii, Berceanu şi Dascălu, sunt apropiate şi prin afacerile fiilor. Hari Dascălu (38 de ani) şi Victor Berceanu (29 de ani) sunt parteneri în firma Oto Engineering SRL. Fiul ministrului deţine 5% din totalul acţiunilor, iar Hari Dascălu are 50% din firmă.

Şeful ARR îşi pune întrebări şi nu găseşte răspunsuri

Directorul Autorităţii Rutiere Române, Iancu Crăciunoiu, spune că societatea Bizarre Soft a fost prima care s-a prezentat la atestare. „Nici eu nu înţeleg cum la trei săptămâni de la apariţia ordinului au venit cu softul gata. Au şi reuşit să treacă de comisia tehnică ce aproba produsul. Pe lângă cei de la Bizarre Soft au mai fost alţi doi concurenţi care au picat la examenul tehnic. Adică, produsele lor nu au trecut de comisia respectivă", a declarat Iancu Crăciunoiu, director al ARR.

Acesta susţine că a preluat decizia la numirea sa în funcţie: „Acest ordin şi spercificaţiile tehnice au fost elaborate mai de mult. Vin din altă guvernare, dar nu vreau să discut asta, pentru că s-ar da tentă politică acestei speţe".

„Afacerea e în altă parte"

Directorul ARR spune că, în prezent, pe piaţa „softurilor pentru şcolile de şoferi" sunt mai multe firme acreditate. „Cu timpul, aceste societăţi producătoare de softuri au reuşit să treacă de comisie. Cele două societăţi (picate de comisia tehnică în momentul în care s-au prezentat odată cu Bizarre Soft) şi-au remediat problemele şi au trecut testul. Acum sunt şi ele acreditate şi vând produsele lor", a mai declarat Crăciunoiu.

Şeful ARR recunoaşte că îi ştie pe cei care sunt în spatele acestei afaceri, dar se dezice de orice implicare. „Suntem doar simple cunoştinţe sau doar colegi. Eu am fost ziarist şi-l cunosc pe Cojocaru de la Bizarre Soft, dar nu am nicio legătură cu acesta. Cu cei doi Dascălu sunt coleg de partid. Am încercat să mă feresc de scandalul acesta. Am găsit ordinul ministerial la preluarea postului. Bizarre era pregătit să iasă pe piaţă. Afacerea este altundeva, nu la minister", a declarat pentru „Adevărul" directorul ARR.

Hari Dascălu: „M-am săturat!"

Hari Dascălu, partenerul de afaceri al lui Cojocaru şi fost consilier al ministrului Berceanu, spune că s-a săturat de acest scandal. „Cu Cojocaru, care mi-e fin, aveam o firmă, dar eu nu sunt softist. M-aţi înnebunit, o să ies din parteneriatul cu el. Vă dau cuvântul de onoare că nu am nicio treabă cu povestea asta şi nici nu pot controla viaţa lui Cojocaru. I-am spus să arate actele, că nu s-a câştigat cât zice lumea", declară Hari Dascălu.

Hobby-uri comune

Acesta mai spune că „Bizarre avea softul de 15 ani şi nu au putut să-l vândă la adevărata valoare". Despre partea politică, Hari Dascălu spune că, deşi a fost consilierul lui Radu Berceanu şi numit de acesta director în CNADNR (instituţie subordonată Transporturilor), nu vede „nicio legătură".

Cât despre afacerea sa cu fiul ministrului Transporturilor, Victor Berceanu, Hari Dascălu declară: „Sunt prieten cu el de 20 de ani. Cu acea firmă (Oto Engineering) vindem boxe. Avem un hobby comun - sunetul. Nu am lucrat cu statul".

Ministerul nu vede unde e problema

De cealaltă parte, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Instructorilor Auto din România (ANIAR) a anunţat că softul celor din firma craioveană a fost acreditat, deşi avea hibe. „Au avut probleme şi chiar au anunţat, la un moment, dat acest lucru, chiar pe pagina lor de internet", spune Dumitru Mărciulescu, preşedintele ANIAR. „S-a estimat că, până la 31.12.2009, când a expirat termenul-limită de implementare a softului didactic, în contul firmei Bizarre au intrat 3,6 milioane de euro", declară Dumitru Mărciulescu. Ca să scape de scandalul declanşat prin impunerea monopolului Bizarre Soft SRL, cei de la ARR au lărgit, într-un târziu, lista celor acreditaţi pentru vânzarea softului.

Valeriu Antonius Cojocaru s-a eschivat în a-şi exprima un punct de vedere referitor la această afacere, iar la Ministerul Transporturilor nu s-a ridicat niciun semn de întrebare: „Nu s-a solicitat efectuarea unui control cu privire la achiziţia de către Autoritatea Rutieră Română a softului didactic menţionat", ni s-a comunicat de la cabinetul ministrului Radu Berceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite